Karakterút, spiritualitás, krízis és politika – mi lesz a Kenobi sorozatban?

Hossein Amini a készülő Kenobi-sorozat forgatókönyvírója exkluzív interjút adott a DiscussingFilm.net-nek, melyben egyéb munkái mellett az élőszereplős Star Wars széria is szóba került.

Ha Hossein Amini neve ugyan nem, de munkássága minden bizonnyal ismerős lehet a legtöbb tévé-, stream- és mozinéző számára. Olyan filmek és sorozatok kötődnek ugyanis a nevéhez, mint a 47 Ronin, a Hófehér és a Vadász, a Drive – Gázt!, vagy a McMafia és az Alienist sorozatok. Michael Salvin elsősorban utóbbi széria kapcsán kapta mikrofonvégre a forgatókönyvírót, a Daniel Brühl és Luke Evans nevével fémjelzett, Budapesten forgatott sorozatot ugyanis Emmyre jelölték. Az Alienist mellett azonban a számunkra sokkal érdekesebb az egyelőre cím nélküli Kenobi-sorozat, amely szintén szóba került. Mint tudjuk, ennek is ő forgatókönyvírója.

Hivatalos: megvan a Kenobi sorozat rendezője és forgatókönyvírója
  A StarWars.com-on jelentették be, hogy a Deborah Chow–Hossein Amini páros felel majd a Kenobi-sorozat rendezéséért és megírásáért. Az is kiderült, hogy a főszereplő Ewan McGregor producerként is részt vesz a harmadik élőszereplős Star Wars sorozat munkálataiban. RÉSZLETEK ITT.

Amini sokat persze nem beszélhetett a Disney+-ra érkező Obi-Wan Kenobi sorozatról, amely terveik szerint 2020 júliusában kezd forogni. A főszerepet játszó Ewan McGregor már elárulta, hogy a széria A sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódik majd, valamivel a Köztársaság bukása és a jedik kiirtása után. Amini a sorozat történetéről a forgatókönyvíró a következőket mondta

„Izgalmas abban az értelemben, hogy ebben az időszakban megannyi változás és sok nehézség történt a galaxisban. Obi-Wan karakterének fel kell dolgoznia, hogy elvesztette mind a legközelebbi barátait, mind azt a rendet, amiben hitt. Igazán izgalmas lehetőség felfedezni egy másik oldalát annak a franchise-nak, amit mindig szerettem. Azért szeretem, mert egyaránt vannak sprituális tényezői, ahogy szórakoztató- és akcióelemei is, így több szinten is képes működni, mely nem mindig jellemző az ilyen nagy franchise-okra.”

A forgatókönyvíró arra a változásra is kitért, hogy miért jobb az, hogy Obi-Wan végül egy hat epizódos sorozatot kap, a tervett mozifilm helyett:

„A helyzet túl bonyolult mind neki (Obi-Wannak – a szerk.) személyesen, mind a galaxis állapota szempontjából, így időre van szükség, hogy elrendeződjenek a dolgok. És legyünk őszinték, rengeteg más történet is zajlik ebben az időszakban, ez jó néhány év. Annyi minden történik a III. és IV. részek között, ami még nincs felfedezve. Az az ötlet, hogy betekinthetünk egy karakter útjába, továbbá a politikába, valamint a Birodalom hatalmas végtelenségébe és hogy mi történik, izgalmas, mert olyan, mintha a történelem egy sajátos időszaka lenne, és az ilyesmit néha nehéz két óra alatt elmesélni. A két órás filmek esetében általában szükségszerű az akció és a cselekmény kifejezetten gyors és pörgős mozgatása, illetve, hogy akciójelenetről akciójelenetre haladjunk, holott rengeteg más eleme is van a történetmesélésnek, amit érdekesnek tartok.”

Abban bízik, hogy a sorozatok és a filmek egymás mellett tudnak élni, és nem váltja fel egyik a másikat. Az interjúból kiderül, hogy valóban igazak voltak azok az immár több éves pletykák, miszerint a Lucasfilm tervezett egy Kenobi-filmet, amelynek rendezőjévé Stephen Daldryt szemelte ki. Amini elárulta, vele már korán felvette a kapcsolatot. Ahogy Ewan McGregornak éveket kellett hazudnia a rajongóknak a projektről, úgy Amini is hosszú titoktartáson van túl,

körülbelül két éve dolgozik ugyanis a projekten.

Ewan McGregor négy éven át hazudott a Star Wars-rajongóknak
„Kib*szottul nagy megkönnyebbülés” – fogalmazott a Men’s Journalnak adott interjújában Ewan McGregor annak kapcsán, hogy az augusztus végi D23 Expón végre hivatalossá vált, a Disney+-ra készül egy élőszereplős Kenobi sorozat a főszereplésével. Mint mondta, négy éven át kellett hazudnia a rajongóknak, amíg a Lucasfilm kiötlötte, hogyan térhet vissza a messzi-messzi galaxisba. RÉSZLETEK ITT.

Hossein Amini (Los Angeles Times)

Amini munkáját természetesen a Lucasfilm Story Group is segítette, akik inspirálták őt és egyfajta biztonsági hálót jelentettek számára. A forgatókönyvírást azonban így is nagyon hosszú kutatás kísérte végig, ám ez nem volt Amini számára akadály, hiszen  maga is hatalmas Star Wars rajongó,  ráadásul Obi-Wan Kenobi az egyik kedvenc karaktere. A Star Warst azért is szereti ennyire, mert mindig érdeklődött a vallások iránt, a szamurájokat is mindig kedvelte. Ráadásul mivel történelmet tanult,  nagyon szeret kutatni.

„Sok más tudományos-fantasztikus mű [inspirált – a szerk.], de a Star Wars spirituális aspektusa mindig is lenyűgözött engem, úgyhogy igen, megpróbáltam a kutatást olyan változatossá tenni, amennyire lehetséges, belemerülni mindenféle könyvekbe, melyek a krízisekről, rendkívüli helyzetek antropológiájáról szólnak, és minden inspirált. Lenyűgöző, amit George Lucas beépített a Star Warsba: éppen annyira tele van mindennel– legyen szó buddhizmusról, teológiáról vagy antropológiáról – és ez olyan gazdag… Úgy érzem, hogy a kutatás során elolvastam az összes Star Wars cuccot, de ugyancsak mindent, amit maga George Lucas olvasott, kezdve Az ezerarcú hőstől egészen az összes tudásig, amit felhalmozott a szamurájok viseletétől kezdvea fegyverekig. Ez egy hatalmas kutatás volt.”

A november 12-én kezdődő A mandalore-i sorozatból azonban Amini is csak az előzetest látta, az nagyon tetszett neki, s hatalmas rajongója a Zsivány Egyes filmnek is.

Nyitókép: Elképzelt logo az egyelőre cím nélküli Kenobi sorozathoz (GeekdomMovies.com)

Legfontosabb posztjaink