Új ízelítőt kaptunk A mandalore-ihoz!

A Vanity Fairben publikált videóval egy időben leplezték le, kit alakít Ming-Na Wen A mandalore-iban. Hivatalos lett az is, hogy Nick Nolte adja a hangját Kuiil-nek, az ugnaught-nak.

A D23 Expo első napja, azaz augusztus vége óta tudtuk, hogy Ming-Na Wen is szerepel az első élőszereplős Star Wars sorozatban, ám azt nem, kit alakít. Erről rántotta le a leplet Anthony Breznican, aki a nyáron igazolt át az Entertainment Weeklytől a Vanity Fairhez (és erre hivatkozva hárította el, hogy írjon a CSH40 c. cikksorozatunkba). Utóbbi lap nyilván arra számított, hogy az újságíró továbbra is szállítja majd az exkluzív Star Wars sztorikat. Így is lett, ő írta meg ugyanis először, hogy

Ming-Na Wen egy kegyetlen bérgyilkost, Fennec Shandet alakítja A mandalore-iban.

Fennec Shand az első évad közepén, az ötödik epizódban keresztezi a Pedro Pascal által megformált címszereplő útját. Wen elárulta, a Fennec név inspirálta (fennec fox = sivatagi róka angolul). „Képes trükközni, manőverezni és lopakodni, eközben roppant titokzatos és agilis. Nagyon tetszett, hogy ez mind benne van a névben” – fogalmazott a lapnak Wen.

A karakter felbukkan a cikkel együtt érkező új ízelítő videóban is, amelyben az arc és név nélküli címszereplőnek azt mondja Fennec Shand némileg ironikus módon, hogy „Legendás lesz a neved”. Ugyanebben az ízelítőben az ugnaught (nem, továbbra sem undibundi!) karakter, Kuiil is megszólal (méghozzá Nick Nolte hangján! – ezt Breznican erősítette meg a Twitteren), aki kijelenti, még sosem találkozott mandalore-ival, csak történeteket olvasott róluk. (Mozgóképben egyébként még nem volt olyan ugnaught karakter, aki jól beszélte volna a galaktikus közöst.) Íme, a videó:

Star Wars The Mandalorian Vanity Fair teaser

Uploaded by Star Wars Archive on 2019-11-04.

Ming-Na Wen azt egyelőre nem árulta el, hogy Fennec Shand melyik oldalon áll, de az a tény, hogy bérgyilkos, sokat sejtet. Anthony Breznican maga is azt írta a cikkben, hogy Ming-Na Wen az első olyan ázsiai nő a franchise-ban, aki olyan karaktert formál meg, aki inkább a gonosztevők oldalára húz… A színésznő így fogalmazott: „Egyértelműen olyan személy, aki leginkább saját magához lojális”. A cikkből kiderül az is, hogy Fennec Shand háttérsztorija folyamatosan alakul majd a felbukkanását követően, ahogyan az is érdekes vele kapcsolatban, hogy sosem lehet tudni igazán, merre is tart a karakter.

A színésznő arról is mesélt, hogy sokat jelentett számára pittsburghi ázsiai gyerekként a Star Wars. Az, hogy látta Luke-ot a kettős naplementében álmodozni, sokat segített neki abban, hogy kevésbé érezze magát elszigetelve. Elárulta azt is, milyen remek volt együtt dolgozni annak az epizódnak a rendezőjével, Dave Filonival, amelyben Fennec Shand feltűnik. Wen szerint sokat beszélgettek a városról, ahol mindketten felnőttek (Pittsburgh) és a filmekről, amiket mindketten szerettek már gyerekként is (Star Wars). A készítők nyitottak voltak az ötleteire, így változtattak a tanácsaira a szövegen, valamint beleszólhatott Fennec Shand hajviseletébe is. Kiderült az is, a karakter jó harcos, akinek a saját teste a fegyvere – egyéb fegyverekből nem rendelkezik nagy arzenállal, de azért van egy óriási puskája.

Mi van az ízelítőben?

A cikket jegyző Anthony Breznican egy Twitter-thread keretében elemezte az ízelítőt is. Megannyi nosztalgikus képsort láthatunk, mint ahol A mandalore-i magányos harcosa sztoikus nyugalommal sétál. Felbukkan egy fehér–narancssárga asztromech droid, A Jedi visszatérben látott robogókon felderítő osztagosok suhannak. Aztán láthatjuk a címszereplőt egy dewback hátán, ez pont ugyanaz a beállítás, amely az Egy új remény 1977-es promóképén szerepelt, de eszünkbe juttathatja az 1978-as Holiday Special rajzfilmbetétét is, ahol először megismerhettük Boba Fettet.

Anthony Breznican on Twitter

@MingNa @VanityFair @PedroPascal1 AND it also calls back to the introduction of Boba Fett, the first Mandalorian, in a cartoon sequence from the much-derided 1978 Star Wars Holiday Special. So, a two-pronged piece of nostalgia (so to speak.) 6/

Élőszereplős mozgóképen szokatlan nem a Falcon pilótafülkéjéből látni a hiperűrbe ugrást, most a Razor Crestről szemlélhetjük meg, milyen, amikor a csillagok csíkokká változnak. Végre új lövöldözést láthattunk IG–11-ről, akinek Taika Waititi adja a hangját. A droid által keresztben átvetett töltényövekről Pancho Villa jutott Breznican eszébe. A korábban már látott űrrinocérosz is más képeken szerepel most, ezúttal nem lasszóval, hanem lángszóróval kínálja meg a sorozat címszereplője. Meg sem kottyan az űrlénynek, lenyeli a tüzet.

Aztán látunk egy kocsmai verekedést – a fények alapján ugyanaz, aminek feltehetően a végén az ajtóval csapja ketté az ellenfelét a címszereplő. Itt még csak az asztalhoz csap egy quarren-fejet sisakos főhősünk. Végezetül Fennec Shand is felbukkan.

A mandalore-i november 12-én kezdődik az akkor induló Disney+ streamingszolgáltatáson. Az egyelőre bizonytalan, legálisan mikortól lehet megtekinteni Magyarországon – erről szóló cikkünket itt éred el. Arról, hogy mit várunk a sorozattól, podkasztunk, a Huttcast legutóbbi adásában beszélgettünk hosszasan vendégünkkel, Muchichka Lászlóval:

#008 „Ragadjon benned a Wedge Antilles” by Huttcast

A Benioff-Weiss párosról, A mandalore-iról és a galaxis egyik kedvelt pilótájáról is beszélgettünk a Huttcast legutóbbi adásában, amelyben Muchichka László volt a vendégünk.

Nyitókép: Ming-Na Wen A mandalore-iban, Fennec Shand szerepében (Vanity Fair / Lucasfilm)

Legfontosabb posztjaink