[Vélemény] Nem csak a pénzről szólnak a Star Wars-filmek

Újabb év, és újabb Star Wars-film a láthatáron. A 9. rész következik, amely lezárja a teljes Skywalker-sagát. Sokan várják, sokan nem – ez teljes mértékben szubjektív, ugyanis attól, hogy rajongó az ember, még nem kell mindentől hanyatt dobni magát. Az új trilógia is megkapja a magáét, ha a kritikákra gondolunk, csakúgy, mint például az előzményfilmek annak idején. Ám van egy apróság, ami mindig is szúrta a szemem ez ügyben. Sok kritika alapja az, hogy filmek minőségét csakis a Disney üzletpolitikája befolyásolja. Próbáljunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Pénzről szól az egész?

Igen. Ezzel nem is vitatkozik senki, de ez nem egyenesen arányos a filmek minőségével. Kezdjük az elején. 1977-től kezdve a Star Wars hatalmas biznisz Hollywoodban. Persze manapság könnyű úgy visszatekinteni az eredeti trilógiára, hogy „bezzeg akkoriban…”. De a valóság az, hogy George Lucas rengeteg pénzt és energiát ölt ezekbe a filmekbe, ám nem lett szegényebb utána egy cseppet sem.

Ő alapozta meg a filmes merchandisinget, akkor is rengeteg terméket adtak el SW címkével. Vegyünk egy példát: sokan hallották, hogy Harrison Ford már az eredeti szériában ki akarta íratni Han Solo karakterét. Hogy ez végül miért nem történt meg? Álítólag azért, mert George Lucas tartott attól, hogy a közkedvelt karakter halála rontani fogja a Solo figurák/játékok eladását. Közbeszólt az üzleti szemlélet? Természetesen. Persze rajongóként nem bírálok ezek alapján senkit. Se Lucast, se most a Disneyt.

De nem árt tisztában lenni azzal, hogy a szórakoztatóipar nem non-profit szervezet a torrentező filmsznobok számára.

Minden, ami a mozivásznakra kerül, az pénzbe kerül, és pénzt várnak cserébe – így van ez a filmiparban is.

Mitől függ a film minősége?

Legfőbbképpen a rendezőktől és az íróktól, valamint a stáb minden tagjától. Jó magam az összes eddigi új érás rendező korábbi munkásságát megismertem, mielőtt Star Wars-filmjeik a mozivászonra kerültek volna. A Disney-éra mind a négy filmje maximálisan tükrözte azok direktorainak jellegzetes stílusát. Ez azért arról árulkodik, hogy nincs olyan szoros fogva a gyeplő, mint azt sokan gondolják. A szükséges idő is megvolt a filmekre, de ezt egy korábbi írásomban kifejtettem.

Vélemény – Nem lesz hatással a lassítás a Star Wars-filmek minőségére
„Bob Iger, a Disney elnöke a közelmúltban bejelentette, hogy a 2019-es kilencedik Star Wars-epizódot követően lassítanak a tempón. Bár ennél konkrétabbat nem mondott, mégis sokan úgy gondolják, hogy a lassítás majd változást hoz a filmek felemás megítélésében. A kérdés valójában az, hogy egy efféle lépés vajon javíthat-e a Star Wars-filmek minőségén? Véleményem szerint nem.” RÉSZLETEK ITT.

Az alkotók számára az agyagi bevétel nem elsődleges szempont. Ugyanis az ő gázsijukat a film költéségvetéséből fedezik, nem a mozis bevételekből (igaz, aki sokszor rendez anyagilag bukó filmet, egy idő után nem kap új megbízást – a szerk.). Persze a szerződések nem publikusak, és vannak esetek, amikor úgy egyeznek meg a felek, hogy az alap fizetésük mellé részesedést is kapnak, ám a Star Wars esetében nincsen ilyen jellegű információnk.

Hozzá kell tenni, nem szoktak komoly részesedést kapni a rendezők vagy írók, közülük is csak az igazán nagy nevek. A Disney-éra rendezői közül viszont csak J. J. Abrams és Ron Howard számít befutott direktornak, míg a feltörekvő Rian Johnsont és Gareth Edwardsot egy-egy korábbi művük alapján kérte fel a Lucasfilm.

A Disney/Lucasfilm beleszól a munkálatokba

Mivel a stúdió alkalmazásában lévő alkotók mind felkérés alapján kerülnek egy-egy projektbe, a vezetőségnek van beleszólási joga a munkálatokba.

De ez nem jelenti azt, hogy ők írják a történetet, vagy ők formálnák a film végső képét.

A Disney/Lucasfilm vezetősége producerekből, üzletemberekből és marketingesekből áll, akik nem feltétlenül képzett és tapasztalt (tehetséges) alkotók. Utóbbi feladatra szerződtetik a megfelelő és elhivatott filmművészeket. A beleszólás inkább a határidőkre, a pénzügyi oldalra, és talán egy-két felületes dologra terjed ki.

Vélemény – Luke megérdemelte, ami vele történt a 8. részben
Az utolsó Jedik 2017 végi bemutatója után hihetetlen mértékű megosztottság alakult ki a rajongók és a kritikusok körében a film miatt. Nos, a viták azóta sem csitulnak, de most nem a film egészéről lesz szó, hanem egy sűrűn vitatott kérdésről: vajon karakterhű lett-e Luke sorsa az új epizódban, vagy sem?” RÉSZLETEK ITT.

Szóval véleményem szerint,  ha valakinek nem tetszik egy-egy Star Wars-film, az nem a stúdió hibája, szimplán csak az adott alkotó stílusa, és elképzelései nem nyerték el a tetszését.  Mindenesetre én tűkön ülve várom az új epizódot, valamint az új sorozatokat, és egyéb tartalmakat!

Nyitókép: Limitált kiadású bankó Az utolsó Jedik stílusában (IGN.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink