[Vélemény] Luke megérdemelte, ami vele történt a 8. részben

Az utolsó Jedik 2017 végi bemutatója után hihetetlen mértékű megosztottság alakult ki a rajongók és a kritikusok körében a film miatt. Nos, a viták azóta sem csitulnak, de most nem a film egészéről lesz szó, hanem egy sűrűn vitatott kérdésről: vajon karakterhű lett-e Luke sorsa az új epizódban, vagy sem?

Luke Skywalker. Mindenki szíve megdobban, mikor eszébe jut a dupla naplementét kémlelő, ábrándozó fiú. Generációk nőttek fel a történetén, és mai napig a Star Wars magját képzi az eredeti trilógia, amely megváltoztatta a filmvilágot, és önálló szubkultúrát teremtett. George Lucas űroperája egy máig egyedülálló mese, amely felnőtteket is visszarepít a gyerekkorba. Luke pedig megtestesült jó fiú, a hős, akinek meg kell menteni a galaxist, és a jedirendet. Mind ismerjük már a mesét, ugorjunk.

Egy korszak véget ért. Ám jönnek az újabb és újabb generációk, és mindegyike megkapta/megkapja a maga hőseit, a maga meséjét, a maga szeletét a messzi-messzi galaxisból. Így történik ez az új trilógiában is, ahol a régi bálványaink megkapják a maguk lezárását, miközben új hősöket és új kalandokat látunk.  Luke is megkapta a maga fináléját, amitől – be kell vallani – sokan mást vártak.  Sokan az eposzi hőst várták, aki majd rendet tesz. Meg kell hagyni, szép is lett volna, de biztosan szükséges ez egy olyan történetben, ahol már nem Ő a hős? Szerintem így se lehet panasz a befejezésére. Nos, elemezzük kicsit.

Star Wars Face GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Emlékezzünk csak vissza. Yoda már A Birodalom visszavágban is hangoztatta, hogy Luke olyan, mint az apja. És ez nem csak abban az értelemben igaz, hogy jó pilóta, remek jedi, hanem negatív vonásaiban is. Yoda nem véletlenül nem akarta tanítani. Luke azonban megfogadta, hogy soha nem téved arra az útra, amire Vader.  Ez kulcsfontosságú momentum.  Emlékezzünk vissza az előzménytrilógiára, vagy akár A klónok háborúja animációs sorozat egyes pontjaira. Anakin képes volt rossz dolgokat tenni a nagyobb jó érdekében. Ez odáig fajult, hogy a jó szándéka vezette a sötétségbe, tett szörnyűségeket. Persze tudjuk, hogy ebben Palpatine manipulációja is komoly szerepet játszott, de ez más téma.

Térjünk vissza Luke-ra, hiszen ő is került hasonló helyzetbe. Megtehette volna, hogy végez az alvó Ben Solóval, amikor látta annak sötét jövőjét, de nem tette meg. Ott volt a gondolat, de nem tette meg. Azért, mert megfogadta, hogy nem lesz olyan, mint az apja. Nem véletlenül kezdte gyötörni a bűntudat, erről beszélt is a filmben. Luke csalódott önmagában, csalódott abban, amiben hitt. Persze, ha az író és rendező Rian Johnson szemszögéből nézzük, ebben a döntésben az is közrejátszhatott, hogy a filmben mindenki csalódott valamiben. Ám végül mindenki megtalálta a fényt az alagút végén, hiszen a film (egyik) mondanivalója pont a kudarcra, és a csalódottságra, valamint annak kezelésére épített.

The Last Jedi Lightsaber GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A film végén kétségtelenül megkaptuk az eposzi Luke-finálét, ahol szerintem igenis régi fényében láttuk a karaktert. Akárhányszor meglátom azt a jelenetet, libabőrös leszek. Olyan lezárás lett ez, amely minden rajongó képzeletét felülmúlta.  Ráadásul ez egyáltalán nem tűnik olyan húzásnak, amit nem érdemelt volna a karakter. 

A film árnyalja Luke karakterét, hiszen sokkal bölcsebb jedimester lett belőle, mint bármelyik elődje. Maga mögött tudta hagyni a jedik önhittségét és képes volt tisztán átlátni a hibáikat, ám mindezek ellenére sem menekült a sötét oldalra menekülni, hanem jedi maradt. És ami a legfontosabb: nem követte az apja útját! Ráadásul végül az Ellenállást is megmentette…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink