[Vélemény] Tényleg gyűlöletet érdemel Ahmed Best, kedves Index?

Egészen elképesztő fröcsögést publikált az Index, Magyarország egyik legolvasottabb hírportálja.

Kedden jelentették be a StarWars.com-on, hogy Jedi Temple Challenge címmel gyermekek részvételével zajló vetélkedőműsor indul jövőre a Disney+-on, amelyet Ahmed Best, Jar Jar Binks megformálója vezet majd. Miközben az internet Star Wars-rajongó részének jókora hányada ünnepelte a színész visszatérését a messzi-messzi galaxisba, Sajó Dávid olyan irományt tett közzé az Indexen, amelyet sok toxikus „rajongó” megirigyelhetett volna (és amelyet szándékosan nem linkelünk).

Mint írta, ő maga nem Star Wars rajongó, de valamilyen cikk miatt újranézi az epizódokat (már előre félünk, miféle anyag lesz az…). Aztán ezeket a mondatokat volt képes bepötyögni az éterbe:

„nincs megvetettebb filmes karakter a világon Jar Jarnál. És minden gyűlölet indokolt. Mai fejjel nézve egészen elképesztő, hogy George Lucas és a stúdió hogy gondolhatta komolyan, hogy egy ilyen idióta, irritáló, indokolatlan, infantilis izét kell ennyit szerepeltetni szerencsétlen Liam Neeson és Ewan McGregor mellett. Gyűlölöm Jar Jart, és gyűlölök mindenkit, aki segédkezett a létrehozásában. Mint például Ahmed Best.”

Az, hogy nincs megvetettebb karakter, biztosan nem igaz, az pedig, hogy minden gyűlölet indokolt, egészen messzire vezet: ha nekem nem szimpatikus egy cikk szerzője – amit gyűlöletként értékelek –, akkor vele szemben minden gyűlölet indokolt?

A „cikk” végi szavazás mindezekre rátesz még egy lapáttal: az egyik válaszlehetőség szerint „atomra, napalmra és sósavra van inkább szükség”, nem Jar Jar Binksre (abba már ne is menjünk bele, milyen bugyutaság egy színész és egy karaktere – még ha a legismertebb is – közé egyenlőségjelet tenni). Miféle beteg ember képes leírni olyat, amely ha nem is expliciten, de arra utal, hogy a szerző napalmot szánna egy színésznek, akinek egyik munkájával nem elégedett. Mit szólna bárki ahhoz, ha valaki szavazást indítana arról, hogy van-e rá szükség, vagy inkább atomra, napalmra és sósavra?

Ez ugyanaz a fajta gyűlölet, amely szerepet játszott abban, hogy George Lucas eladta a franchise-t, hogy az ezt követően megalkotott filmek több szereplője (pl. Daisy Ridley, Kelly Marie Tran) elhagyni kényszerült a közösségi médiát. Ugyanez a gondolkodás vezetett odáig, hogy Ahmed Best az öngyilkosság gondolatával is eljátszott az őt ért gyűlölethullám miatt.

Attól, mert egy karakter idegesít, miért gyűlölöd azokat, akik létrehozták?

Egészen elképesztő, hogy egy vezető hírportál megtűr az oldalán egy ilyen gyűlölethullámot, miközben a rajongótábor éppen hogy másként viszonyul Jar Jarhoz és annak megformálójához, mint az ezredfordulón kiakadók.

Ahmed Best az áprilisi Star Wars Celebrationön hatalmas ünneplést kapott, a tömeg állva skandálta, hogy „Ah-med, Ah-med!” Ő maga ugyancsak e rendezvényen pedig arról beszélt, George Lucas évekkel ezelőtt megjósolta, hogy Jar Jart szeretni fogják, megváltozik majd a megítélése. Lucas szerint a felnövő gyerekeket nem fogja érdekelni, hogy milyen kritikákat kapott a karakter húsz évvel ezelőtt. – És így is lett, akik Jar Jarral nőttek fel, nem értik, miről beszélnek a szüleik – mondta Ahmed Best.

(Vélemény) Más embereket zaklatni szar alakság
Vendégszerzőnk, Szedlák Ádám Zoltán megírta, hogyan vélekedik arról, hogy a Csillagok háborúja rajongói legutóbb Kelly Marie Trant késztették arra, hogy törölje az Instagram-lábnyomát. RÉSZLETEK ITT.

Csak azok gondolkodnak úgy, hogy Jar Jar és annak megformálója napalmot érdemelne, akik nem értik igazán a karaktert. Best szerint Jar Jar mindig is Buster Keatonre és Charlie Chaplinre hajazott, akiket ő maga is nagyon szeretett, tőlük is szerzett inspirációt. „Függetlenül attól, min ment keresztül, kivel van, vagy éppen hol tartózkodik, mindig olyan döntéseket hoz, amivel nem okoz csalódást. (…) Jar Jar minden jelenetben tudtára adja mindenkinek, hogy bármit is mondanak neki, bármit is tesznek vele, ő ott van mellettük és nem okoz csalódást” – fogalmazott a Celebrationön.

Ahmed Best Takes The Stage At SWCC 2019 | The Star Wars Show Live!

Watch Ahmed Best’s interview at Star Wars Celebration Chicago 2019!

Húsz évvel azután, hogy egy film megjelent, kiakadni azon, hogy az egyik karakter – akit nem kedveltünk – megformálója ismét munkát kap egy franchise-ban (ráadásul nem először, A klónok háborúja animációs sorozatban megannyi karakter hangját adta), egyszerre nevetséges és beteges. Különösen úgy, ha a színész, akit gyalázunk, hasonló viselkedés miatt egyszer már szinte véget vetett az életének.  Fel kellene már nőni  annyira, hogy elkülönítsük egymástól a színészt és karakterét, valamint hogy képesek legyünk elviselni, ha egy szórakoztatóipari termék nekünk személy szerint nem tetszik. Azt pedig fel kellene fogni, hogy a szavaknak súlya van.

(Szerencsére Best csak szeretetet tapasztal.)

Szükség esetén...
…ingyenesen hívható a 116-123-as vagy a 06-80/820-111-es krízisvonal. Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk.

Legfontosabb posztjaink