[Vélemény] Kathleen, ideje félreállni

Kathleen Kennedy teljesítette a feladatát, ideje átadni a stafétát az ifjabb filmes szakembereknek. Neki is nyugodalmasabb lenne, a megosztott rajongótábor újbóli egybekovácsolását is elősegíthetné.

Roppant furcsa interjút adott pár nappal ezelőtt Kathleen Kennedy a Rolling Stone-nak, amely akár a lucasfilmes Kennedy-korszak végének kezdetét is jelentheti. Szerencsétlenül jött ki az az általa többször is emlegetett gondolat, hogy „nem volt alapanyaguk” az új trilógia elkészítésére. Nyilván itt arról beszél, hogy nem kész forgatókönyvet kellett a vászonra vinniük, de tekintettel arra, hogy a Disney felvásárlása után „kukázták” az addigi Bővített univerzumot – felbőszítve a rajongók jókora táborát –, amiből máig csipegetnek,  nem sült el jól ez a kijelentés. 

Kathleen Kennedy: A rajongók ugyanúgy a történet gondozói, mint mi
Átfogó interjút adott a Lucasfilm fejese, amelyből kiderült, még nem tudják pontosan, melyik irányba induljanak a Skywalker saga lezárását követően. Arról is beszélt, mennyire fantasztikus lenne, ha George Lucas visszatérne a filmezéshez, de most a múzeuma leköti minden figyelmét. RÉSZLETEK ITT.

Ideje félreállni

A legnagyobb gond persze az, hogy az interjú alapján maga is bizonytalan a tekintetben, hogy meghosszabbítsa-e a 2021 végén lejáró szerződését, folytassa-e a Lucasfilm vezetését. „Hogy mi történik a jövőben és hogy meddig csinálom még, azt nem tudom” – mondta, és múlt időben fogalmazott azzal kapcsolatban, mennyire élvezte ezt a munkát.

Az ominózus interjú után egy nappal a The Hollywood Reporter (THR) oldalán megjelent, egyébként meglehetősen maliciózus cikkből kiderül, hogy a Lucasfilmnél már gondolkodnak az utódláson. A források szerint akár marad Kennedy, akár nem, A mandalore-i showrunnerének, Jon Favreau-nak komoly beleszólása lesz abba, hogyan alakul a messzi-messzi galaxis sorsa. Rajta kívül a 9. epizód producerének, a Lucasfilm élőszereplős fejlesztési alelnökének, Michelle Rejwannak, valamint a „bolondos kalapos” Lucas-padawannak, Dave Filoninak szánnak fontos szerepet a cég vezetésében – legalábbis a THR forrásai szerint.

Ziro.hu

Szóval a Skywalker saga egy ennealógia. Vagy nonalógia, attól függően, ki mit szeret jobban: a latint vagy a görögöt.

Tudjuk, hogy George Lucas részben azért nem készítette el az ennealógiáját, mert a rajongók kikezdték az előzménytrilógia miatt. Nem csodálkoznék azon, ha Kathleen Kennedy azért nem látszik olyan eltökéltnek a folytatást illetően, mert ő is belefáradt abba, hogy a rajongók egy hangos kisebbsége a fejét követeli. Utóbbiak nyilván megnyugodnának egy kicsit, ha Kennedy már nem vezetné a céget (persze akkor találnának mást, akibe beleköthetnek), ezáltal a rajongók megosztottsága is csökkenhetne. És a fentiekhez hasonló, zavart okozó nyilatkozatok is ritkábbá válhatnának.

Személy szerint nekem nincsen gondom Kennedy munkásságával, elismerem, hogy  fejlődő pályára állította a franchise-t, és megannyi remek tartalmat köszönhetünk a vezetésével működő cégnek.  Mindazonáltal a Föld egyik legnehezebb állása az övé, amely rengeteg stresszel járhat. Minden bizonnyal neki is jobb és nyugodalmasabb lenne, ha átadná a Lucasfilm vezetését másnak – akár e hármasnak –, elvégre ő a feladatát tényleg elvégezte:

újból életet lehelt a Star Wars franchise-ba.

Emellett a franchise-nak is jót tehet, ha fiatalabb, eltökélt szakemberek alakítják a Star Wars későbbi sorsát.

Hogyan tovább, Lucasfilm?

Kennedy utálói gyakran fogalmazzák meg, hogy szerintük Dave Filoninak kellene vezetnie a céget. Ám ezzel akad egy bökkenő:

attól, mert valaki jó kreatív szakember, még nem feltétlenül lesz jó operatív vezető.

Sokkal jobb megoldásnak tűnik a hármas vezetői csapat, amelyet a THR cikke is felvetett. Filoni a kreatív irányvonalért Favreau-val felelhetne, utóbbi pedig az operatív vezetést együtt vihetné Rejwannal. Hozzá kell tenni azt is, hogy Kennedy-t egykoron George Lucas ültette a maga helyére, a Disney vezetésének nem volt különösebben beleszólása ebbe az utódlási folyamatba.

Előfordulhat, hogy Bob Iger Disney-vezérigazgató a korábbinál komolyabban bele akar majd folyni abba, ki vezesse a Lucasfilmet.

Ebben az esetben megeshet, hogy a THR által felvázolt hármas megbomlik, vagy egy teljesen új figurát ültetnek a vezérigazgatói székbe, akár egyszemélyi vezetőnek. Sokakban felmerült Kevin Feige neve is mint potenciális trónörökös, ám ő jó eséllyel nem hagyja ott a Marvelt, csak egy film erejéig ruccan át a messzi-messzi galaxisba. Mindazonáltal Iger fejében megfordulhat az ötlet, hogy átülteti, de akkor a Marvel élére kell találjon egy hasonló kaliberű figurát, hogy mindkét pénzeszsák folyamatosan termeljen.

Mi jön 2022-ben?

Akárhogy is, a Disney tartja magát ahhoz a korábbi – 2019. májusi – bejelentéséhez, miszerint 2022. december 16-án Star Wars filmet mutatnak be a mozikban.

Security Check Required

No Description

Kathleen Kennedy a Rolling Stone-nak egyebek között arról is beszélt, hogy még nem tudják, melyik történettel folytatják a messzi-messzi galaxis történetfolyamát. Elvileg a Benioff–Weiss párosé lett volna a film, ám velük októberben szakított a Lucasfilm – a cég és a páros kapcsolatát ebben a cikkünkben mutattuk be kronológiai sorrendben.

A THR forrásai ugyanakkor ellentmondanak annak, amit Kennedy a Rolling Stone-nak mondott. Azt írják, Kennedynek igenis van elképzelése 2022-re, ám – hiába szeretnénk – ez nem az a projekt, amelyet Rian Johnson, Az utolsó Jedik rendezője fejleszt a Lucasfilmnek. (Johnsont is utálja a rajongótábor egy része, szeretnék, ha nem kapna több filmet, de a rendező időről időre megerősíti, hogy bizony tárgyal a Lucasfilmmel.) Az is egyértelmű, hogy nem Feige készíti a filmet, ő még jelentősen be van táblázva az MCU-val és a Disney+-ra készülő Marvel-sorozatokkal.

Akárhogy is, a film előkészítési fázisának már zajlania kellene –  a THR szerint 2020 januárjáig nem várható e filmmel kapcsolatos bejelentés.  (Hiába írták meg sokan biztosra, hogy 2020 januárjában jön a következő nagy bejelentés, ez a mondat még nem ezt jelenti.) Csak nehogy összecsapják a dolgot – sok rajongó kiegyezne a csúszásban is, ha valóban minőségi új Star Wars film érkezne a mozikba. „A jövő szüntelen mozgásban van”, ahogy Yoda mester mondta. Meglátjuk, hogyan alakul Kennedy, a Lucasfilm és a Star Wars sorsa.

Nyitókép: Kathleen Kennedy és Bob Iger a Solo: Egy Star Wars-történet premierje utáni partin 2018. május 10-én, Hollywoodban (Alex J. Berliner / ABImages)

Legfontosabb posztjaink