[Vélemény] Palpatine, a kapocs

A Star Wars Celebration egyebek között elhozta nekünk az idei Star Wars mozi első ízelítőjét is. Ahogy az lenni szokott, sok minden nem derült ki belőle. De a végére megkaptuk a címet, és egy nagy visszatérés ígéretét: Palpatine-ét. Ez már sok vitát, kritikát és nem utolsósorban teóriát is szült, amiből szerkesztőségünk is lehozott párat. De vajon tényleg felesleges lenne egy klasszikus karakter feltámasztása?

Rengeteg negatív kritikát kapott már az új (egyben – úgy fest – utolsó) Skywalker-trilógia, egyebek között azt, hogy nem volt értelme megcsinálni. Ezt nem gondolom jogosnak. Tegyük hozzá azt is, hogy Lucas sem akart megállni hat epizódnál. Számtalan oka van annak, hogy ez nem történt meg, de maradjunk annyiban, hogy  a Disney/Lucasfilm folytatta, amit Lucas elkezdett, és jópár ötlet magától Lucastól származik.  Nem beszélve arról, hogy az öreg hagyott jókora lyukakat a történetben, amelyek még mindig megválaszolásra várnak. Persze a Bővített Univerzum/Legendák alkotások ezeket valamilyen formában foltozta, és vannak, amelyeket a rajongók fantáziája oldott meg a maga módján.

A legfontosabb kérdés szerintem: ki teremtette meg Anakin Skywalkert és miért?

Ne feledjük, hogy erre a kánonban nincs egyértelmű válasz. J. J. Abrams rendező elmondása szerint a IX. epizód nemcsak az új trilógiára tesz pontot, hanem az összes addigi epizódra. Lehet, hogy most választ kapunk erre a kérdésre? Eleve az epizód alcíme is sokat sejtet e téren, és ha ez a válasz megérkezik máris nem volt felesleges!

Palpatine visszatér – de hogyan?
A tegnapi Star Wars IX. panel egyik legváratlanabb húzása minden bizonnyal a trailer végén felhangozó Palpatine-nevetés volt. Azóta J. J. Abrams is megerősítette Ian McDiarmid visszatérését az Uralkodóként. Na de hogyan is fog ez megtörténni? A továbbiakban ezt járjuk körül! RÉSZLETEK ITT.

Itt jön képbe Palpatine.  Lehet, hogy neki szorosabb köze van a Skywalker-családot körbe lengő misztikumhoz, mint azt eddig tudtuk?  Hogy miként tér vissza, azt nem tudni. Engem is érdekel. Sőt, ezt én teljesen kizártnak tartottam, de most fel vagyok csigázva. És ha jobban belegondolunk, akkor más szempontból sem felesleges lépés. Egy nagyon erős és egyértelmű indok:

Ő az igazi főgonosz!

Mindig a háttérben ténykedett, és mindig az utolsó epizódban fedte fel magát igazán. Habár az előzményfilmek esetében már az elejétől fogva tudhattuk ki is ő és azt is, hogy eléri a célját. Ám mégis emlékezetes volt, amikor lehullt a lepel a főhősök előtt is, és jó pár ikonikus jelenetet kaptunk tőle A Sith-ek bosszújában. Ugyanúgy vele ért véget az eredeti trilógia záró darabja.  Akkor miért maradna ki a nagy fináléból? 

Vegyük sorra. Láttuk, ahogy megbuktatta a jediket és a Köztársaságot. Láttuk azt is, hogy Ő volt maga a Birodalom. És pár kánonregényből (főleg az Utóhatás-trilógiából) tudjuk azt is, hogy fel volt készülve a bukásra is, és így megalapozta magát az Első Rendet is. Mindenhez köze van. Igaz, rengeteg a rejtély és a kérdés Palpatine tervei, valamint az Első Rend létrejötte körül. Lehet, hogy nem véletlen? Elvégre Kathleen Kennedy Lucasfilm-vezér megerősítette, hogy Palpatine visszatérése már régóta tervben volt. A Lucasfilm Story Group mindenesetre ügyesen formálta eddig az eseményeket.

Egy biztos, hogy mindezek tekintetében nagyon is helye van a Skywalkerek történetének utolsó felvonásában.  Ő a kapocs, aki összeköti a három trilógiát! Ő az abszolút gonosz!  Ő az aki, megölte mesterét és elsajátította a tudását. De vajon le is győzhette a halált? Mi van, ha megint egy agyafúrt terv részeit láttuk eddig? Mi van, ha az, amit eddig tudtunk, csak a felszín volt?

Megtudjuk idén decemberben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink