[SWJ] Miyazaki Jun: El kell búcsúzni a toxikus fanoktól

A Lucasfilmnek egy nagy levegővételt követően lépnie kellene egyet előre.

A képre kattintva eléred a sorozat többi részét!

Ilyen barátok mellett nincs szükség ellenségekre – avagy ilyen rajongótábor mellett nem kellenek ellendrukkerek, mondhatnánk néhány Star Wars vagy Star Trek rajongói csoportot olvasgatva. Ahogy jönnek az új filmek vagy sorozatok, örömködés helyett nagyon gyakran szexizmussal, rasszizmussal és homofóbiával megfűszerezett, elképesztően színvonaltalan kommentfolyamokba lehet belefutni. Nemcsak a Star Warsnak, hanem a Star Treknek és bármilyen komolyabb rajongói bázissal rendelkező franchise-nak akkor van jövője, ha rájön, hogyan tudja hatástalanítani a tábor toxikussá vált részét.

Hogy miért jövök egy alapvetően Star Warsról szóló oldalon a Star Trekkel is? Mert egészen hasonló folyamatok játszódtak le a trekkerek között is, csak ott nem Az utolsó Jedik, hanem a Discovery című új sorozat váltott ki heves reakciókat: „Miért kell ez a sok buzulás, miért kell ide ennyi nő, meg ázsiai meg fekete szereplő, a SJW-k (Social Justice Warrior, afféle emberjogi harcos – a szerk.) tönkreteszik a gyerekkoromat, ez már nem az az igazi sorozat, aminek az eredeti alkotó megálmodta, rohadt liberálfasiszta stúdió.”

Én meg vakargatom a fejemet, hogy tinédzserként tutira ugyanazt a műsort néztem-e, mint a kommentelők egy része. Mert nekem az eredeti Star Wars trilógiából egy erős női vezető rémlik, meg egy feka csávó, aki a nap végén felrobbant egy Halálcsillagot, és mindketten egy olyan csapat tagjai, ami tele van idegenekkel, és az úgynevezett szabadságért küzdenek, közös erővel. Az eredeti Star Trek sorozatban meg ugye anno a 60-as években számított bicskanyitogatónak, hogy egy csillaghajó hídjára nem csak hogy orosz, meg ázsiai fickó kerülhetett fel, de ráadásul parancsnoki rangban egy fekete nő is.

Mázli, hogy a hatvanas, hetvenes években nem volt még Facebook,

mert tele lettünk volna olyan posztokkal, hogy az a Han Solo ugyan fasza csávó, cuki a macija is, de ezt a Leia hercegnőt marhára nem kéne az akciójelenetekben erőltetni, hát mekkora nagy baromság, hogy egy nő is tudja kezelni a sugárvetőt. Katonáskodik ahelyett, hogy végre kitakarítaná a Millennium Falcont. Az meg már valami agyrém, hogy aztán a végén kiderül, hogy a felkelést, egy alapvetően katonai szervezetet egy női politikus vezeti Mon Mothma személyében – George Lucas jobban tenné, ha az ilyen idióta emancipációs propagandáját nem egy űroperában próbálná meg lenyomni a torkunkon.

Come Star Trek GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A sci-fi rajongók egy nagyon hangos része lehet, hogy valami hasonló kommenthalommal nyírta volna ki a Star Warst és a Star Treket, és

ma ezek nem élő sorozatok lennének, hanem csak valami mozgóképtörtelmi blog lábjegyzetében olvasnánk róluk.

A Mass Effect című játékszéria tavaly bizonyította, hogy egy elég hangos ellentábor bizony hűvösre tud tenni egy franchise-t. Tény és való: a stúdió is elképesztő hibákat követett el a Mass Effect Andromeda kapcsán, az a gyűlölethullám viszont, amit kiváltottak ezzel, indokolatlan és káros volt. (No nem mintha létezne hasznos és indokolt gyűlölködés.) Most jobb esetben vagy egy fél évtizedre parkolópályára került a franchise, rosszabb esetben meg is halt.

És nem azt mondom, hogy nem lehet kritizálni az új filmeket, sorozatokat, hogyne lehetne. Hiányolok is egy józan diskurzust arról, hogy az új Star Wars filmek milyenek – az a baj, hogy ez a vita megragadt egy olyan színvonalon, amibe nem biztos, hogy van kedvem beszállni. Azonban a „rajongók” egy része minden határon túlmegy akkor, amikor például az Instagramról kerget el színésznőket, azért mert… hát, nem is értem, miért. De ezt felesleges is tovább vesézni, hiszen ezt már elég jól kifejtette Kelt a múltkori írásában – szomorú hozadéka volt a cikkének az, hogy a Facebookos megosztások alatt cirka 3 percen belül jött egy „rajongó”, aki lelkesen, gyakorlati szempontból bizonyította a főbb tételeket.

A Disney ebben a helyzetben azt teheti, ha fogja, és veszteségként leírja magában a rajongótábor toxikus részét,

búcsút int nekik és egyáltalán nem akar nekik megfelelni. Amit elvesztenek a réven, azt behozzák a vámon – ez a Marvelnél már bebizonyosodott a Fekete Párduc meglepő anyagi sikerével. Akik megragadtak az ötvenes években, legfeljebb toporzékolnak még egy darabig – a Disney pedig kaszálni azokon a nézőkön, akik felismerték, hogy 2018-at írunk, és már nem csak a fehér, heteroszexuális férfi főszereplővel történhetnek érdekes dolgok egy sztoriban. Azokon a nézőkön meg pláne, akik eleddig pont azért maradtak távol a mindenféle bejáratott franchise-októl, mert valahogy sose volt olyan főhős bennük, aki közel állt volna hozzájuk. Legyen az fekete, ázsiai, nő, és sorolhatnám.

A BBC már jóval előbb rájött arra, hogy nyugodtan lehet például biszexuális útitársat rakni a Doktor mellé. 13 év eltelt azóta, és a Doctor Who köszöni, jól van, sőt, Jack Harkness karakterére még spin-off sorozatot is lehetett építeni. Ha tippelnem kellene, akkor a sorozat túl fogja élni azoknak a rajongóknak az utálatát is, akik most épp azért vannak kiakadva, hogy a Doktor – aki ötven évig valamilyen férfi alakját vette fel – a következő szezontól kezdve bizony nőként születik újjá.

Akármit is talált ki a Lucasfilm felsővezetése a következő évtizedre, eleddig megerősítetlen vagy épp kimondottan cáfolt pletykákon túl semmi nem mutat arra, hogy jelentős irányváltásra készülnének. Akik manapság Kathleen Kennedy kirúgását vizionálják, azok elfeledkeznek pár apróságról:

  • Kennedy több mint 35 éve rendkívül sikeres hollywoodi producernek számít,
  • maga George Lucas választotta ki arra, hogy a Lucasfilmet vezesse,
  • és egy pár év alatt remekül visszatermelte azt a pénzt, amit a Disney eleddig beleölt a Star Wars-jogok megvásárlásába, majd az új filmek elkészítésébe.

Kathleen Kennedy GIF by popsugar – Find & Share on GIPHY

Discover & share this GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ha fogadnom kellene, akkor arra tennék, hogy például a Rian Johnson-féle új trilógia így vagy úgy, de meg fog valósulni. És ez jó is így, én kimondottan kíváncsi vagyok arra, hogy a Skywalker-famíliáról leszakadva mit lehet kihozni a Star Wars univerzumból. Nekem például a filmek mellett a kedvenc Star Wars-sztorim az a Knights of the Old Republic videojáték első és második része volt – se Skywalkerek, se Han Solo, se Csubakka, se R2–D2 és C–3PO, hiszen a távoli múltban játszódott. Felfrissítő élmény volt.

A Lucasfilmnek és a rajongóknak is érdemes lenne leszakadniuk az első trilógia korszakáról és szereplőiről.

Tényleg jópofa film volt a Zsivány Egyes, szerintem a Solo is megállta a helyét, de én örülnék neki, ha a jövőben inkább teljesen önálló, érdekes alkotások készülnének. Igen, persze, simán megnéznék egy Obi-Wan filmet, meg persze jöhet a Boba Fett film is, de tök jó lenne, ha nem jutnánk el a „Nem egy bothan halt meg – Egy Star Wars történet”-ig.

Ahhoz, hogy a Star Wars ötven év múlva is újabb alkotásokkal örvendeztessen meg minket, ahhoz lehet, hogy pont a Marveltől kell valamit tanulnia a Lucasfilmnek. Például lehet, hogy a produceri szerepben jól teljesítő Kennedy mellé kell egy olyan geek, aki átlátja a kreatív és az üzleti részét is a filmeknek. Mint amilyen Kevin Feige, aki az a nagyon ritka figura, aki még emlékszik arra a kisgyerekre, aki falta a képregényeket – ugyanakkor tíz éven keresztül kemény kézzel, vérbeli üzletember módjára képes volt irányítani a Marvel filmes divízióját, hogy aztán megkoronázhassa az erőfeszítéseit egy Végtelen Háborúval. Pedig a Marvel tízéves története is tele van kevéssé sikerült filmekkel – mint amilyen az első Thor vagy Amerika Kapitány filmek voltak. Mégsem adták fel, és a – néhol jogos, néhol nem – kritikusi vagy rajongói fanyalgások ellenére mégiscsak sikerre tudták vinni a projektjeiket.

De azt is látni kell, hogy a Marvel filmes univerzuma azért is lehet ma akkora siker, mert nem a régi képregény rajongókra építette az üzleti tervet.

Nem elsősorban azoknak akart megfelelni, akik az elmúlt 50 évben átnyálaztak minden füzetet, és biowikipédia módjára tudnak MINDENT IS az összes Marvel-történetről. Hanem az volt a cél, hogy tök új közönséget behozzanak a filmekre, és nekik adják el filmről-filmre a Marvelt. Ráadásul a Marvel stúdiója kényszerpályán is volt – a legnépszerűbb hőseiket, mint amilyen Pókember vagy a komplett X-Men csapat, korábban eladták másoknak, úgyhogy kénytelenek voltak sok esetben B-vonalas szuperhősökre építeni.

A Lucasfilmnek nem kell ilyen jogi megkötésekkel küzdenie, nem kell például a Foxot felvásárolnia ahhoz, hogy visszaszerezze bármely karakternek a jogait. Épp ellenkezőleg, inkább vennie kéne egy mély levegőt, és lépnie egyet előre.

Faith User GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Faith GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.


Miyazaki Jun – Az SFportal Sci-Fi Magazin alapítója, számtalan rajongói találkozó szervezője volt tíz éven keresztül. A Miyazaki Jun nem írói álnév, édesapja japán. A sci-fivel az első Star Trek film tévés vetítésekor találkozott, valamikor a kilencvenes években. Azóta a fél élete a sci-fi filmek, tévésorozatok, regények és játékok körül forog.

Legfontosabb posztjaink