Félidő: Mi várható még A mandalore-i további epizódjaiban?

Máris félidejéhez érkezett a Jon Favreau és Dave Filoni nevével fémjelzett élőszereplős Star Wars sorozat első évadja. A sorozat készítői kifejezetten titokzatosak, még olyan epizódbeharangozókat, illetve -kibeszélőket sem kapunk, amiket az animációs sorozatoknál korábban megszoktunk. Így tehát leginkább az előzetesekhez kell visszanyúlnunk, hogyha kiváncsiak vagyunk arra, mi várható a későbbi részekben. Cikkünk potenciális  SPOILEREKET  tartalmaz!

A cikk írása idején kényelmes helyzetben vagyok, ugyanis az swfact nevű instagramoldal már össze is gyűjtötte azokat a képkockákat, amelyek nem szerepeltek a sorozat eddigi négy részében, viszont az előzetesekben, és tévéspotokban láthattuk őket.

Azonban gyorsan le kell szögeznünk, hogy  az, hogy egy jelenet, vagy képsor felbukkan egy előzetesben, még nem feltétlenül jelenti, hogy a végleges, vágott produktumba is bekerül.  Ezt a korábbi Star Wars filmek esetében is megtapasztalhattuk, gondoljunk akár Az ébredő Erő, akár a Zsivány Egyes előzeteseinek olyan képkockáira, ami végül nem úgy, és nem abban a formában jelent meg a végleges verzióban. Mindezekről, valamint a sorozat első feléről beszélgettünk podkasztunk, a Huttcast legutóbbi epizódjában is:

#010 Megint az ewokok mentik meg a galaxist? by Huttcast

A Skywalker kora friss képsorairól, A mandalore-i első évadának első feléről, valamint a Vader: Egy rajongói filmről beszélgettünk a Huttcast „jubileumi” adásában.

A cikk során kiegészítem az adatokat a hivatalos rövid szinopszisok mellett a sajtóhírekből, illetve az IMDb-ről szerzett információkkal, utóbbi megbízhatatlanságára azonban mindenképp fel kell hívni a figyelmet, az semmiképp sem vehető készpénznek.

A sorozat soron következő, ötödik fejezetét a farkasrajongó kalapos, Dave Filoni rendezi, aki azonban ezúttal nemcsak a rendezői székbe ült, hanem ez epizód történetét is ő írta. A szinopszis a következő:

„A mandalore-i segít egy kezdő fejvadásznak, akit nehéz kezelni.”

Ki lehet ez a kezdő fejvadász? Talán az a fickó, akit a humorista Bill Burr kelt majd életre a sorozatban.

Képtalálat a következőre: „bill burr mandalorian”

Bill Burr karaktere a sorozat egyik kedvcsinálójában

Burr kopasz feje már egy korábbi előzetesben is felbukkant, méghozzá azon a képen, amelyiken a például a Harry Potter filmekben, vagy a Trónok harca sorozatban is játszó Natalia Tena által alakított kacsintó twi’lek nőt láthattuk. Ha a burrös tippem helytálló, akkor Tena is az 5. részben érkezhet.

Képtalálat a következőre: „mandalorian twi'lek”

Natalia Tena A mandalore-i előzetesében

Biztosan tudjuk viszont, hogy ebben az ötödik epizódban találkozunk először Ming Na-Wen karakterével, a Fennec Shand nevű bérgyilkossal. Ezt ugyanis a színésznővel készült  interjú már a sorozat kezdete előtt megerősítette. A karakter nevét és jellemét a sivatagi rókáról (fennec), kölcsönözte, és úgy tűnik hosszabb távon számíthatunk vele a sorozatban.

Ming-Na Wen egy kegyetlen bérgyilkost, Fennec Shandet alakítja A mandalore-iban
Ming-Na Wen azt egyelőre nem árulta el, hogy Fennec Shand melyik oldalon áll, de az a tény, hogy bérgyilkos, sokat sejtet. Ming-Na Wen az első olyan ázsiai nő a franchise-ban, aki olyan karaktert formál meg, aki inkább a gonosztevők oldalára húz… A színésznő így fogalmazott: „Egyértelműen olyan személy, aki leginkább saját magához lojális”. Fennec Shand háttérsztorija folyamatosan alakul majd a felbukkanását követően, ahogyan az is érdekes vele kapcsolatban, hogy sosem lehet tudni igazán, merre is tart a karakter. RÉSZLETEK ITT.

A hatodik fejezetet szintén az epizód direktora, a második részt is jegyző Rick Famuyiwa írja, aki azonban társ-forgatókönyvírót is kapott maga mellé, Christopher L. Yost személyében. Yost korábban például a Thor: Sötét világ és a Thor: Ragnarök forgatókönyvén dolgozott, de a messzi-messzi galaxis sem új számára, hiszen a Lázadók animációs sorozat írásában is részt vett, például az  ő nevéhez fűződik a 4. évad mandalore-i történetszála, melyben Sabine Wren és Bo-Katan kirobbantják a mandalore-i felkelést!  Talán végre folytatódik a Lázadókban félbehagyott történet?

Képtalálat a következőre: „bo katan darksaber”

Sabine és Ursa Wren, valamint Bo-Katan a Lázadók 4. évadjának mandalore-i történetében

A hatodik fejezet szinopszisát ráadásul ugyancsak ismerjük:

„A mandalore-i csatlakozik egy csapat zsoldoshoz egy veszélyes küldetésre.”

Talán a mandalore-i törzs további tagjai lennének a zsoldosok? Vagy éppen a korábban említett Natalia Tena és Bill Burr karakterei rejlenek e rövid leírás mögött? Esetleg Cara Dune tér vissza  a hatodik epizódban? Az előzetesekben ugyanis mind Cara Dune, mind a Fegyverkovács kapcsán láthattunk olyan képsort, ami még nem tűnt fel az eddigi részekben. A fegyverkovács szentélyét ráadásul birodalmi rohamosztagosok lepik el egy lejjebb is látható képen! Én ezt azonban inkább a fináléra várnám.

 Greef Carga is szerepel még az évad második felében, méghozzá egy csapat további fejvadász kíséretében. Talán ők lennének az említett zsoldosok, és valamiféle alkut kötnek főhősünkkel? Netán éppen ők azok, akik egy eddig szintén csak a kedvcsinálókban látott jelenetben üldözik a Razor Crestet?

Greef Carga és a fejvadászok

Valamiféle megbékélés és szövetség elképzelhető Carga és a mandó között, már amennyiben erre utal az utolsó előtti, hetedik fejezet szinopszisa (vagy épp IG–11-re, vagy egy új karakterre):

„Egy régi rivális meghívja a mandalalore-it, hogy békét kössenek.”

A hetedik részt már ismét Jon Favreau írta, míg a rendezésért a zseniális harmadik fejezetet is jegyző Deborah Chow felelt. Az epizód különlegessége, hogy nem a megszokott pénteki napon érkezik, hanem december 18-án, szerdán, szóval a Skywalker kora magyarországi de facto premierjének idején.

Ráadásul az is kiderült, hogy a rész mellett egy kis betekintést is kapunk a Skywalker sagát lezáró filmbe is!

Ha hihetünk az IMDb információjának, akkor legkésőbb ebben az epizódban masszív birodalmi jelenléttel számolhatunk. Az oldal szerint ugyanis a hetedik fejezetben szerepelni fog Giancarlo Esposito, aki a titokzatos Gideon moffot kelti életre. Az előzetesek alapján azt is tudjuk, hogy a moff death trooperekkel veszi magát körül, valamint, hogy végül egy TIE vadászban próbál kereket oldani mando hősünk elől, aki azonban hátirakétákkal felszerelkezve éri utol.  Szóval ekkora már rakétái is lesznek a címszereplőnek, valóra váltotta a harmadik epizód végi óhaját!  Persze elképzelhető, hogy maga Gideon moff a régi rivális, vagy éppen a Werner Herzog által alakított Kliens.

Képtalálat a következőre: „mandalorian gideon”

Giancarlo Esposito a sorozat egyik előzetesében

A Birodalom azonban nem csak Gideon moff kapcsán bukkant fel az előzetesekben, hanem láthattunk speedereken cikázó felderítőosztagosokat valamiféle félsivatagos helyszínen, amely megegyezhet azzal a bolygóval, ahol egy dewbacket (harmathátút) lovagol meg mandó főhősünk egy eddig még ugyancsak nem látott képkockán! Akár több helyen is felbukkanhatnak még a speederek, ugyanis a képeken nemcsak rohamosztagosokat látunk efféle járművek hátán.

Képtalálat a következőre: „mandalorian trailer scout trooper”

Felderítőosztagosok egy korábbi kedvcsinálóban

Ráadásul az IMDb ugyancsak írja már a 7. epizódhoz újra Gina Carano karakterét, szóval legalább az évad végére visszatér az exlázadó is, és mi lenne erre jobb alkalom, mint egy jó kis bunyó a Birodalom egyik maradványával? Mindemellett az egyik képen egy új rohamosztagos-típust is kszúrhatunk, amely a kiszivárgott Funko POP figura neve alapján incinerator trooper (égető osztagos) néven fut majd.  És ha már Funko, ugyancsak tudjuk, hogy még egy Q9–Zero évre hallgató droid érkezése is várható a sorozatban!

Végezetül térjünk rá  a Taika Waitit által rendezett (és Jon Favreau által írt) fináléra. Természetesen könnyen elképzelhető, hogy a fent említett jelenetek némelyikére az utolsó részig kell majd várnunk. Az epizód leírása alapján ráadásul megeshet, hogy az IMDb információi voltak tévesek, és csupán ebben a részben jelenik meg Gideon moff. A szinopszis ugyanis a következő:

„A mandalore-i szemtől szembe kerül egy váratlan ellenféllel.”

Ha újra a bizonytalan IMDB-t hívjuk segítségül, ott azt látjuk, hogy Cara Dune ebben az epizódban is feltűnik majd, ahogyan állítólag újra láthatjuk a mando szüleit is – szóval feltehetően újabb visszaemlékezés jön. Emiatt, valamint a jelenet súlya miatt inkább ebben az epizódban várom a Fegyverkovács műhelyét megszálló rohamosztagosokat, illetve talán az incinerator trooper felbukkanását is.

Képtalálat a következőre: „the mandalorian trailer episode 2 spoiler”

A Fegyverkovács és a rohamosztagosok (Inverse)

Egy efféle találgatás kétségkívül nagy mellélövésekkel jár, de az említett képkockák talán némi támpontot adnak a közelgő epizódokhoz, amellett, hogy még jobban fokozzák kíváncsiságunkat!

Nyitókép: A Giancarlo Esposito által alakított Gideon moff A mandalore-iban (Disney+)

Legfontosabb posztjaink