[CSH40] Dennis Pellegrom: George Lucasra van szüksége a Star Warsnak

Dennis Pellegrom holland Star Wars újságíró a filmek készítői közül több mint 180-nal interjúzott már. Úgy véli, a franchise már nem a legnépszerűbb a holland gyerekek körében, a rajongótábor pedig sosem volt még ilyen megosztott.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

Ezt jelenti nekem és országomnak a Star Wars

1983-ban ismertem meg a Star Warst. Hét éves voltam, amikor láttam az akkor bemutatott A Jedi visszatér Sarlacc-veremnél játszódó részleteit a tévében. Nem sokkal később megnéztem a teljes filmet moziban és egy életre rajongóvá váltam. Ez volt az első lépésem oda, amit Obi-Wan „egy nagyobb világnak” nevez.

Az évek során nem vesztettem el az érdeklődésemet, sőt, komolyra fordultak a dolgok. Különféle Star Wars weboldalaknak dolgoztam (jelenleg a legnagyobb holland rajongói portálnak írok, valamint saját oldalamra, a StarWarsInterviews.com-ra),  két alkalommal pedig gyermekkori hősöm, Anthony „C–3PO” Daniels személyi asszisztense is lehettem. 

Star Wars Interviews – The world’s largest archive of Star Wars Interviews

Star Wars Interviews contains the world’s largest archive of unique self-conducted Star Wars interviews with Star Wars cast and crew by Dennis Pellegrom.

Emellett elkezdtem interjúkat készíteni azokkal az emberekkel, akik valamilyen módon részt vettek a Star Wars elkészítésében: szereplőkkel, háttéremberekkel, stábtagokkal. 2005 óta több mint 180 interjút csináltam! Ezek közül megannyira hivatkoztak olyan könyvekben, mint a ‘The Making of Return of the Jedi’, ‘Rohamosztagosok a páncél mögött’, ‘Star Wars Icons: Han Solo’ és ‘The Star Wars Archives’. Emellett saját könyvsorozatot indítottam Star Wars Interviews címmel, két rész már megjelent, a harmadik őszre várható.

A celebek csillogásán túli Star Wars-világba is beleshetünk
Ha nem csak a legismertebb színészek véleményére kíváncsi az ember, akkor igazán jól szórakozhat Dennis Pellegrom interjúkötetén. Annyira időtálló lett, hogy akár magyarul is megjelenhetne a jövőben. RÉSZLETEK ITT.

Szóval azt hiszem kijelenthető, sokat jelent számomra a Star Wars.

És hogy mit jelent Hollandia számára? Átéltem a Star Wars életérzést néhány alkalommal az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, Hollandia közelébe sem érhet ennek.  Ha a gyermekeimre gondolok, az iskolában a Star Wars már nem a legnépszerűbb franchise.  Komoly a verseny a Marvel Filmes Univerzummal és a Pokémonnal!

Erre tart a rajongótábor

A rajongótábor még sosem volt ilyen megosztott. Könyveket lehetne írni erről, de próbálom rövidre fogni. Ami meglep, hogy néhány évvel ezelőttig a rajongók bolygókról beszélgettek, arról, milyen űrhajókat látnának szívesen egy érkező könyvben/játékban/filmben és a Star Wars világában. Manapság viszont diverzitásról/befogadásról és a való világ politikájáról folyik a diskurzus. Ami nem segít, az a tény, hogy egyes Star Wars szerzők fontosnak tartják, hogy ezeket belevegyék a munkáikba, miközben ignorálják azt, ami a Star Wars időtlen klasszikussá tette.

A franchise-nak egyetlen emberre van szüksége: George Lucasra. Az ötletgazdára, a franchise szívére és lelkére.

Sokféleképpen volt rossz, hogy a Disney úgy döntött, nem tekinti kánonnak a Bővített Univerzumot ÉS hogy elvetették Lucas folytatással kapcsolatos terveit. Emellett az, amit a klasszikus trilógia karaktereinek (Luke, Han, Leia, de még Lando is) sztorijaival tettek, olyan volt, mint egy rossz rajongói történet. E döntések megosztották a rajongóbázist, és ez eredményezte a Solo rosszabb teljesítményét a mozipénztáraknál. Sok rajongó (akik a klasszikus- vagy előzménytrilógiánál szerették meg a Star Wars) panaszkodik vagy „iratkozott ki” a rajongótáborból, mert nem értenek egyet a jelenlegi kurzussal. Olykor inzultálták őket a véleményük miatt a rajongók, néha még a Lucasfilm alkalmazottai is! George Lucas idején ilyesmi nem történhetett volna meg. A Disney hivatalosan is megerősítette, hogy a játékeladások csökkennek, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy az új rajongókra való hagyatkozás összességében jó üzleti döntésnek bizonyul-e majd.

Azt hiszem, A mandalore-i és a Skywalker kora után több fogalmunk lesz arról, merre tart a rajongótábor (és a franchise).

Üzenet a magyar rajongóknak

Három és fél évig nézhettem élőben a magyar focistát, Dzsudzsák Balázst a csapatom, a PSV Eindhoven stadionjában. Fontos szerepet játszott az Ajax 4–3-as legyőzésében, amikor két gólt szerzett és örömtelivé tette a napomat. (Az a nap pontosan 30 évvel volt a Csillagok háborúja magyarországi premierje után – a szerk.)

Vele volt az Erő.

Magyarok, köszönöm, hogy ilyen remek játékost adtatok, és hogy elolvastátok a történetem. Minden jót Hollandiából!

Nyitókép: George Lucas (GQ.com)


Dennis Pellegrom – 1983-ban, hét évesen látta A Jedi visszatért, és be is szippantotta a Star Wars világa. Később kétszer dolgozott Anthony Daniels személyi asszisztenseként, valamint a filmek és játékok készítőivel kezdett interjúkat készíteni. Ezeket a StarWarsInterviews.com oldalon teszi közzé, amelynek egyes cikkeire komoly referenciakötetek is hivatkoztak már.

Augusztusban ünneplünk, mutatjuk, hogyan!
Augusztus 16-án lesz az Egy új remény magyarországi bemutatójának negyvenedik évfordulója. Elmondjuk, miként ünnepeljük az évfordulót! RÉSZLETEK ITT.

Legfontosabb posztjaink