[Vélemény] Nem lesz hatással a lassítás a Star Wars-filmek minőségére

Bob Iger, a Disney elnöke a közelmúltban bejelentette, hogy a 2019-es kilencedik Star Wars-epizódot követően lassítanak a tempón. Bár ennél konkrétabbat nem mondott, mégis sokan úgy gondolják, hogy a lassítás majd változást hoz a filmek felemás megítélésében. A kérdés valójában az, hogy egy efféle lépés vajon javíthat-e a Star Wars-filmek minőségén? Véleményem szerint nem.

Beszéljünk csak a Star Wars fővonaláról: a mozifilmekről. Elkészülhet számtalan regény, képregény, TV-sorozat, mégis az egész estés filmek a legjelentősebbek. 1977-ben George Lucas megváltoztatta a filmipart és a legendássá nőtt eredeti trilógiának fénye ma sem halványult el. Ez köszönhető a rengeteg folytatásnak, és egyéb tartalmaknak is. Manapság viszont gyakran kerül a Disney célkeresztbe, ha nem tetszik valami az új generációs alkotásokban. A messzi-messzi galaxis rajongóit már az 1980-as A Birodalom visszavág, majd az 1983-as A Jedi visszatér is megosztotta, mint ahogy 1999 és 2005 között is sokan temették a franchise-t az előzménytrilógia miatt. De mi történt azóta?

Miután a Disney kezére került a franchise és Lucas visszavonulót fújt, valahogy minden szebb lett, mint aminek tartották az előtt. 2015-től mostanáig nem jelent meg egyetlen olyan film se, amely osztatlan sikert aratott volna a rajongók szemében.  Sokan a problémát abban látják, hogy évente kapunk egy-egy filmet, és a túl gyors tempó összecsapott filmeket eredményez. Pedig ez véleményem szerint nem igaz.  Gyakran hozzák fel példaként, hogy Lucas idejében három évente jött egy-egy film. Ez igaz, de annak idején jóformán egy stáb dolgozott a messzi-messzi galaxis történeteinek megjelenítésén. Lucasnak és társainak át kellett esni a filmkészítés hosszas menetrendjén. A filmkészítés a következő stációkból áll:

 1. Forgatókönyv
 2. Előkészítés
 3. Forgatás
 4. Utómunkálatok

A George Lucashoz köthető Star Wars-filmek készülésnek ideje, a forgatókönyvtől a bemutatóig:

 • IV. – Egy új remény (1975–1977) Rendező: George Lucas; Forgatókönyv: George Lucas
 • V. – A Birodalom visszavág (1978–1980) Rendező: Irvin Kershner; Forgatókönyv: Lawrence Kasdan, Leigh Brackett
 • VI. – A Jedi visszatér (1981–1983) Rendező: Richard Marquand; Forgatókönyv: George Lucas, Lawrence Kasdan, Michael Arndt
 • I.– Baljós Árnyak (1997–1999) Rendező: George Lucas; Forgatókönyv: George Lucas
 • II. – A klónok támadása (2000–2002) Rendező: George Lucas; Forgatókönyv: George Lucas
 • III. – A Sith-ek bosszúja (2003–2005) Rendező: George Lucas; Forgatókönyv: George Lucas

Az ilyen nagyszabású alkotásoknál rendszerint az első év a forgatókönyvvel, később pedig a szereplők válogatásával telik, majd a rá következő évben zajlik a forgatás, az azt követőben pedig a végső simítások (utómunka), majd mehet a marketing a bemutatóig. Ez zajlott le nagyrészt a dupla Lucas-trilógiánál (igazából minden komoly filmnél).

Sokan észre se veszik, de valójában most is ez történik.

Persze úgy ütemezik a munkálatokat, hogy nézőként végül évente kapjuk a Star Wars-adagunkat, de a valóság az, hogy ez a hároméves ciklus zajlott le a Disney-korszak minden egyes alkotásánál is, ugyanis időbeli átfedésben dolgoztak az alkotásokon. Aki figyelte a Star Wars körüli híreket, az láthatta is. Tisztán emlékszem, hogy amikor 2016-ban már mindenki a Zsivány Egyest várta, folyamatosan jöttek az infók a 8. rész forgatásáról, valamint az idén bemutatott Solo-film kezdeti fázisairól is. Ez azért tudott és tud működni igazán, mert  mindegyik filmet más-más stáb készíti, akik munkabeosztására semmilyen befolyást nem gyakorol az, hogy a másik mit csinál  (ugyanakkor adott esetben egyeztetnek egymással). Így mindenkinek van ideje, és energiája maximálisan odatenni magát abban, amit éppen csinál. (Így működik a Marvel mozi-univerzum is, ahol már évi 3 film érkezik.)

Az eddig kiadott új filmek készítésnek ideje a forgatókönyvtől a bemutatóig:

 • VII. – Az ébredő Erő (2013–2015) Rendező: J.J Abrams; Forgatókönyv: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams
 • Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (2014–2016) Rendező: Gareth Edwards; Forgatókönyv: John Knoll, Gary Whitta
 • VIII. – Az utolsó Jedik (2015–2017) Rendező: Rian Johnson; Forgatókönyv: Rian Johnson
 • Solo: Egy Star Wars-történet (2016–2018) [bár itt meg kell említeni, hogy ez a projekt már Lucas idejében is formálódott, és rengeteg ötlet a filmben még ebből az időből származik] Rendező: Ron Howard; Forgatókönyv: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan

Ez az eddig kiadott négy filmnél mindenhol érződik. Úgy gondolom, hogy ez a menetrend marad akkor is, ha ritkában jönnek az alkotások, azaz a lassítás – bármit is értett ez alatt a Disney-vezér – érdemben nem befolyásolja majd a filmek minőségét.

Elkeseredésre nincs ok azok számára, akik eddig is elégedettek voltak, hiszen rengeteg sorozat van készülőben: a már futó Ellenállás animációs sorozat, A klónok háborúja animációs sorozat 7. évada, vagy A Mandalore-i élőszereplős sorozat.  Mindezek pótolhatják majd a Star Wars-elvonási tüneteinket. 

Nyitókép: Kathleen Kennedy és Bob Iger a Solo: Egy Star Wars-történet premierje utáni partin 2018. május 10-én, Hollywoodban (Alex J. Berliner / ABImages)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink