[CSH40] John Hoey: Mutasd meg a Star Warst a barátaidnak!

A Star Wars News Net társ-vezetőszerkesztője szerint a Csillagok háborúja többet jelentett az Egyesült Államok számára, mint az emberek gondolnák.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

A Star Wars 1977-ben örökre megváltoztatta a filmeket és a popkultúrát.

Évekkel azután születtem, hogy a hetvenes évek Amerikájában George Lucas mozizást megváltoztató jelensége ledöntötte volna a nézőket a lábukról, de ismerem a történelmet. Az ország rossz bőrben volt, épp egy bizalmi válság közepén. A kamatlábak csillagászatiak voltak, gyakori volt az üzemanyaghiány, az országot pedig átjárta a bizonytalanság érzése. Ma a filmek nem olják meg a gondjainkat, de lehetővé teszi, hogy az emberek kiszakadjanak, a gyermekeknek pedig azt, hogy képzelődjenek.

A Star Wars többet jelentett az országunknak, mint az emberek gondolnák – pláne, hogy évről évre távolabb kerülünk az első mozis vetítéseitől. George Lucas olyat adott az embereknek, ami boldoggá tette őket, és amellyel elszakadhattak a problémáiktól egy messzi-messzi galaxisba – még ha csak két órára is.

Ez generációkkal később is így van. A Star Wars rajongótábora egészséges manapság. Ez abból is látszik, hogy a mindennapi életemben mennyi gyermeket látok, akik még csak most cuppannak bele ebbe a franchise-ba. Ráadásul  épp egy új korszak kezdődik, olyan Star Wars-tartalmakkal, amilyeneket még nem láttunk: több nagy költségvetésű élőszereplős sorozattal, új animációs projektekkel és legalább hat mozifilmmel a következő évtizedben. 

Búcsút intünk ugyan a Skywalkereknek, de a Star Wars galaxisa óriási, és olyan új kalandok előtt állunk, amelyek még annál is inkább stimulálják majd a képzelőerőnket, mint amikor először láttunk bekapcsolódó fénykardot, vagy hiperűrbe ugró Ezeréves Sólyomot.

 Amíg a Star Wars ragaszkodik a fantasy motívumaihoz, túl fog élni.  A felnőtté válásról, családról, megváltásról és a gonosszal szemben a jó választásáról szóló történetek kell jelentsék a jövőt. Amíg ezek a témák jelen vannak, mindig lesz egy üres vászon, amire az álmodozók elméi festhetnek világszerte, köztük nálatok, Magyarországon is.

Örülök, hogy a Star Wars lassan, de biztosan betör a nemzetközi nézősereg képzeletébe.

A nemzetközi piac fontos részét képezi egy mozis franchise sikerének, a Star Wars pedig ebből a szempontból évtizedekig le volt maradva.  Azt tanácsolnám azoknak, akik szeretik a Star Warst, hogy mutassák azt meg egy barátjuknak.  Nemcsak azért, mert eldobja majd az agyát tőle, hanem azért is, mert lesz egy új kapocs közöttük, és ez az amiről ez az egész szól. Az Erő legyen mindannyiótokkal!

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Star Wars rajongók a chicagói Star Wars Celebrationön, 2019 áprilisában (StarWarsCelebration.com)


John Hoey – A StarWarsNewsNet.com társ-vezetőszerkesztője és vezető újságírója, aki minden héten ír cikkeket és riportokat a portálra, emellett szerkeszt, helyesírást ellenőriz, kezeli a közösségi médiát és ő a műsorvezetője a portál podkasztjának (The Resistance Broadcast). Megtalálod a Twitteren (@JohnnyHoey), ahogy a podkasztot is (@RbatSWNN).

Legfontosabb posztjaink