Nézhetjük-e majd magyarul A mandalore-it, és ha igen, mikor?

Kevesebb, mint egy hónap múlva debütál az Egyesül Államokban a Disney+ streaming-szolgáltatás, és rajta a friss és ropogós Star Wars élőszereplős sorozat, A mandalore-i. De vajon nézhetjük-e azt kis hazánkban, legálisan, a közeljövőben? Esetleg magyar nyelven? Ennek próbáltam utánajárni.

A Disney+ kétségkívül a Disney nagy dobása a 2019-es évre, amely november 12-én debütál az Egyesült Államokban és Kanadában, míg november 19-én Új-Zélandon és Ausztráliában is elérhetővé válik. Még ezeknél az országoknál is szerencsésebb Hollandia, ahol már egy ideje fut is a szolgálatás, afféle tesztterepként, mielőtt a nagyobb publikum elé küldik. Európa másutt élő lakosainak azonban hónapokat kell még várnia, hogy megérkezzen a szolgálatás, egy friss cikk szerint Nyugat-Európába a 2019 októbere és 2020 márciusa között fut be valamikor, míg Kelet-Európába – ahová minden bizonnyal hazánkat is sorolják –  viszont 2020 októberétől kezdődően egy éven belül várható. 

Tehát szerencsés esetben is egy évet kell várnunk a Disney+-ra. 

Aki pedig VPN-es megoldáson gondolkodna, azt is el kell keserítenünk: a hollandiai tesztsugárzás VPN-biztos, illetve úgy tudom, hogy a regisztrációhoz is holland bankkártya szükségeltetik.

Tonnányi tartalommal érkezik a Disney Plus
A novemberi indulás egyik húzó címe kétségkívül A mandalore-i, a Jon Favreau és Dave Filoni irányításával készült élőszereplős sorozat. Emellett azonban természetesen a Star Wars filmek is megtalálhatók, legalábbis induláskor a klasszikus trilógia, az előzménytrilógia valamint Az ébredő Erő, illetve a Zsivány Egyes érhető el, melyhez majd idővel társul Az utolsó Jedik, a Solo, továbbá a Skywalker kora is. A filmek mellett az animációs sorozatok sem maradhatnak el, felkerül A klónok háborúja és a Lázadók teljes szériái (A klónok háborúja utolsó évada 2020 elején egyenesen erre a platformra érkezik majd), valamint az Ellenállás első évadja. Ezen felül a LEGO Star Wars sorozatok is felkerülnek a platformra, mint például a Freemaker család, az All Stars, a Droid Tales és a The New Yoda Chronicles, sőt egy dokumentumfilmet is kapunk, a Star Wars: Az álmok birodalma című alkotást. Na és persze idővel érkeznek további élőszereplős sorozatok is, mint a Cassian Andor, vagy éppen a Kenobi sorozat. RÉSZLETEK ITT

Mivel korábban is előfordult, hogy más, itthon nem elérhető streaming szolgáltatókra (pl. a már Disney-többségi tulajdonban lévő Hulura) készített sorozatok  magyarországi sugárzási jogát magyarországi tévécsatornák megvásárolták,  szinkronizálták és levetítették, így ez esetben is felmerült bennem a remény kicsiny szikrája. Ráadásul ez esetben többekhez is eljuthatna a sorozat, hiszem a szinkron révén az angolul kevéssé jól értő rajongók is (közel) teljes élményt kapnának.

Első körben a Disney csatorna illetékeseit próbáltam megkeresni, méghozzá a központi, brit címükön keresztül (ugyanis a magyar honlap szerint a webhely üzemeltetője is Angliában és Walesben van bejegyezve, angol címet tüntetve fel kapcsolatfelvételre). Erre sajnos semmi válasz nem érkezett. További próbálkozásaim a magyarországi nagyobb kábelcsatornák felé irányultak. A közös cégcsoporthoz tartozó Viasat és AXN csatornák kapcsán  a Viasat 3-hoz fordultam, akik készségesen is válaszoltak,  méghozzá a következőt:

„Sajnos nincs pontos információnk arról, hogy érkezik-e Magyarországra ez a sorozat, de nálunk a közeljövőben nem lesz látható – köszönjük a megértésed!”

Próbálkoztam továbbá az RTL Magyarországnál is, ahol azonban csupán afféle sablon reklámszöveget kaptam válaszként, miszerint kövessem a csatorna Facebook oldalát, hogy elsőként értesüljek a műsoraikkal kapcsolatos újdonságaikról. Köszönöm… Az  HBO magyarországi ügyfélszolgálata ellenben kifejezetten segítőkésznek bizonyult,  még ha válaszuk le is hűtötte a magyarországi sugárzással kapcsolatos reményeimet.

„Sajnos a Star Wars jogainak kizárólagos tulajdonosa a Disney, ezért nincs lehetőség a jogok megvásárlására. Főleg a Disney Plus tekintetében, amelynek egyik húzó címe lesz nyilvánvalóan a Star Wars.”

Tehát úgy fest, mindenképp meg kell várnunk a 2020 októberét (vagy az esetleges későbbi időpontot), ha legálisan szeretnénk megtekinteni a sorozatot. És vajon akkor nézhetjük magyarul? Vagy a Netflixhez hasonlóan leginkább csak az angolul értők profitálhatnak belőle?

Arra jó esély van, hogy legalábbis magyar feliratokat kapjunk a filmekhez, sorozatokhoz, mikor végre-valahára befut a Disney+. De talán a szinkron sem lehetetlen. Ahogy a cikk elején említettem, legelőször az Egyesült Államokban, Hollandiában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon indul a sorozat, ennek megfelelően a nyelvek terén sem csak az angol dominál, hanem  már induláskor is elérhető az angol mellett a francia, a spanyol és természetesen a holland.  Ennek megfelelően az applikáció kezelőfelülete is ezen a négy nyelven érhető el. Ráadásul a Disney+ eredeti tartalmai esetén már induláskor 16 különböző nyelven ígérnek feliratokat! Mindemellett a WhatsOnDisneyPlus GYIK rovatából azt is megtudjuk, hogy

ahogy terjeszkedik a szolgálató világszerte, úgy adnak majd egyre több nyelvet a műsorokhoz és az applikációhoz.

Ráadásul a Disney+-nak már van is magyar nyelvű webfelülete! Igaz, itt egyelőre csupán értesítést lehet igényelni a friss hírekről.

Összesítve: a Disney+ és A mandalore-i sorozat Magyarországra érkezésére (legjobb esetben is még) körülbelül egy évet kell várnunk, akkor azonban jó esélyünk lesz arra, hogy magyarul (vagy legalább magyar felirattal) kapjuk meg a várva várt élőszereplős szériát.

Nyitókép: A Disney+ kezelőfelülete (Empire)

Legfontosabb posztjaink