[Vélemény] Miért nem láthattuk A mandalore-i kisfilmjeit?

A Lucasfilm profizmusáról árulkodik a lépés, legkevésbé sem a rajongók felbőszítése lehetett a céljuk.

Így követjük a Celebrationt a Ziro.hu-n
Lesz percről percre a Facebookon, lesznek rövidhírek, valamint napi összefoglalók is. Tartsatok velünk! RÉSZLETEK ITT.

Magyar idő szerint vasárnap kora este zajlott az első élőszereplős Star Wars-sorozat, A mandalore-i panelbeszélgetése a chicagói Star Wars Celebrationön – összefoglalónkat itt olvashatod. A helyszínen összesen tíz percnyi olyan képsort mutattak be, amelyeket a livestream követői nem láthattak, ám azóta – igaz, gyenge minőségben, a helyszínen tartózkodók közösségi médiában közzétett felvételei nyomán – részben megismerhettük azokat. Láthattunk egy werkfilmet, valamint egy előzetest is (le is esett az álla mindenkinek), cikkünk írásáig a harmadik videó – jelenetek a sorozatból – még nem került fel a netre.

Az eljárás azonban közfelháborodást váltott ki a közösségi médiában

mi sem maradtunk ki ebből –, sokan amiatt panaszkodtak, hogy nem láthatták élőben a kisfilmeket, mások amiatt, hogy az eseményt követően sem kerültek fel azok normális felbontásban, hivatalos forrásból a netre. Sőt, a YouTube-ról sorra törölték a Celebration vendégei által feltöltött képsorokat, nekünk is kellett már cserélnünk ilyet a panelt összefoglaló cikkünkben. Sokan nevezték stratégiai hibának a Lucasfilm döntését, amellyel magukra haragították a rajongókat, de valóban erről lenne szó?

Szerintem inkább tökéletes marketingtrükk, amely hosszú távon egyáltalán nem káros. Ki emlékszik már arra, hogy a 2016-os Celebration Zsivány Egyesről szóló paneljének végén, a helyszínen bemutatták a film ízelítő előzetesét, de a livestream nézői nem láthatták?  Na ugye, hogy nem rémlik már, pedig akkor is volt felháborodás emiatt.  Már arról is biztosan sokan megfeledkeztek, hogy a 2018-as San Diego Comic-Con starwarsos paneljeit* nem is követhettük élőben, mindenféle Twitter-threadekből próbáltuk kinyerni a legfrissebb információkat. Mindezek alapján azt gondolom, hogy hosszú távon nem sokakban marad majd meg, hogy nem láthatták ott és akkor A mandalore-i összesen mintegy tíz percnyi képsorait.

Levetítették A mandalore-i werkfilmjét és előzetesét a Celebrationön
A livestream követői nem láthatták, de a helyszínen sokan felvették A mandalore-i panelen levetített werkfilmet és előzetest és két jelenetet. Új posztert is kaptunk, valamint információkat Gina Carano és Carl Weathers karaktereiről. RÉSZLETEK ITT.

De mégis miért érhette meg a Lucasfilmnek, hogy nem pakolták ki egyből az egészet a YouTube-ra, ahogy tették azt például a Skywalker felemelkedése, a Vader Immortal, vagy a Jedi: Fallen Order esetében? Minden bizonnyal marketingtrükkről volt szó, amelyet összességében csak egyszer tudtak eljátszani a Celebration keretében (illetve másfélszer: A klónok háborúja panelnél nem kapcsolták le a livestreamet, de nem kerültek fel normális felbontásban a videók a YouTube-ra). A mandalore-i volt talán a IX. epizód mellett a leginkább várt új produkció. A Skywalker felemelkedéséről szóló panellel kezdődött érdemben a Celebration, ráadásul ott a címet is le kellett leplezni, így azt nem lehetett „eldugni” a nagy nyilvánosság elől. A másik nagyon várt produkciónál azonban el lehetett játszani a trükköt, az amúgy is misztikus főszereplővel operáló sorozat körül tovább növelve a titokzatosságot. Plusz  a Celebration exkluzivitását, az esemény fényét is növelték e húzással. 

Bryan Young szakújságíró arra gyanakszik, hogy azért tettek különbséget A mandalore-ival (és A klónok háborújával), mert ez

a Disney+ streamingszolgáltatás marketingstratégiájának is a része.

Könnyen lehet, hogy ezzel a lépéssel próbálják növelni a szolgáltatás iránti keresletet (más kérdés, hogy a kelet-európai rajongók másodlagosnak számítanak a Disney számára, mert leghamarabb 2021-ben nézhetjük legálisan, a Disney+-on a sorozatot, de erről majd máskor…) Mi a Ziro.hu-nál úgy spekulálunk, előfordulhat, hogy az augusztusi D23 disneys expón, Anaheimben rendezhetnek majd egy Disney+ panelt is, amelyen akár ezeket a videókat (mások mellett) is bemutathatják. Lehet, hogy csak az után kerülnek majd a YouTube-ra.

 Ráadásul azért is nagyszerű a trükk, mert amikor végül megjelennek a klipek nagy felbontásban a neten, mindenütt ismét hírt adnak majd azokról.  A rajongók pedig elfeledve korábbi felháborodásukat, elkezdik majd aprólékosan kielemezni a videókat, amelyekben első blikkre is megannyi utalás található a klasszikus trilógiára, valamint a Legendákra egyaránt.

A Lucasfilm ezzel a lépéssel nem magára akarta haragítani a rajongókat, hanem tovább növelte a sorozat körüli titokzatosságot, valamint  elérte, hogy két különböző alkalommal is beszédtéma legyen a sorozat.  Ügyes.

* Itt a cikk korábbi változatában a Celebration szerepelt, de 2018-ban nem volt ilyen rendezvény. A hibáért elnézést kérünk.

Nyitókép: A mandalore-i logója (Lucasfilm)

One thought on “[Vélemény] Miért nem láthattuk A mandalore-i kisfilmjeit?”

  1. Pingback: Három éve derült ki, hogy Thrawn visszatér • Ziro.hu
  2. Trackback: Három éve derült ki, hogy Thrawn visszatér • Ziro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink