Videójátékok grafikus motorjának segítségével is készült A mandalore-i

Lassan véget is ér A mandalore-i első évada a Disney+-on. A sorozat vizuális effektjeihez (VFX) az Epic Games Unreal Engine nevű grafikus motorját használták az Industrial Light & Magic (ILM) munkatársai – írta meg a Techspot.com.

Egyre többet lehet arról olvasni, hogy a filmek és sorozatok vizuális effektjeihez a videójáték-ipar grafikus motorjait használják fel. Az Epic Games saját gyártmányú grafikus motorja az Unreal Engine, amely már a 4. verziónál tart. Nagyon népszerű, a nemrég megjelent új Star Wars játék, a Jedi: Fallen Order is ezzel a motorral készült. A rajongók egy ideje felfedezték A mandalore-i epizódjainak végefőcímeinél, hogy az Epic Games is együttműködött a sorozat megalkotásában.

Azonban erről már korábban is lehetett olvasni a világsajtóban. A Disney már 2018 októberében közzétette a részvényeseinek, hogy mely külsős cégekkel működnek együtt a készülő új produkciókban.

„Epic Games – mint az Unreal Engine és a Fortnite játék fejlesztője és kiadója. A cég együttműködik a Lucasfilmmel és az Unreal Engine-el biztosítja a valós idejű renderelést az első élőszereplős sorozathoz, amely a Disney új streaming szolgáltatásán fog debütálni a jövő évben”

állt a közleményben. Természetesen a Disney ekkor még nem nevezhette meg a sorozatot, ezért ez a hír elkerülte a rajongók figyelmét. A BeforesAndAfters.com vfx témájú blogon is írtak arról, hogy Jon Favreau sokat beszélt arról, hogy videójátékok grafikus motorját használták fel a sorozat previzualizációs munkálataihoz.

„A V-cam rendszert használtuk, hogy megcsináljuk a filmet, lényegében VR-ban. A napi anyagot átküldtük a vágónak, aki úgy vágta meg, hogy az megfelelő legyen a previznek”

– mondta Favreau a Siggraph konferencia közönségének. Azonban az Unrealt nem csak a napi nyersanyag felvételeihez használták az ILM szakemberei. A mandalore-i forgatásán hatalmas LED video falakat építettek a díszlethez, amellyel valós, kamera előtt zajló effektek hozhatók létre, így segítve a stáb munkáját abban, mit láthatnak majd az adott jelenet végeredményeként. A speciális effektes csapat az Unreal motor segítségével az előre renderelt anyagot – amely a környezetet mutatta meg – rávetítette a LED falra, így dinamikus zöld háttérként funkcionált.

„Óriási mennyiségű felvételt csináltunk, amelyek ténylegesen működtek a kamera előtt. Valós idejű renderelést készítettünk a motorral. Nem gondoltam, hogy az Epic képes lesz erre. Bizonyos típusú felvételeknél – a gyújtótávolságtól függően és az anomorf lencsékkel történő felvétel, sokszor nemcsak interaktív képeket kaptunk – a kamerában is láthattuk a megvilágítást, az interaktív fényeket, az elrendezést, a hátteret és a horizontot. Utólag nem kellett összeillesztenünk a felvételeket”

– fogalmazott Favreau. Ez az újfajta technikai megoldás nemcsak a jelenetek rögzítésénél volt előnyös, a színészeknek is nagy segítség volt.  Egy zöld vagy kék háttérrel ellentétben láthatták maguk körül a valódinak tűnő környezetet, a horizontot, sokkal valósághűbb volt így a díszlet.  Ugyanakkor interaktív megvilágítást is lehetővé tett, amely Favreau szerint „egy hatalmas áttörés”.

Ez a LED falra kivetített háttér annyira bevált, hogy sokakat megtévesztett a forgatáson, nagyon élethű lett a háttér.

A technológia hasonlít a régi filmek vetített háttereihez, csak ez már egy új háromdimenziós környezet, előre elkészített digitális háttér, amelyhez igen nagy segítség volt az Unreal Engine.

A mandalore-i nem az első mozgókép, amely videójátékok grafikus motorját használja. Favreau korábbi filmjeinek – pl. A dzsungel könyve és Az oroszlánkirály – effektjeihez is használta már a Unity motort. Más rendezők is előszeretettel alkalmazták a Unityt filmjeikhez, mint Steven Spielberg a Ready Player One-nál, vagy Denis Villeneuve a részben hazánkban forgatott Szárnyas fejvadász 2049 című filmjéhez.

Úgy tűnik a videójátékokhoz kifejlesztett grafikus szoftverek elkezdték forradalmasítani a filmgyártást is,  Jon Favreau munkája úttörő lehet a jövő mozifilmjeinek és tévésorozatainak elkészítésében, ahogy annak idején Lucas is megannyi újítást hozott be a filmgyártásba. 

Végezetül itt egy rövid videó arról, hogyan is működik ez az új technológia:

Real-Time In-Camera VFX for Next-Gen Filmmaking | Project Spotlight | Unreal Engine

Real-time technology is transforming the art of filmmaking, with next-generation virtual production tools coming to Unreal Engine. At SIGGRAPH, Epic Games partnered with Lux Machina, Magnopus, Profile Studios, Quixel, ARRI, and DP Matt Workman to demonstrate how LED walls can provide not only virtual environments but also lighting for real-world elements, so the entire scene can be captured in camera in a single pass.

Nyitókép: Pedro Pascal A mandalore-i második epizódjában (Disney+)

Legfontosabb posztjaink