[Vélemény] Az új trilógia helye a nagy egészben és az Egyensúly 1.

Mini véleménycikk-sorozatunkban szerzőnk, Bede Attila és főszerkesztő-helyettesünk, Kádas István járják körül azt a nagy kérdést, hogy van-e létjogosultsága az új trilógiának, illetve mit is jelent a saga egésze szempontjából. A két cikk a két szerző saját véleménye, amelyet jól jelez, hogy például az Egyensúly kérdésében nem értenek egyet, egymással ellentétes állásponton vannak. Elsőként Bede Attila írását közöljük.

Decemberben lezárult a Skywalkerek története és azóta azt is sejtjük, hogy ezek után milyen irányt vesz a Lucasfilm a Star Wars fronton. A kilencedik epizód után láthatóan hevesebbek lettek a viták az új trilógia létjogosultságát illetően, ebből kiindulva kicsit körüljárom a témát.

Azt nem lehet vitatni, hogy rendkívül megosztó három filmen vagyunk túl, de közelítsük meg most kicsit egy másik oldalról az egészet. Vegyük ki a képletből a Disney/Lucasfilm üzleti érdekeit, és az alkotói nézeteltéréseket és kreatív kakaskodásokat. Következő kijelentésem erőteljesen szubjektív lesz, de határozottan ki merem jelenteni, hogy:  nem volt felesleges!  Mindezt úgy írom, hogy a lezárás számomra sem volt tökéletes, de ettől most eltekintek. Nézzük a nagy egészet!

George Lucas

Érvelésem egyik pontja maga az eredeti alkotó. Nem függ teljesen össze a jelenlegi kreatív oldallal, de azt sokan tudjuk, hogy az öreg (egy adott ponttól)

szintén kilenc epizódban gondolkodott.

Így nem A jedi visszatér zárta volna a sort, még akkor sem, ha az végső soron kielégítő is volt. Érdekesség az is, hogy  a folytatással kapcsolatos eredeti, Lucas-i elképzelésekben szintén szerepelt a női főhős, és az elvonultan élő Luke mester.  Szóval ezt-azt azért megvalósított a Disney. Nyilván az, hogy végül miért nem készítette el Ő maga, az már kérdéses. Valószínűleg az is közre játszhatott, hogy az előzmény-trilógia szintén megosztó fogadtatása miatt se az akkori Fox, sem a rajongók nem szavaztak volna neki bizalmat. Azóta felértékelődtek ezek az alkotások, még A klónok háborúja animációs sorozat is, ami akkoriban szintén borzolta a kedélyeket.

Vannak apróságok, amelyek bizony előre sejtettek valamit. Például amikor A sithek bosszújában Palpatine kikiáltja az új alapokra helyezett rendszert, akkor „Első Galaktikus Birodalomnak” nevezi, ami simán megalapozta azt, hogy a bukás után létrejöjjön az a bizony tartalék terv, amiből végül az Első Rend, majd Végső Rend lett. Vagy ott van az az apróság, hogy nem tudtuk, hogy végül Luke tényleg beteljesítette e a sorsát, vagy sem. És még egy nagyon fontos kérdés maradt nyitva, amit mi rajongók mindig is saját teóriákkal válaszoltunk meg: ki teremt egyensúlyt az Erőben?

Képtalálat a következőre: „yoda there is another”

Egyensúly az Erőben

„Állítsd helyre az egyensúlyt, ahogy én tettem” (Anakin Skywalker)

Nos, ezzel a ponttal sokan vitatkoznának, de  saját véleményem szerint Rey volt az, aki tényleges egyensúlyt állított be.  Legalábbis valami mást hozhatott el, mint amit eddig ismertünk. Erre utal az utolsó jelenet, hiszen a sárga színű fénykard utalhat egyfajta különleges státuszra. Gondoljuk csak végig. A nyolcadik epizódban az egyensúly kérdése lényeges pont volt Luke tanításaiban, aki emellett azokra a dolgokra is felhívta a figyelmet, hogy hol hibáztak a régi jedik. És ezek mellett Rey sose kapta meg az ősrégi szabályt, mi szerint ne táplálkozzon dühből, és azt sem, hogy vigyázzon az érzéseivel. Bizony, Rey-t többször láttuk úgy cselekedni, hogy azért valószínűleg a régi Jedi Rend páros lábbal rúgta volna ki. Viszont ennek ellenére mégsem hajtotta hatalomvágy, pedig a vérvonalában rejlik a sötét oldal. Egyszerre képes használni a világos és a sötét oldal technikáit.

Ha jól megfigyeljük, Rey-ben és a cselekedeteiben ott a tökéletes belső egyensúly.

Ezzel valami új kezdetét fektette le. (Talán az erre az egyensúlyra alapuló új rendét?) A régi jedik és a sithek gyakorlatilag szétszaggatták az Erőt azzal, hogy két külön oldalra bontották. Talán ez most állt össze újra egyetlen egésszé.

Rey és Anakin szelleme(i) (Screenrant)

Mindezek mellett érdemes lehet megfigyelni az Erőt, a használói természetét és képességeit, vagy éppen áttöréseit. Rendezzük kronológiai sorrendbe. Láthatjuk, hogy  az előzményfilmekben a jedik még nem voltak képesek például a halál után erőszellemként visszatérni.  Ezt a technikát végül Qui-Gon Jinn fejlesztette ki, aki tovább is adta tudását Yodának és Obi-Wannak. Az eredeti trilógiában a megmaradt mesterek sokkal bölcsebb és tanultabb képet mutattak, mint korábban. Ezt talán csúfos kudarcuk magyarázhatja, elvégre a kudarc a legjobb tanítómester. Az új trilógia meg ennek a tetőpontja.

Ha az eredetihez képest az előzménytrilógia bővítette a Star Wars technikai világát, akkor az új trilógia ugyanezt tette kicsit az Erővel.  

Palpatine visszatérése

Sokan tartották ballépésnek Palpatine visszahozását és tény, hogy talán kicsit jobban meg lehetett volna alapozni, de szerintem nem volt rossz ötlet, és ez a lépés nem tesz kárt A Jedi visszatér ikonikus momentumaiban. Ugyanis  Vader utolsó cselekedete inkább a saját megváltását szolgálta,  így ezen nem változtat az öreg visszatérése. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy mindig is ő volt a Skywalkerek legfőbb gonosza, és pont ő maradna ki a lezárásból? Ráadásul mindig a trilógiák utolsó darabjában lett igazán hangsúlyos figura, így a hagyományok megtartásával ez a lezárás sem lett Palpatine-mentes. Valamint

nem azért végzett a mesterével az örök élet titkáért, hogy utána ne éljen a vele.

Ironic Alanis Morissette GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Alanis GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

És ezt a kapcsolatot a film eleje is megerősíti, amikor Kylo Ren először találkozik vele, ahol elhangzik az a mondat, amit annak idején Anakinak is mondott az operaházban. Csak éppen most demonstrálta is a dolgot.

Pontosan nem tudni, hogy tényleg ezen mondanivalók átadása volt-e az alkotó kitűzött célja, vagy csak így jött össze. Mert hát az új trilógia alkotási folyamata is elég furcsa volt, de végső soron ,az összképet tekintve, annyira nem üt el a korábbi filmektől.

Nyitókép: Skywalker saga (Reddit)

Legfontosabb posztjaink