Mikor jön a Disney+ Magyarországra?

Régóta foglalkoztatja a magyar Star Wars (és Marvel) rajongókat, hogy mikortól lehet majd kis hazánkban is előfizetni a Disney+ szolgáltatásra, hogy tudjuk-e legálisan nézni már A klónok háborúja záróévadát, vagy legalább A mandalore-i  második felvonását. Nos, többszöri próbálkozásunk után végre választ kaptunk a Disney+-tól!

Miután az Egyesült Államokban és Kanadában tavaly november 12-én elstartolt a Disney streaming-szolgáltatása, majd pár nappal később Ausztráliában és Új-Zélandon is elérhetővé vált, a világ többi része türelmetlenül várja, hogy az ő otthonaikba is megérkezzen a Disney+. Különösen igaz ez Európára, ahol csupán Hollandiában érhető el, az ország egyfajta tesztterepnek is működött a Disney számára.

Nyugat-Európa többi országában március 31-e volt a korábban beharangozott időpont, a Disney+ azonban kedden közleményben tudatta, egy héttel előbbre, március 24-ére hozták az indítást.  És hogy mely országokban lesz fogható ekkor a Disney+?

Egyesült Királyság, Írország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Ausztria.

Ugyaninnen kiderült, hogy Észak-Európában, valamint Portugáliában és Belgiumban nyáron indul a szolgáltatás. Magyarország azonban – hiába tagja az Európai Uniónak – nem szerepel egyik felsorolásban sem, ahogyan a többi visegrádi ország sem. Ez a tény erősíti azt a gyanút, hogy Magyarország a Disney politikájában nem Nyugat-Európához, hanem Kelet-Európához tartozik, ahová az előzetes hírek szerint a 2021-es pénzügyi évben érkezik a szolgáltatás. 

A közlemény megjelenése után főszerkesztőnk levelet írt a Disney+-nak, megkeresését Londonból Varsóba irányították, ott van ugyanis a stúdió regionális központja. Szerencsére Marta Szafranska, a Disney kelet- és közép-európai részlegének vállalati kommunikációs igazgatója gyorsan válaszolt megkeresésünkre.

– Magyarország  Kelet-Európához tartozik a Disney+  esetében?
– Igen, Magyarország a Disney Közép-Kelet-Európai Régiójának a része.

– Úgy tudjuk, hogy a Disney-nél a 2021-es pénzügyi év 2020 novemberében kezdődik. Így van?
– A pénzügyi évünk októberben kezdődik.

– Korábban azt közölték, Kelet-Európában a 2021-es pénzügyi évben indulhat a szolgáltatás. Lehetséges, hogy a Disney+ ez év végén fog indulni?
– Jelenleg még nincs friss információnk Közép- és Kelet-Európára vonatkozóan.

Szóval ennyit tudunk. 2020 októbere előtt valószínűleg nem kapjuk meg a Disney+-t, és az sem biztos, hogy az indulásra idén sor kerül. Mindenesetre reménykedhetünk a dologban, ahogy abban is, hogy amikor végre megérkezik Magyarországra a szolgáltatás, már talán szinkronosan is nézhetjük A mandalore-it, és a többi Star Wars tartalmat.

Nézhetjük-e majd magyarul A mandalore-it?
Mivel korábban is előfordult, hogy más, itthon nem elérhető streaming szolgáltatókra (pl. a már Disney-többségi tulajdonban lévő Hulura) készített sorozatok magyarországi sugárzási jogát magyarországi tévécsatornák megvásárolták, szinkronizálták és levetítették, így ez esetben is felmerült bennem a remény kicsiny szikrája. Ráadásul ez esetben többekhez is eljuthatna a sorozat, hiszem a szinkron révén az angolul kevéssé jól értő rajongók is (közel) teljes élményt kapnának. Utánajártam, hogy várható-e magyar szinkron a sorozathoz valakitől. RÉSZLETEK ITT.

Nyitókép: Disney+ (Techradar.com)

Legfontosabb posztjaink