[CSH40] Csuka Gábor: Mit adott nekünk egy modestói fiatalember?

Többet mint a rómaiak – véli az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének vezetője.

Gyerekként sikerült rábeszélnem édesanyámat, hogy munka után eljöjjön velem A jedi visszatérre. Ő végigbóbiskolta az egészet, én meg tátott szájjal bámultam a mindenféle lényeket, a fénykardokat, a Nagyurat és az űrcsatát – és egy kukkot sem értettem az egészből.

És – mindenkivel ellentétben – akkor eszembe sem jutott, hogy valaha ezen hősök – a Lázadó propaganda szerint gonosz Birodalmiak – bőrébe, vagy jelen esetben leginkább páncéljába bújok majd. Viszont  beleástam magamat az akkori kor adta korlátozott lehetőségek által mindenbe, ami Star Wars, de ez jobb híján, kimerült a filmek VHS kazettáinak rongyossá nézésében. 

A „nagy bumm” akkor következett be amikor egy merő véletlen folytán beleakadtam a budapesti Andrássy út és a Bajcsy sarkán egy utcai könyvárus standján A Birodalom örökösei könyvbe és az azután érkező ma már „legendás” könyvekbe. Kinyílt a világ és egyre inkább mindenkinél többet akartam megtudni erről a világról a lényekről a hajókról a fegyverekről és a jelmezekről és a forgatások érdekességeiről.

28 éves lett A Birodalom örökösei
Sokak szerint jobb sztori volt A Birodalom örökösei, mint a későbbi hivatalos folytatás, Az ébredő Erő. RÉSZLETEK ITT.

Aztán egyszer csak egy antikváriumban a kollégium mellett belebotlottam egy szórólapba. Valaki Csillagok Háborúja Klubot szeretne itthon csinálni. Gondoltam, ott a helyem az alapításnál és aztán jó pár évig volt szerencsém aktívan is ott lenni.

Aztán jöttek az igazi jelmezek.

Kartonpapír Dengar, ami még mindig megvan otthon, majd 2004-ben a rohamosztagos és 2006-ban a VII. Átjáró nap. Itt beszélgethettem kettesben majd’ 1,5 órát Gerald Home-al, a Star Wars egyik szereplőjével (Tessek és egy mon calamari tiszt megformálója). Ő terelt az 501-es Légió felé, és az azóta tartó barátságunk mellett így született meg végül itthon is a Légió Magyarországi Helyőrsége.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

Az elmúlt 13 év alatt a Légiónál 62 országban 14.000 aktív tag és 340-féle filmhű jelmez elfogadott.  Nálunk „csak” 50 aktív tagunk van. Ez az 50 aktív tag viszont képes arra amire sokan nem. 

Egy kitalált világ karaktereinek megszemélyesítőiként, beteg és sokszor sajnos végzetesen beteg gyermekek életébe csempésznek be egy kis vidámságot azzal, hogy alapítványokkal és egyesületekkel és a gyermekkórházakkal együttműködve szervezünk látogatásokat, ajándékokat viszünk és adományokat gyűjtünk, valamint megpróbáljuk a lehetetlent. Elfeledtetni a problémáikat legalább arra a kis időre, amíg rohamosztagosok „foglalják el” a kórtermeket és az osztályokat.

Ilyenkor még azok is lelkesen fogadnak, akik alig ismerik a Star Wars világát, hiszen látnak valami olyat, ami nem a megszokott kórházi dolog. Megvizsgálhatnak egy szabvány E-11-es rohamosztagos fegyvert, megnézhetnek egy fénykardot és megküzdhetnek Vader Nagyúrral is és irigykedve mesélhetik a barátaiknak, hogy látták R2–D2-t.

Ezek a pillanatok sokkal többet jelentenek számukra – és számunkra is – mint az amiről a „rajongók” tévesen úgy gondolják, hogy a legfontosabbak problémák a földön. „Ki az a Snoke?”, „Rian Johnson elrontotta a nyolcadikrészt”, „Ez már nem az a Star Wars, ami nekem tetszik”.  Ezek itt nem számítanak,  csak az, hogy egy varázslatos világegyetem élethű karakterei – amit egy modestói fiatalember 1974-ben megálmodott – megjelennek mellettük a kórteremben.

Nyitókép: 501-esek látogatóban (Facebook / CosHelp)


Csuka Gábor – vegyészmérnök, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségnek alapítója és vezetője. Emellett a Galaktikus Akadémia – Mandalore Egyetem alapítója, továbbá a Mandalorian Mercs Costume Club, a Saber Guild és a The Dark Empire jelmezes klubok tagja. A feliratos A jedi visszatér varázsolta el a salgótarjáni moziból a Star Wars világába. Rendszeresen tart előadásokat a Star Wars világáról és a filmes bakikról, érdekességekről.

Legfontosabb posztjaink