[Vélemény] Képes Gábor: Nincs diadal ewokok nélkül

Az ewokok gyerekkorom kedvenc figurái, annyira szerettem őket, hogy 10–12 évesen az Ewok az egyik becenevem volt – és Ewok Software néven rövid BASIC programokat is írogattam Atari ST számítógépre. A jedi visszatér című filmben (1983), majd A bátrak karavánja (1984) és Harc az Endor bolygón (1985) című TV-filmekben bukkantak fel – és rajzfilmekben, no meg játékok formájában is meghódították a gyerekszobákat.

Írta: Képes Gábor

Ők a Csillagok háborúja „indiánjai”.

Ez talán meredek kijelentésnek tűnhet, hisz az ewokok nem emberek, nem fajtársaink, hanem idegen lények, egy másik égitest megmosolyogtató, szőrös kis népsége. De árulkodó módon  nevüket a miwok nevű indián törzsről kapták  – míg nyelvüket Ben Burtt hangmérnök az akkori Szovjetunióban élő kalmükök nyelvéről mintázta és – tudomásom szerint – afrikai nyelvek foszlányait is használta hozzá.

Az ewokok az örök bennszülöttek.

Primitívnek, elmaradottnak tűnnek, de társadalomban élnek, vallásos értékrenddel bírnak, alkalmasak a technikailag jóval fejlettebb ellenséggel szembeni harcra is. Főhőseink kis híján a kondérjukban végzik, végül mégis a jócskán az űrtechnika előtti fejlettségi stádiumban lévő közösség adja azt a hozzáadott értéket, amely a nagy egészhez szükséges.

Leia találkozása Wickettel (Star Wars Archives)

Érdekes a ’70-es, ’80-as évek filmjeinek viszonya a „vadakhoz”, a történelem előtti korok színvonalán élő, „érintetlen” népekhez. Ruggero Deodato Cannibal Holocaust című botrány-mozijában (1980) a „felsőbbrendű” „fehér ember” leleplezi magát, hogy semmivel sem különb a maguk zord, ősi szabályai szerint élő – nem ritkán például kannibál – indiánoknál. Sőt, még szörnyűbb cselekvésekre vetemedik, népirtást követ el, csupán a szenzáció kedvéért. Az Elveszett frigyláda fosztogatóiban (1981), Steven Spielberg – George Lucas szoros közreműködésével készült – filmjében Indiana Jones a vérszomjas hovito törzs elől menekül a perui dzsungelben. A mérges nyilaikról elhíresült indiánok leborulnak az aranybálvány előtt,  mint évekkel később A jedi visszatér ewokjai C–3PO előtt. 

SW és hidegháború: Amerika volt a gonosz, nem a Szovjetunió
A jedi visszatérben felbukkanó ewokok pedig a vietkongok analógiájaként szolgáltak: a technológiai szempontból fejletlen helyiek a jó helyismeretük révén voltak képesek legyőzni az ultraerős ellenfelet.” RÉSZLETEK ITT

Ralph McQuarrie látványterve az ewok faluhoz

Az ewokok nem emberek, de valahol az egzotikus kalandfilmek és westernek vademberképét idézik fel. Sőt, talán a 18–19. századi, ma már tarthatatlanul elavult, kizsákmányoló vagy épp képmutatóan atyáskodó vadember-szemléletnek a távoli galaxisba exportált változata teremthette az ewokot. Csak míg  igazi embertársaink „vadembernek” kezelése ma már vállalhatatlan és szerencsére meghaladott gondolat,  a Star Wars sokféle lényei között az ewok a galaktikus civilizációk vademberének szerepét töltheti be. Embertársainkat nem kezelhetjük idegenként, az ewokok viszont idegenek, akiket emberszerű, gyermeki tulajdonságokkal ruházott fel a képzelet. Ugyanakkor állati jellegű tulajdonságaik is vannak, medveszerű szőrmókok –  a magyar gyerekek „ewokmackóknak” is hívták őket  –, a csemetéik pedig akárha földi makifélék lennének. Fontos látnunk őket, a legkisebbek kicsinyeit, mert még inkább empátiát ébresztenek a nézőben.

Képtalálat a következőre: „baby ewok”

Nippet, a „baby ewok” A jedi visszatérben (Wookieepedia)

S hogy milyenek az ewokok? Barbárok – majdnem megeszik ők is az emberi főhősöket, míg egy babonaság el nem tántorítja őket (egy technikai alkotást, azaz droidot istennek hisznek. Azt még nem tudtuk A jedi visszatér bemutatása idején, de ma már ismerjük a teljes sztorit: hogy ennek a droidnak az építője egyébként a galaxis egyik legfontosabb, már-már emberfeletti embere). Primitív társadalomban élnek.  Állatnak hiszik őket A bátrak karavánja film kamaszfiú hőse ki is mondja ezt –, végül mégis nélkülözhetetlenek. Egy galaktikus Birodalom elpusztíthatatlan a közreműködésük nélkül – és akkor is jelentősek és értékesek, ha az igazi nagy csaták a fejük felett zajlanak is, ha a technika és tudomány világát még nem is ismerik. A bátrak karavánjában meg olyan könnyed természetességgel varázsolnak papjaik, hogy Yoda mester elbújhatna mellettük.

Az ewok filmek és a kánon
A két ewok-film, A bátrak karavánja és a Harc az Endor bolygón 1984-ben és 1985-ben készült tévéfilmként. Nem George Lucas rendezte ezeket, ám részt vett a történet megírásában és az ötletgazdának is ő számított. Lucas kislánya, Amanda ugyanis nagy rajongója lett az ewokoknak, és az apa szeretett volna még filmeket csinálni neki. A filmek főhőse Wicket és a többi ewok mellett Cindel Towani, egy, az Endor Erdő-holdján hajótörést szenvedett emberlány. A filmek fantasyk és mesék, a régi kánonrendszerben épp ezért csupán C-kánonnak minősültek, majd az új rendszerben Legendáknak. Ennek ellenére az ewok filmek, illetve az Ewoks animációs sorozat több eleme vált utólag a kánon részévé, leginkább A sors erői animációs mininek köszönhetően. Így lett kánon például A bátrak karavánjában felbukkanó ijesztő gorax, vagy az Ewoks sorozatban szereplő Kneesaa hercegnő, Chirpa főnök lánya. (Kádas István)
Képtalálat a következőre: „caravan of courage cindel wicket”

Cindel és az ewokok (Yahoo)

A gyermeki naivitású, mégis a nagy történetet építő törzsi társadalmak a Star Wars-univerzum más produktumában is felbukkannak – s nyilván a könyvek és rajzfilmek kategóriáiból a kedves olvasó még egy sor példával tudná gazdagítani e cikket. A jedi visszatér után másfél évtizeddel szőrmókok helyett kétéltű figurák kaptak fontos szerepet az első előzményfilmben, a Baljós árnyakban: a gunganek. Bár őket nézve nem támad simogathatnékunk – és míg a tündéri ewokmackó, Wicket szerepe boldogságot hozott alakítója, Warwick Davis számára, a csetlő-botló gungant megformáló Ahmed Best lelki beteg lett az őt gyalázó „rajongók” miatt. Rian Johnson Az utolsó jedik című műve hasonló gyalázkodás-cunamit indított el a „rajongók” között, az egyébként meglehetősen eklektikus, de szerintem néhány – megrendítőnek indult, majd súlytalanná viccelt – jelenettől eltekintve jól felépített, a jedi mitológiát izgalmasan továbbépítő filmben a „cukiságfelelősök” a porgok lettek.

Tehát ha cinikusan azt mondjuk, hogy az ewokok elsődleges feladata csupán annyi volt, hogy több játékot tudjon eladni Lucas cége, akkor a porgok hasonló funkciót töltenek be (bár az általam ismert játékboltokból még sosem sikerült egy tisztességes méretű plüss változatot beszereznem belőlük – sajnos).  A porgok szerepe jóval redukáltabb, mint az ewokoké, mert nem valódi intelligens lények, igazából „csak” az állatvilág részei.  Arra azonban alkalmasak, hogy empátiát ébresszenek a szereplőkben: még a húsevő – és az ewokok által ilyen ösztönei miatt könnyen csapdába ejtett – Csubakka szíve is idővel megesik rajtuk (sőt, valójában a porgok akarták megenni Csubakkát – a szerk.). Valamint Az utolsó jedik egy fontos üzenetét is erősítik, az egymással kölcsönhatásban lévő, összefüggő életek, a természet fontosságát. A porgok benépesítik a bolygójukat – amely ugyanúgy az övék, mint az intelligens létformáké – és hamar elfoglalják a „betolakodók” terét is, akár a Millennium Falcont.

A Canto Bight kaszinóváros jeleneteiben található „űrlovakkal”, a fathierekkel hasonló a helyzet: a kedves – és az ewokokkal ellentétben szintén nem az intelligens fajok közé sorolható – állatok nemcsak a természet fenségességét hirdetik, de a kiszabadításuk az ellenállás értékrendjét is szimbolizálja. Az pedig az egész film erkölcsiségének egy kimagasló példája, hogy

a film végén a „staféta” egy kizsákmányolt rabszolgafiúhoz kerül – ő vérteződik fel jedi képességekkel.

A nagy lucasi történet egy sivatagi bolygó parasztfiújával, egy árva párafarmerrel kezdődik – ha pedig az előzményfilmeket is nézzük: egy „szeplőtelenül fogantatott”, tehát kis túlzással jézusi előképpel bíró – szerencsétlen rabszolgagyerekkel. És az első nyolc film alapján egy másik rabszolgafiúig ívelt – a kilencedik részt látva pedig egy „roncsvadászig”, egy elárvult lányig, akit ráadásul a vér szerinti származása a sötét oldalra is sodorhatott volna.

 Az ewokok már csak a tisztelet kedvéért jelennek meg egy rövid villanás erejéig a Skywalker korában.  Hasonló jellegű, törzsi kultúrájú intelligens lényeket nem ismerünk meg a kilencedik részben, de azért a nagy, végső csatában orbakháton derekasan küzdő kiugrott rohamosztagosból, a 77-es századból lett ellenállók – a feltehetően erőérzékeny kiugrott rohamosztagos, Finn szövetségesei – jelzik: a nagy egészhez szükség van a szerényebb lehetőségekkel élő bátrak önfeláldozására, segítségére.

Mi történt Wickettel A jedi visszatér és a Skywalker kora között?
Egyebek között ezt a kérdést is feltette az Inverse Warwick Davisnek, aki így válaszolt:

„Nem tudom mi történt. Trükkös. Jó volt az élet az ewokoknak, vagy sem? Szeretném azt gondolni, hogy a győzelmük után nagyon elégedettek voltak magukkal. Úgy értem, Wicketnek lett egy gyereke – a másik ewok, akit láthattatok a Skywalker korában, az ő fia volt, a valóságban pedig valójában az én fiam volt az, aki a jelmezt viselte. Szóval nem úgy tűnt, mint aki túl sokat szenvedett. Lett családja és ilyenek.”

A teljes interjú ITT OLVASHATÓ.

Képtalálat a következőre: „warwick davis rise of skywalker”

Warwick Davis újra magára ölti a legendás Wicket jelmezt a Skywalker kora kedvéért (FanthaTracks)

És mindig az áll a jó oldalán, aki a gyengébbeket, a kiszolgáltatottakat védi, aki fantáziát lát azokban, akiket mások komolyan vehetetlennek, lenézendőnek, megvetendőnek tartanak vagy figyelemre sem méltatnak.  A megvetés tárgyaivá tett életek lehetnek akár állatok, akár kezdetleges társadalmi fejlettségű, intelligens lények, akár hozzánk hasonló, de reménytelennek tűnő szociális helyzetben lévő gyerekek és felnőttek  – a szövetségük jót jelent és jóvá tesz.

Végső dobás: Az ewokok és gunganek új arcai
„Különösen tetszett azonban Peepka, és az epizodikusabb szerepet játszó Aro karaktere, előbbi egy rendkívül intelligens, de közben ízig-vérig »ewokos« ewok, utóbbi pedig egy a közös nyelvet rendesen beszélő, ügyes és értelmes gungan. Amellett, hogy Lucas kapott egy-egy bújtatott pofont az ewok-filmekért és Jar Jar-ért, a könyv jó példákat mutatott, hogy ezeket a fajokat is tovább lehet edukálni és fejleszteni, nem egysíkú primitív lények. A gunganek fejlett víz alatti városokban élnek, modern energiapajzzsal, tengeralattjárókkal, bombákkal, így nyilván nem mindannyian idióták… Ahogy az is elképzelhető, hogy az ewokok között is szülessen zseni, aki megfelelő képzettséggel akár még az Új Köztársaság kódtörője lehet. Ezek a húzások szerintem sokat tettek a galaktikus tolerancia elterjesztése érdekében.” A könyvismertetésünk ITT OLVASHATÓ.

Számomra a Csillagok háborúja univerzumának ez az oldala legalább olyan izgalmas, mint a jedi lovagok, az arisztokraták, politikusok és katonai parancsnokok világa. A nagy egység nem áll össze a legkisebbek nélkül – sőt! A nagyívű történetbe kellenek olyan figurák is, mint az ewokok, akiket legszívesebben összeölelgetnénk. Már ha nem a kondérjukban végeznénk végül.

Nyitókép: Ewokok és C–3PO A jedi visszatérben (Syfy Wire)


Képes Gábor – Író, eddig három verseskötete és több mint tíz sci-fi tárcanovellája jelent meg. Muzeológusként több kiállítást rendezett a videójátékok, az informatika és a robotika történetéről, 2016 óta a Neumann Társaság főmunkatársa.

Legfontosabb posztjaink