[Vélemény] Hogyan maradhatott életben Palpatine?

Amikor a Skywalker kora teaserének végén felhangzott Palpatine jól ismert nevetése, szerintem rajongók millióinak hagyott ki egy pillanatra a lélegzete, majd a következő gondolata az volt, hogy ááá ez csak átverés, szívatás! Aztán amikor megjelent a színpadon Ian McDiarmid, aki az Uralkodót alakította egykoron, akkor kezdődött a fejvakarás, hogy lehet ezt tényleg komolyan gondolják?! Elindult a teóriagyártás, a rajongók örülnek, a haterek köpködnek, de tény, hogy ez a nevetés váltotta ki a IX. rész kapcsán a legtöbb reakciót.

Palpatine visszatér – de hogyan?
A Celebration Star Wars IX. paneljének egyik legváratlanabb húzása minden bizonnyal a trailer végén felhangozó Palpatine-nevetés volt. Azóta J. J. Abrams is megerősítette Ian McDiarmid visszatérését az Uralkodóként. Na de hogyan is fog ez megtörténni? A továbbiakban ezt járjuk körül! RÉSZLETEK ITT.

Én is körüljárnám kicsit annak a lehetőségét, hogyan is maradhatott életben Palpatine.

Amit tudunk: Vader behajította a második Halálcsillag aknájába a főnökét, ahonnan erővihar tört elő. Ennyi és nem több!

Azonban tudunk közvetve fontos információkat is.

A Star Wars univerzumában  aknába zuhanni nem túl veszélyes dolog.  Maul félbevágva is megoldotta, Luke levágott kézzel elég nagy zuhanás után békésen ücsörgött az antennán, és várta, hogy megmentsék. Akkor egy ki tudja mennyire sérült sith nagyúrnak tényleg halálos lenne egy kis aknába zuhanás?

Azt is tudjuk, hogy a második Halálcsillag projektbe a Császár jobban belefolyt, számomra egyértelmű, hogy készíttetett magának menekülő utakat, mentőkapszulákat, pánikszobákat, stb.

Azt is tudjuk, hogy az endori támadás birodalmi csapdának indult, de Palpatine minden bizonnyal számolt azzal a lehetőséggel is, hogy valami félresikerül. Ezt erősíti, hogy  volt terve a hatalom átmentésére:  a Contingency Plan, vagy (idétlen magyar fordításban…) a Tartalék terv.

„Ha egy Birodalom nem tudja megvédeni császárát, akkor a Birodalmat kudarcnak kell tekinteni. Nemcsak azért, mert a központi alakja eltűnt, hanem azért, mert nem szabad megmaradni!” /Sheev Palpatine Uralkodó/

A császár komoly erőket irányított az Ismeretlen Területekre, amelyeket Thrawnnak hála talán mindenkinél jobban ismert. Azzal is kalkulált, hogy a méltatlanná vált Birodalom és a Köztársaság elpusztítja egymást, és közben lesz ideje felemelkednie az új rendnek.

Ha ezeket logikusan összekötjük, akkor bizony elképzelhető, hogy nem halt bele a galaxis egyik legnagyobb erőhasználója abba, hogy bedobták egy liftaknába!

Hogy tudott elmenekülni? A teaserben jelzésértékű a végső kép, amely a Halálcsillag egy hatalmas darabját mutatja viszonylag épen. Felmerül a lehetősége annak, hogy egy biztonsági lakosztályban ott vészelte át a Halálcsillag felrobbanását. Akár így történt, akár valamilyen mentőhajóval jutott ki, ott biztos nem maradt, hiszen egy ekkora darabot egyértelmű, hogy átvizsgálták a Lázadók (vagy később az Ellenállók). Lehetett ideje kijutni, hiszen Luke békésen elvonszolta apját a legközelebbi hangárig, tehát időpara nincs a dologban.

Miért nem érezhette meg senki, hogy Palpatine életben maradt?

Korábban évtizedekig rejtve tudott maradni a Jedi Rend előtt, szóval ez nem lehetett probléma: a haldokló tanítványa és annak alulképzett, féljedi fia előtt is képes lehetett ezt megoldani.

(Vélemény) Palpatine, a kapocs
Vajon tényleg felesleges lenne egy klasszikus karakter feltámasztása? RÉSZLETEK ITT.

Miért nem fedte fel, hogy túlélte az endori csatát?

 Lehetséges, hogy ideiglenesen kikerült a forgalomból,  űrhajótörést szenvedett egy lakatlan bolygón, stb.. Bár ez elég klisés lenne, inkább arra tippelnék, hogy kivárásra játszott. A Birodalom villámgyorsan teljes káoszba fordult, az Első Rend projekt elindult ugyan, de az hosszú távú projekt volt. Ha kiderül, hogy túlélte, a nyerésben lévő Lázadók hajtóvadászatot indítottak volna ellene. Túl nagy fenyegetést jelentett volna – akkor nincs leszerelés, akkor nem tud a pacifista vonal ennyire teret nyerni! A tanítványa halála előtt elárulta – szóval valahol rendezni kellett a sorait. Én inkább azt tippelném, hogy az előre létrehozott menedékeinek egyikében kezdte el újrarendezni a sorait.

Mit csinálhatott az elmúlt évtizedekben?

Nos Palpatine életben maradása több kérdőjelet is feloldana az eddigi történetben. Ahogy a Köztársaságot is szét tudta robbantani belülről, úgy az Új Köztársaságot is tudta gyengíteni. Császárként óriási vagyont és befolyást harácsolhatott össze, és hogy milyen mélyen be lehet ágyazódni sithként, névtelenül a dolgokba, arról a(z egyébként a Legendák körébe tartozó) Bane trilógiában kaphattunk ízelítőt… Ennek egyik kézzelfogható jele például az Új Köztársaság teljes leszerelése.

Nekem ez mindig a legsebezhetőbb pontja volt a kánonnak, hiszen egyrészt épelméjű politikus ilyet nem csinál.

Semeddig nem marad a posztján, ha nem tudja megvédeni az általa irányított területeket. Komoly flotta nélkül pedig a kalózok, fosztogatók igen gyorsan vérszemet kapnak. Másrészt a haderő maga is komoly politikai tényező. Vajon hány admirális mondta volna, amikor megjött a parancs a leszerelésre, hogy „aha, akkor mi tiplizünk a hajókkal és megcsináljuk a saját kis királyságunkat”? Csak csillagrombolóból több mint 30.000 darab volt a galaxisban, a Lázadó flottát már nem is említem… A hadvezetésnek szintén komoly politikai és lobbiereje van, nem beszélve a hadiiparról… Előbb puccsolják meg a vezetést, minthogy szavazásra vigye a teljes leszerelést, vagy dezertált volna a flotta jó része…  Szóval ez baromság volt  – hacsak nem a császár mozgatta a háttérből a szálakat. A hadsereg és a hadiipar krémjét képes lehetett átcsatornázni az Első Rendhez, politikai machinációk révén a leszerelés felé terelgethette a Szenátust – számomra így már kicsit jobban hihető ez a leszerelés.

Snoke Legfőbb Vezér is más megvilágításba kerül a történetben. Eddig nem sok információ volt arról, honnan került elő egy nagy hatalmú erőhasználó, lényegében a semmiből. Palpatine szerint a Sötét Oldal forrása az Ismeretlen Területeken van, vagy legalábbis nagy sötét Erő jelenlétét érezte arrafelé.

Minden út az Ismeretlen Területekre vezet – galaktikus földrajz
„Mennyire ismeretlenek az Ismeretlen Területek? Korábban végignéztem a kánon „réges régen”-jét, a Régi Köztársaság koráról kanonizált információkat, most nézzük a „messzi messzi”-t, a Vad Űrt és az Ismeretlen Régiókat, avagy azokat a területeket, amelyeket egyre inkább feltérképezünk a Lucasfilm segítségével.” RÉSZLETEK ITT.

Lehet hogy Snoke volt ennek az eredője?

Egy, a 66-os parancsot túlélő és az idők folyamán megreccsent jedi lenne? Vagy egy még előtte kiugrott jedi, mint amilyen Ahsoka volt? Vagy egy annál is régebben kiugrott jedi mester tanítványa? Esetleg egy a jediktől teljesen független erőhasználó szektából nőtte ki magát, mint amilyenek az Éjnővérek voltak? Vagy a kettő szabálya alapján ő az új sith tanítvány? Vader árulásával és halálával Palpatine-nak – amennyiben életben maradt – új tanítvány után kellett néznie. És ha Snoke Palpatine előtt is titokban tartva maga mellé vette tanítványnak Vader unokáját? Vagy a tudtával? Az eddigiek alapján úgy fest, Snoke kívülről vette át a hatalmat az Első Rend fölött, de vajon Palpatine terve nem tartalmazott volna megoldásokat ilyen esetre? Lehet, hogy tervezett volt? Esetleg a Császár vele akarta kiképeztetni az utódját? Így mindjárt nem lenne annyira bosszantó Snoke „epizódszerepe”!

Azt mindenesetre tudjuk, hogy Sidious Nagyúr évtizedeket áldozott az életéből a sithek felemelkedésére, szóval nem tartom túl elképzelhetetlennek, hogy újabb évtizedeket áldozna a sithek megmentésére és újbóli felemelkedésére.

Sidious visszatérése azon kívül, hogy nagyon cool lenne, sok mindenre magyarázatot adhatna. Sokat kell még aludni, mire kiderül, mennyire találtam bele a dolgokba, de addig van időnk azon is gondolkodni, ki lesz a címszereplő Skywalker?

Nyitókép: Palpatine (TheGamer.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink