[CSH40] Alex Kane: Star Wars – Egy globális mitológia

Alex Kane (aki a StarWars.com mellett más médiumoknak is ír) azt tapasztalta, hogy a Csillagok háborúja egy univerzális nyelv, egy olyan történet, amely egyesít mindannyiunkat.

A képre kattintva eléred a sorozat összes cikkét!

Mindössze egyszer hagytam el a hazámat, az Egyesült Államokat. Az év elején jártam Kanadában, kevesebb mint 36 órára, hogy interjút készítsek a BioWare – a 2003-as Knights of the Old Republic (KotOR) játékot fejlesztő cég – vezetőivel. A Kanadában töltött napom során elköltöttem egy csodálatos reggelit a hotelben, tíz órát a BioWare irodáiban, egy csendes vacsorát egy edmontoni pubban, majd aludni tértem és reggel nyolckor repültem is vissza az Államokba.

Elképesztően izgalmas könyv jelent meg a KotOR-ról!
A Knights of the Old Republic máig élénk nosztalgiahullámot vált ki a rajongókból, de arról sokan vajmi keveset tudnak, hogyan készült. Spoilermentes kritikánk egy frissen megjelent könyvről, amely ezt a kérdést járja körül. RÉSZLETEK ITT.

Amikor éppen nem interjúkat készítettem, a BioWare-ben voltam egy játékdizájnerrel, egy fotóssal és utóbbi asszisztensével.

Lehet találgatni, miről beszélgettünk! Természetesen arról, milyen volt Luke Skywalker karakterisztikája Az utolsó Jedikben; George Lucas világépítése az előzményfilmekben; illetve miként találkoztunk VHS-en az eredeti trilógiával még gyerekként.

Mi négyen ismeretlenek voltunk egymás számára addig a napig, nem is értettünk egyet mindenben a filmekkel kapcsolatban, de a Star Wars megtörte a jeget.  A franchise a világunk egyre inkább globális popkultúrájának elkerülhetetlen eleme. És – egek – mennyire szeretjük. 

Áprilisban valóra válthattam 2002 óta dédelgetett álmomat: első alkalommal vehettem részt a Star Wars Celebrationön. A StarWars.com tudósítójaként követhettem az esemény legnagyobb paneljeit,  olyan történelmi pillanatokkor lehettem ott, mint amikor a Skywalker kora előzetesének világpremierje után váratlanul felbukkant a színpadon Ian McDiarmid.  Nem fogom elfelejteni azt sem, hogy kiszúrtam hajnali kettőkor Jett Lucast a hotel bárjában, vagy amikor kezet rázhattam a Solo: Egy Star Wars-történet szereplőjével, Erin Kellymannel a szerkesztőm társaságában másnap reggel.

De mindez eltörpül azon élmények mellett, amelyeket a szabadidőmben, a hozzám hasonlóan gondolkodó, és a világ minden tájáról érkező rajongók között járkálva szereztem.

A szobatársaimmal elfogyasztott chicagói, magas szélű pizzától a Millennium Parkban rendezett Reylo találkozón (sosem láttam a rajongásnak ilyen vidám megnyilvánulását) és a BioWare Austin visszafogott Old Republic partijának cosplayer-tengerén át addig, hogy italoztam olyan emberekkel, akiket évek óta csak Twitteren ismerek – ez mind-mind hozzátartozott a Celebrationhöz.

Mindeközben találkoztam egy szlovák rajongóval, aki azt mesélte, úgy tanult meg angolul, hogy a PC-kén játszott Star Wars-játékokon nőtt fel.

Ez egy univerzális nyelv – egy történet, amely összeköt bennünket –, akármit is próbálnak elhitetni veled az internetes trollok a dühös, de impotens kommentárjai.

George Lucas maga is azt mondta, hogy a Star Wars egy mese a szeretetről; számtalan módon tapasztaltam mindezt magam is.  Hálás vagyok, hogy barátokat szereztem ebben a nem is olyan messzi-messzi galaxisban. 

Nyitókép: Kylo Ren sisakja a Skywalker kora előzetesében (Lucasfilm)


Alex Kane – Újságíró, aki a StarWars.com-on és más helyeken (pl. Polygon, Rolling Stone, Variety) publikál.

Augusztusban ünneplünk, mutatjuk, hogyan!
Augusztus 16-án lesz az Egy új remény magyarországi bemutatójának negyvenedik évfordulója. Elmondjuk, miként ünnepeljük az évfordulót! RÉSZLETEK ITT.

Legfontosabb posztjaink