[CSH40] Petővári Attila: A Star Wars segít jobb emberré válnunk

A PC Guru és a StarWars.hu egykori szerkesztője szerint George Lucas olyan galaxist teremtett, amelybe jó olykor elmenekülni és inspirálhat minket a világ jobbá tételében.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

A klasszikus trilógia 2004-es DVD-kiadásának bónuszlemeze valódi kincset rejtegetett: Az álmok birodalma (Empire of the Dreams) című két és fél órás dokumentumfilmet, amely bevezetett az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér kulisszái mögé. A rendkívül pozitív kritikákat és egy Emmy-díj jelölést kiérdemlő alkotásnak nagyon találó nevet találtak a készítők és azt hiszem, talán  ezzel a kifejezéssel lehetne a legjobban jellemezni a viszonyomat a Csillagok háborúja világához. 

Életkorom és a falusi környezetben eltöltött gyermekkorom okán nem adódott meg a lehetőség, hogy a klasszikus trilógiát moziban láthassam. Minden bizonnyal először akkor hallottam a Star Wars szókapcsolatot, amikor 1996-ban elkezdtem a középiskolát Egerben és néhány osztálytársam lelkendezve mesélt a filmről, ami meghozta a kedvemet hozzá. Amikor a következő névnapom előtt a szüleim megkérdezték, milyen ajándékot szeretnék, egyértelmű volt a válasz: a Csillagok háborúját videókazettán. Emlékszem, anyukámmal együtt mentem be Egerbe egy szaküzletbe, ahol

a VHS-részlegen egymás mellett sorakozott mindhárom film, mire megjegyeztem, hogy ez biztos nagyon népszerű lehet, ha két hamisítványt is készítettek hozzá.

Az eladó mosolyogva megjegyezte, hogy A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér nem koppintás, hanem a hivatalos folytatások. Nagy nehézségek árán sikerült meggyőznöm anyukámat, hogy mindhárom kazettát tegye be a kosárba, s otthon legalább ekkora örömmel néztem meg újra és újra a filmeket, amikor apukám éppen nem volt otthon, hiszen csak az ő szobájukban volt megfelelő lejátszó készülék.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

A Baljós árnyak volt az első Star Wars-film, amit egy moziban láthattam Egerben: az óriási vászon és a hozzá társuló hangtechnika hatására eldöntöttem, hogy a következő alkalommal már egy multiplexben szeretném fokozni az élményt. Miután ismertté vált A klónok támadása magyarországi bemutatójának pontos dátuma, igyekeztem minden követ megmozgatni, hogy ott lehessek a rajongói premieren. Egy chat-szobában (azok a régi szép idők…) igyekeztem megismerkedni hasonló érdeklődésű emberekkel, a fővárosba utaztam klubnapokra az azóta már lebontott Petőfi Csarnokba, s még sorban állást is terveztünk amerikai mintára, hogy mi vehessük meg elsőként a jegyeket.  A fáradozásaim végül eredményre vezettek, a több száz rajongó társaságában megtekintett II. rész premierje életem egyik legnagyobb élménye volt  – azt hiszem, ekkor váltam végleg rajongóvá. Az pedig már csak egy szerencsés „mellékhatás” volt, hogy ezáltal életre szóló barátságok is köttettek.

A főiskola mellett nyaranta parkolóőrként vállaltam munkát, a fizetség jelentős hányadából lehetőségem nyílt Star Wars könyveket, képregényeket, játékokat venni. A fent említett álmok birodalmának kapuja ezzel hihetetlenül tágra nyílt.

George Lucas életének fő műve ugyanis több, mint egy saga vagy mítosz – egy rendkívül részletesen kidolgozott univerzum, ahová bármikor el lehet utazni, ha az ember ki szeretne szakadni a mindennapi gondjaiból

(természetesen nem összetévesztve a való világot kedvenc galaxisunkkal). S még ettől is több:  a filmtörténelem azon alkotása, amelyből talán a legtöbb inspirációt meríthetjük saját életünk, közösségünk, országunk és világunk jobbá tételéhez.  Hiszem és vallom, hogy nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is fejleszteni személyiségünket, visszaadni valamit a közösségnek, aminek köszönhetően azzá váltunk, akik vagyunk, illetve a magunk szerény eszközeivel hozzájárulni tágabb környezetünk fejlődéséhez – különösen a mai nehéz időkben, amikor az emberiség nagy sebességgel rohan a vesztébe. Ehhez pedig keresve sem találhatnánk jobb forrást, mint az itthon 40 éve bemutatott Csillagok háborúját.

Nyitókép: Jelenet A klónok támadásából (The Hollywood Reporter)


Petővári Attila – 2003 és 2008 között a PC Guru DVD-mellékletén vezette a Star Wars-rovatot, 2004 és 2009 között a StarWars.hu oldal szerkesztője volt. Ebben az időszakban több budapesti sci-fi rendezvény szervezésében vett részt aktívan. Egyik hobbija Csillagok háborúja-relikviák gyűjtése.

Legfontosabb posztjaink