[CSH40] Barta Zoltán: A Star Wars itt marad velünk

A Magyar Star Wars Klub vezetője számot vetett, mit kaptunk a Csillagok háborújától és mit adtunk cserébe.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

Amikor 1979 szeptemberében, egy verőfényes vasárnap délutánon kitántorogtam a Corvin moziból, mintha kitéptek volna egy olyan környezetből, aminek én is mintha a részese lettem volna. Ekkor éreztem először azt, hogy  van egy film, ami kimondottan nekem készült.  Nekem, csak nekem. Ezután soha többé nem volt ilyen élményem, mert bár sok jó filmet láttam az elkövetkező években, egyetlenegy sem volt, ami felért volna a Csillagok háborújához. Semmi. Jó tíz évvel később, valamikor a nyolcvanas évek végén, amikor az ismeretségi körömben még mindig beszédtéma volt a messzi-messzi galaxis, akkor jöttem rá, hogy ez nem véletlen dolog.

Egyetlen alkotás sem tudta nemcsak hogy átugrani, de alulról súrolni sem azt a mércét, amit George Lucas igencsak magasra helyezett.

Pedig jöttek szinte minden évben a drágábbnál drágább alkotások, a készítőik sóvárogva néztek az ég felé, és fogadkoztak minden nap: ez jobb lesz, mint a Star Wars. Nem lett. Még sokáig nem lett.

(SWJ) Barta Zoltán: Állandó mozgásban a Star Wars jövője
2013 elején jóval egyszerűbben lehetett megválaszolni, hogy mi lesz a Star Wars-univerzummal. Ám a Solo bukása után jóval nehezebb lett választ adni e kérdésre. RÉSZLETEK ITT.

Aztán jöttek a kilencvenes évek. Izgalmas időszak volt. Újra beindultak az események, folyamatos lett a mozgás kedvenc galaxisunkban, és egyszer csak azt vettük észre, hogy újra a moziban ülünk. Régi filmek, új köntösben. Ekkor jelentek meg az első szakadások az addig elnyűhetetlennek látszó vásznon. A Special Edition – nálunk Felújított változat – nem igazán hatott meg mindenkit.  A ráncfelvarrást sokan fércmunkának értékelték,  meg egy olyan demónak, amiben az a LucasFilm és az ILM azt bizonyítja: mindent meg tudunk csinálni. Egy régi filmből újat tudunk varázsolni, szereplőket kicserélni, új effekteket belerakni, és az egészet újra eladni. Szóval ekkor történt meg az, hogy

a korábbi elszánt rajongók közül már volt, aki feladta a hűségét, és hátat fordított rajongása tárgyának.

Érdekes, hogy nálunk pont ekkor, a Special Edition moziba kerülése előtt nem sokkal, hazai rajongók egy csoportja úgy döntött, itt az ideje csinálni valami közöset. Lehet otthon, a négy fal között rajongani, de lehet együtt is. Budapesten megszületett az első magyar Star Wars klub, mely egyre növekvő taglétszámmal a mai napig is létezik. Megtörtént az, ami másokkal is előfordult: az újabb filmek premierje után  az egyik oldalon megindult ugyan a régebbi rajongók lemorzsolódása, de közben a másik oldalon egy új generáció mozdult rá erre a galaxisra.  Furcsa volt látni, hogy az előzmény-trilógia lezárásakor hirtelen mennyien csatlakoztak hozzánk.

Mivel készül a Magyar Star Wars Klub szeptember 21-ére?
Először volt vendégünk, Barta Zoltán, a Magyar Star Wars Klub vezetője, akivel főként a negyvenedik évfordulóról és a Klub eseményeiről beszélgettünk, de szóba kerültek az adás végén az élőszereplős sorozatok is. RÉSZLETEK ITT.

Pedig akkor a hivatalos álláspont úgy szólt, hogy nem lesz több Star Wars-film a mozikban. Na persze, ezt már akkor sem vettük be, én legalábbis nem dőltem be ennek a mesének. A filmtörténet egyik legjövedelmezőbb sorozatát abbahagyni irtó nagy ostobaság lett volna, és ez meglátszott a világszerte rendezett rajongói találkozók mennyiségén, és az odalátogatók tömegein. A harmincadik évforduló idején pedig már új irányok lettek megjelölve, amikből ugyan nem minden valósult meg, de sikerült velük fenntartani a pezsgést. Animációs-sorozatok, videó-játékok, könyvek, kiállítások, DVD- és Blu-ray kiadások, és persze Celebration-ök futószalagon. A rajongóknak egy percre sem kalandozhatott másfelé a figyelme.

És most itt állunk az előszereplős tévé-sorozatok korszakának küszöbén. Furcsa visszagondolni arra, hogy ennek lehetősége már 1977-ben(!) felmerült, és a kétezres évek második felében állandó beszédtéma volt rajongói körökben. Most viszont már olyan bőséges kínálatot szellőztetnek meg a készítő cégnél, hogy attól tarthatunk, vajon nem megy ez majd a minőség rovására.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

Szóval mit is kaptunk az elmúlt négy évtizedtől? Látványos filmeket, izgalmas történeteket, jobbnál-jobb karaktereket, és egy olyan galaxist, amit szívesen meglátogatnánk. És cserébe mit adtunk?  Negyvenévnyi szakadatlan rajongást, még azokban az években is, amikor gyakorlatilag nem történt semmi.  Hatalmas mennyiségű energiát és kreativitást, amit a rendezvényeinkbe fektettünk, és azt a szűnni nem akaró lelkesedést, amivel a felnőtt korunkban is megőriztünk valamit a gyermeki énünkből. És bár a lelkesedésünk meg-megdöccen olykor, mi mégsem szállunk ki a vonatból.

A Star Wars itt marad velünk, a következő 40 évre is, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a messzi-messzi galaxis mivel tud még meglepni minket.

Nyitókép: A Magyar Star Wars Klub által szervezett Episode I. Flashback Party, Budapest, Pólus Mozi, 2019. március 23. (Földi Bence / Ziro.hu)


Barta Zoltán – 1979-től Star Wars-rajongó, 1997-től a Magyar Star Wars Klub tagja, 2002-től a vezetője. 2001 és 2005 között néhány Star Wars-könyv szerkesztője, az Echo Base és a Starfighter klubújságok szerkesztője, 2006-tól a StarWarsKlub.hu weboldal készítője. 2002-től az állandó klubrendezvények, 2015-től az Országos Star Wars Rajongói Találkozók szervezője és műsorvezetője. „Az életem a Star Wars”.

Legfontosabb posztjaink