[CSH40] Mark Newbold: A Star Wars sosem tört meg

Mark Newbold brit Star Wars újságíró úgy véli, az elmúlt néhány év roppant különösen alakult a rajongóbázis számára.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

Ezt jelenti számomra és hazám számára a Star Wars

A Star Wars nagyon sokat jelent nekem és az Egyesült Királyságnak. Számomra ez volt az első olyan fikciós környezet, amelybe teljesen beszippantódtam gyerekként és ahová máig elmenekülhetek és időt tölthetek benne – már több mint negyven éve velem van.  Az Egyesült Királyság számára a máig velünk lévő blockbusterek eljövetelét hozta a hetvenes évek közepén.  Gyerekként menő volt látni a brit televízióból ismert arcokat a nagyvásznon, és

bár George Lucas 100%-ig amerikai és a sagát is az Államokban találta ki 1973-ban, a brit rajongók erősen magukénak érzik a sagát, hiszen brit mesteremberek és stáb váltotta valóra Lucas álmait.

Erre tart a rajongóbázis

Az elmúlt néhány év roppant furcsa volt a rajongótábor számára. Ahogy az új éra növekszik – öt évvel vagyunk a Lázadók kezdete után, akkortól jönnek a Disney produkciói –, a rajongóbázisban új érdeklődési körök és arcok bukkantak fel, és ez friss értékeket és nézeteket hozott a sagába is.

Egyesek úgy szerették a Star Wars, ahogy volt, mások igyekeztek megváltoztatni, valami újat kreálni belőle, megint másokat a Star Wars hosszú története érdekel, néhányan pedig csak a jelenre koncentrálnak – és milyen jól is van ez így!

Kétélű kard ez.  Nincs rosszabb a kapuőrzésnél  – kik az idősebb rajongók ahhoz, hogy megmondják a fiatalabbaknak, nem lehetnek részesei mindennek? De ugyanígy: miért válik valaki valami rajongójává, ha az egyetlen célja megváltoztatni a rajongása tárgyát?

A Star Wars sosem tört meg.

Természetesen a diverzitásra szükség van a szórakoztatóiparban és az életben, a Star Wars pedig egy nagyon sokszínű galaxis, szóval ennek látszania kell a vetítővásznon és a tévéképernyőn is. Rey és Jyn roppant érdekfeszítő karakterek, és mivel jó történeteket írtak nekik, a rajongókat is érdeklik.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

Üzenet a magyar rajongóknak

 Nagyon megtisztelő, hogy én is írhatok erre az oldalra, és jó látni, hogy a Star Wars él és virul Magyarországon.  A Skywalker saga lassan véget ér, de új filmek és TV show-k kezdődnek, úgyhogy nincs kétségem afelől, hogy ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy ezután is töretlen lesz a Star Wars támogatottsága Magyarországon. Az Erő legyen veletek!

Nyitókép: Rajongók a chicagói Star Wars Celebrationön, 2019 áprilisában (StarWarsCelebration.com)


Mark Newbold – Markot 1977-ben kapta el először a Star Wars vonónyalábja, 1994 óta pedig különböző portálok (Lightsabre.co.uk, Jedinewsco.uk) működtetésében vesz részt. Jelenleg ő a főszerkesztője a Fantha Tracks nevű oldalnak, valamint olyan print és online magazinokban jelennek meg cikkei, mint a StarWars.com, a Star Wars Insider, a Build The Millennium Falcon, a Starburst és a Star Trek The Official Magazine. Büszke tiszteletbeli barátja az 501-es és Lázadó Légióknak.

Legfontosabb posztjaink