[SWJ] Zsótér Indi Dániel: Rasszista nőgyűlölőkkel nem szeretnék együtt rajongani

A rajongók egy része nem látja a teljes egészet, amiről egyébként a Star Wars mindig is szólt.

A képre kattintva eléred a sorozat többi részét!

Nem emlékszem már konkrétan, hogy mi volt az én Nagy Star Wars-pillanatom, mert nem is hiszem, hogy volt. Valahogy az egész életemet végigkísérte. Emlékszem, hogy nem sokkal azután, hogy megjelent a Baljós árnyak a mozikban, az egyik unokabátyám megfázott. Mivel imádtuk a filmeket, építettem a kertjükben két „fogatot” szánkókból meg virágládákból, hogy ha meglátja az ablakból őket, jobb kedve legyen. Jobb kedve lett, lejött és játszottunk.  Tizenegy éves koromban a nyolc éves húgom nekem adta Ken-babáját, hogy ruhát varrjak neki, a haját sárgával, a fénykardjául szolgáló hurkapálcát pedig fluerászkáló zöld festékkel kenjem le. Azt akarta, hogy nekem is legyen már végre egy rendes Star Wars-bábum, mint a többi barátomnak. 

Arra is emlékszem, hogy a ballagási ünnepélyen, a tanárok előadtak egy montypythonos – tehát jó értelembe véve kínos, de iszonyatosan nagyszívű – Star Wars parafrázist, a klasszikus trilógia történeteit aktualizálva a közelgő érettségire. Az évfolyam zokogásban tört ki, mert a tanáraink nem is csinálhattak volna ennél meghatóbb műsort egy olyan évfolyamnak, aminek több mint a fele büszkén rajongott a franchisért. Eszembe jut az is, hogy első főiskolai feladataim között volt a magyar Star Wars-rajongókról szóló rövid dokumentumfilm készítése, ahogy az is, hogy az első macskámat tíz éve Sebulbának, a másodikat pár hónapja Landonak kereszteltem el.

Raptor Films – Az Erő magyar oldala

Első filmünk, melyet a Raptor Films keretein belül bemutatunk, egy három évvel ezelőtt leforgatott főiskolai vizsgafilm melyet Mr.Rabbit és akkori operatőr évfolyamtársa, Dimeth Balázs készítettek. A filmben bemutatkozik a Magyar Star Wars Klub és az 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége, mely a hazai “birodalmi cosplayereket” tömöríti magába. Blog: http://roboraptor.blog.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/Roboraptorblog Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGSaGz_zaC-HxzI1Xp5hEQQ Jó szórakozást!

A Star Warsról egy csomó minden eszembe jut, mert mindig is csupa-csupa pozitív élményt jelentett számomra, amihez főleg a családot, a szeretetet és a kreativitást társítottam. Rajongásom a fentieken kívül maximum a gyűjthető figurákban és néhány pólóban merült ki. Aztán felnőttem és három kibaszott éve attól fáj a fejem, hogy mennyi ember gyerekkora lett tönkretéve a hetedik résszel, meg a nyolcadikkal, a Zsivány Egyessel, aztán legújabban a Solo-filmmel.

Úgy néz ki, mázlista vagyok, mert az én gyerekkorom köszöni, tök jól van még most is.

Kb. egy fél éve járok börzézni. Képregényekkel, Star Wars legókkal, akciófigurákkal, poszterekkel szoktam csencselni. Veszek is, mert gyűjtök ezt-azt, és el is adok, mert meg is unok néhányat. Nem járok egyébként sűrűn, de pár hetente vasárnaponként összepakolok és elmegyek az aktuális börzére. Alkalmi barátaimmal és/vagy üzletfeleimmel megbeszéljük az aktuális geek-híreket, és ha elég hosszú ideig dumálunk, előbb-utóbb létrejön valamilyen tranzakció egymás között. Tulajdonképpen közvetve pénzt keresek azzal, hogy geek arcokkal beszélgetek geek-dolgokról. A világ legjobb vasárnapi időtöltése. Volt viszont egy alkalom, amikor elég komolyan megfordult a fejemben, hogy van-e dolgom ezekkel az emberekkel.

Épp egy Rose Tico figurát nézegettem az egyik pultnál. Szép, új, Black Series-es kiadás. Megdicsértem az eladónak, aki ugyan megköszönte, de egy így folytatta:

– Kaptam valakitől, de el akarom adni.
– Miért? – kérdeztem naivan.
– Nem értem minek kellett a filmbe egy ázsiai karakter, ha már van benne egy bantu srác.
– Mert minden amerikai filmbe kellenek a kisebbségek, hogy el lehessen adni a filmet – hangzott a válasz helyettem, egy szemüveges, magas sráctól, aki szemmel láthatóan „szakavatott” a témában.
– Legalább jó csaj lenne! – mondta a tulaj, közben a Rose-figura kifejezéstelen, műanyag tekintetét fürkészi.
– A Poe Dameron meg állítólag buzi lesz! – mondta a szemüveges, magas srác, amit Rose Tico tulajdonosa szemmel láthatóan nem bírt feldolgozni. Magában sziszegve megszólalt:
– Először a Pride, aztán a Star Wars. Kurva jó, tényleg!

Nem álltam bele a vitába, de azért próbáltam megkeresni az összefüggéseket. Arra jutottam, hogy ha valaki meleg, előbb elmegy felvonulni a Pride-ra, aztán tönkreteszi a Star Warst, az ázsiaiaknak pedig nem kéne olyan filmben játszaniuk, amiben már van egy „bantu”. Egy Star Wars filmbe bőven elég egy darab mocskos kisebbségi. Nagyjából így tudnám összegezni a hallottakat.

Star Wars Laughing GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Sok, a fentihez hasonló dialógust hallottam a hetedik rész óta. A legtöbb rajongó, aki képtelen volt feldolgozni, hogy a legújabb trilógiának női főhőse van, legalább azzal tudta minimálisan hűteni magát, hogy „megbaszná keményen” Daisy Ridley karakterét. Mások Adam Driver Kylo-ját kritizálták, amiért az túl „emós” és nem olyan, mint Darth Vader.  Szerintem meg az első emberszerű gonosz a franchise történelmében.  De nincs igazam tudom, hiszen köztudomású, hogy CSAK a régi, klasszikus trilógia a jó Star Wars-trilógia, ennél fogva, ami az újakban nem olyan, mint a régiben, az csak szar lehet.

Fájdalmas, hogy a saját (28 vagyok) és néhány előttem lévő generáció jó része odáig tudott eljutni a Star Wars szeretetében, hogy minden kijövő új rész után csak annyit képes mondani, hogy „régen minden jobb volt”. Pedig nem, régen se volt minden jó. Például nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy amellett, hogy

az Egy új remény a világ egyik legszarabb filmje színészileg, forgatókönyvileg és dialógusilag, az egyik főszereplője egy nő. Felháborító!

Ráadásul a következő részben gátlás nélkül hoztak be egy „bantut” (undorító!) egy újabb fontos szerepre, ráadásul a trilógiát lezáró ewok vs. rohamosztagos viadal A Jedi visszatérben a filmtörténelem legnevetségesebb összecsapása.

Ewok GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Ewok GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Többnyire ugyanezek a rajongók azok, akiknél még mindig menő bármilyen vitánál előrángatni az első három epizód minőségét. Nem a filmművészet csúcsa ez tény – ahogy igazán egy Star Wars-film sem az –, mégis az első három epizód tágította ki annyira a galaxist, hogy abba beleférjen egy rakás animációs sorozat, új regény és képregény. Utat nyitott egy régi–új galaxis felfedezéséhez.

Természetesen a begyöpösödött, a klasszikus trilógiát ajnározó, a világot kizárólag fehér heteroszexuális férfi szemszögéből értelmezni képes rajongókat soha nem lehet majd arról meggyőzni, hogy kevésbé lesznek férfiasak vagy fehérek ha egy női, egy fekete vagy ázsiai főhőssel kell azonosulniuk.

Egyébként abszolút van abban igazság, hogy azért kerülnek bele szűkebb társadalmi köröket reprezentáló szereplők egy-egy blockbusterbe, hogy újabb és újabb rétegek számára tegyék szimpatikussá a filmeket, mozijegyet vegyenek és végső soron ezt a tetszést merchandise-ra váltsák.

Igen, van egy ilyen olvasata is, viszont akármilyen szörnyű is ezzel szembesülni, a világ másik részein élnek kövérek, szemüvegesek, siketek és vakok, feketék, ázsiaiak, indiaiak, melegek, transzneműek, leszbikusok, fogyatékkal élők. De élnek még másféle nők is, nem csak olyanok, mint amilyen Daisy Ridley, akit a rajongók „megbasznának keményen”.  Olyanok is élnek, mint Kelly Marie Tran azaz Rose Tico, aki eltér az idealizált nőtípustól. Ők pontosan ugyanannyira szeretnének maguknak egy szeletet a franchise-ból, mint bárki más.  Szívük joga és nagyon helyes, hogy ez így van.

A Star Wars ugyanis mindenkié kell, hogy legyen, nem sajátíthatja ki senki.

Ezen az alapon tehát a gyűlölködőké is, akik pl. elérik, hogy egy-egy színész törölje magát az Instagramról. Remélem egyszer felteszik maguknak a kérdést: valójában mit értem el a gyűlölködéssel?

Biztos vagyok benne, hogy sohasem fog elkészülni a tökéletes Star Wars-film, ami mindenkinek tetszik.

The Empire Strikes Back GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

(Oké, elkészült A Birodalom visszavág, de hát abban ugye van egy „bantu”). Abban is biztos vagyok, hogy azok, akik olyan apróságokon akadnak fent, mint egy karakter bőrszíne vagy neme, azok soha nem látják majd a teljes egészet, amiről egyébként a Star Wars mindig is szólt.  Arról, hogy jöhetsz akár a Tatooine vagy a Jakku sivatagjaiból, az alderaani hercegi palotából vagy az Első Rend soraiból, lehetsz üldözött csempész vagy forrófejű X–szárnyú-pilóta, ha a szíved a helyén van, mindegy honnan származol. 

Ha a Disney képes lesz ezt a szellemiséget továb vinni a filmjeiben (ahogy az antológiafilmekben és az eddigi két részben ez sikerült is), szerintem a franchise jó irányba halad majd. Más kérdés persze, hogy ilyen mennyiségnél (évi egy Star Wars-film!) mennyire lehet egységes színvonalat fenntartani, hiszen az új éra eddigi darabjai is változó színvonalúak. Mégis egységesek a tekintetben, hogy még mindig ugyanaz az üzenet: legyél jó fej, ne legyél seggfej és akkor már félig megnyerted a háborút.

A rasszista, nőgyűlölő, fehér felsőbbrendűségben hívó rajongóknak pedig csak egy dolgot üzennék:

„Rá fogsz jönni, hogy sok igazság, amihez ragaszkodunk, javarészt a mi szemszögünkön múlik.” /Obi-Wan Kenobi*/


Zsótér Indi Dániel – A 24.hu videós újságírója, a Borzongás horrormagazin „Társadalmi kitekintő” című rovatának, valamint a Tudáspercek YouTube-csatornának a gazdája, emellett a Roboraptor geekblog egyik szellemi atyja. Videós munkái során két témával foglalkozik a legszívesebben: a filmekkel és a szociális ügyekkel, utóbbiak terén a szegénység, fogyatékkal élők és a gyermekek helyzete érdekli leginkább. Lego-, képregény- és állatfanatikus.

* Az idézetet először Yodának tulajdonítottuk, a hibáért elnézést kérünk.

2 thoughts on “[SWJ] Zsótér Indi Dániel: Rasszista nőgyűlölőkkel nem szeretnék együtt rajongani”

  1. Darth Revan says:

    mondjuk ha jo filmeket csinalnanak, jol megirt karakterekkel, az sokat segitene az ugyon

  2. Pongrácz Máté says:

    Azért az kissé túlzás, hogy az "egy új remény a világ egyik legszarabb filmje", persze nyilván nem a legkifinomultabb dialógusainak és a legátéltebb színészi játékainak köszönheti a sikerét. Azonban, ami engem nagyon zavar, az az, hogy rengeteg úgynevezett "logikai" hibát számon kérnek az Utolsó Jedin ("nem így működik az erő" "mi ez a hiper űr kamikaze dolog" "hogy tud valaki űrben bombázni") miközben ilyen és ehhez hasonló inkonzisztenciákkal HEMZSEG az egész Star Wars film, nem csak az újak, nem csak az előzmények, de az eredetiek is. Pl.: Darth Vader a tenyerével állítja meg a lézerlövedéket, ezt se előtte se utána nem láttuk senkitől. Vagy a kedvencem: Luke az ötödik rész végén totális vereséget szenved: barátját elfogják, ő alulmarad a párbajban, a keze oda és kiderül, hogy az apja a GONOSZ. És, akkor ehhez képest a hatodik film elején úgy libben be Jabbához, hogy ő a KIBASZOTT JEDI LOVAG. Honnan ez a fene nagy önbizalom és erő? Hol tanulta meg az erő fojtogatást? (Amúgy meg őt sem tanította senki karddal vívni). És akkor ehhez képest az van, hogy az új filmekben Luke – mint bármely ember – egyszer meginog, elkövet egy hatalmas hibát, amitől gyötri a lelkiismeret. De sokaknak ez az inkonzisztens, mert nem olyan, mint régen, annak ellenére, hogy ellenben az 5. és 6. rész közti változással, ez teljesen érthető. Az a baj, hogy a SW már eleve a gyerekeknek készült, ezt Lucas is maga mondta, hogy a 12-évesek voltak az eredeti célcsoport. Aztán ez a célcsoport felnőtt és elvárják, hogy a Saga velük nőjön fel, de az az igazság, hogy egy popkulturális terméknek nem kell a nézőkkel együtt nőni. A dolog iróniája, hogy az infantilis humor ellenére (és akkor megint hozhatnám a példát, hogy az Ewokok és Jar Jar után tényleg olyan nagy tragédia a Porgok?) az Utolsó Jedi fő sztorija, talán épp a legfelnőttesebb az eddigi filmek közül, ám sokaknak a "felnőttes" az egyenlő a káromkodásokkal, erőszakkal, csöcsökkel. Ám ha Luke kigyúrva szétbaszta volna az első rendet, bedob egy Arnies-beszólást majd partyba vágja Mara Jadet és Rey-t, az egy tinidzser vágyálom, abban semmi igazán érett nincs. (Ugyan ez a helyzet a Thundercats rajzfilmmel, a 80-as években nyilván az egy gyerek műsör volt, csak akkor a trend a realisztikusabb grafika volt. Most rebootolják, de a mai trendekhez igazodó, abszurdabb stílusban. Persze a harminchoz közeli ősrajongók kiborultak, és rögtön megosztották a fanartokat, hogy milyennek kéne lennie a Thundercats-nek. Nyilván ilyen szupermenő, hipererőszakos "dark and gritty" cuccnak. Pedig az akkor is egy gyerekshow volt, most is az. Nem a világ változott, csak te. Másfelől pedig nem a grafikától függ, hogy mennyire felnőttes valami. A BoJack Horseman a legéretebb animációs sorozat és basszus egy állatmese, nem túl részletes grafikával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink