[Exkluzív] Magyar fotós fényképezte A fegyverkovácsot

A mandalore-i szereplője, Emily Swallow a Celebrate Hilton Head (CH2) magazinnak adott interjút, amelyhez egy Egyesült Államokban élő magyar fotós, Lónyai Krisztián készítette a fényképeket, őt faggattuk. Interjú.

Mikor és miért hagytad el Magyarországot?
– 2006 januárjában jöttem ki, hogy meglátogassam a partnerem, akivel már egy ideje randiztunk. Igazából nem volt tervben, hogy kiköltözöm, de minden úgy alakult, és miért úsznék az árral szemben, ha élvezem az utat? (nevet) Szóval úgy voltam vele, hogy egy időre maradok, és ha esetleg nem passzolunk, még mindig haza tudok menni. De azóta is együtt vagyunk, és most már itt is otthon érzem magam.

Hogyan lettél fotós?
– Volt egy magyar változata a GQ magazinnak, amit QG-nek neveztek, és így próbálták elkerülni a franchise fee-ket (1998 októberében indult a magazin – a szerk.). Fordulatos módon felvettek képszerkesztőnek, és így közel kerültem fotósokhoz. Mint képszerkesztő, jártam fotózásokra és sok fotóssal nagyon jóban voltam, mint pl. Vass Tamás és Nánási Pál. A technikai részleteket tőlük lestem el. Egy idő után a hobbiból készített fotóimat elküldtem a Warner Music marketing igazgatójának, akit már korábbról ismertem, és tőlük kaptam az első megbízásom, innen eredt az összes többi fotós munkám. Mindez 2000-ben történt, és mindenki meglepetésére a komputerek nem dőltek össze, a Föld még mindig forgott.

Új nyelvezet és erőteljes kosztüm – mi hangzott el a CH2-interjúban?
„Nemrég voltam egy ausztrál rajongói találkozón, ahol Star Wars rajongók azt kérték tőlem, írjam a poszterükre: »This is the way!« Jó látni, hogy a mandalore-iak egyik mondata ennyire beleivódik az emberek pszichéjébe” – mondta Iain Denholm újságírónak nyilatkozva Emily Swallow, aki A fegyverkovácsot alakította A mandalore-i első évadában. A meghallgatásáról elmesélte, csak annyit tudott, hogy egy maszkos karakterről van szó, aki vezető és zen-nyugalma van. A jelenet, amit el kellett játszanom, nagyon hasonlított a harmadik epizódra, ahol a címszereplő elhozta a beskart A fegyverkovácshoz, majd kitör egy csetepaté, ahol a Swallow által alakított karakter tesz rendet. Mint mondta, az ominózus mondatot már a meghallgatáson el kellett mondania.

Emily Swallow beszélt arról is, hogy színházi tréningjei során végzett maszkos munkát, és érdekesnek találja, hogy ha a nézők nem látnak arcot, mennyire elkezdenek figyelni a karakter mozdulataira. „A fegyverkovács esetében tudtam, hogy sajátos mozgásra lesz szüksége, hiszen keveset beszél. Sokszor úgy éreztem, a karakter mindent megfigyel és magába szív, de addig nem beszél, amíg nem érzi ennek szükségét. Remek volt ezen dolgozni és kitalálni ezt a nyelvezetet” – fogalmazott Emily Swallow, aki azt is elárulta, A fegyverkovács öltözete volt a legerőteljesebb jelmez, amit valaha is viselt, és remek volt, hogy a díszletbe érkezve nem kellett azzal foglalkoznia, hogy néz ki, csak felkapta a sisakot.

Ami nem volt kényelmes viselet, mert mikrofon is volt benne, ráadásul a vizorja folyton bepárásodott, és periferikus látása sem volt. „Amikor kovácsolnom kellett, sokszor nem találtam meg elsőre, amit fel kellett vennem, vagy elejtettem dolgokat, mert nem láttam azokat rendesen.  Nagyon hálás vagyok, hogy úgy lehet megnézni ezeket a jeleneteket, hogy úgy fest, nagyon méltóságteljes és ügyes vagyok bennük, mert akkor egyáltalán nem így éreztem”  – árulta el Swallow. A színésznőről az is kiderült, hogy mesterdiplomát szerzett külpolitikából, a Közel-Keletre szakosodva a University of Virginián és sokáig úgy gondolta, külügyi pályára lép. Ám az egyetem drámatagozata nagyon nyitott volt a nem drámatagozatos diákok felé, így próbálhatta ki a színészetet, amit megszeretett. Swallow egyébként arra nem tett utalást, hogy szerepel-e A mandalore-i második évadában.

Milyen volt együtt dolgozni Emily Swallow-val? Mikor és merre volt a fotózás?
– Általában amikor egy magazin felkér egy színész fotózására, az illető PR képviselőjével vagy managerével egyeztetünk a helyszínről, stb., és legtöbbször mind a két helyről ott vannak a fotózáson. Emily PR cégével azt beszéltük meg, hogy Emily New York-i lakásában készülnénk fel a fotózásra. Az eredeti terv szerint New York utcáin fotóztunk volna, ám az időjárás közbeszólt, és pont mielőtt elindultunk volna, egy oltári nagy hóvihar csapott le az égből.

Oh hey. Just hanging out by my window, pretending not to spy on the neighbors… #rearwindow #photoshoot #glam 📸: @krisztianlonyai 👗: @elisabettafranchi 💄: @natashasimoneartistry

4,632 Likes, 104 Comments – Emily Swallow (@bigeswallz) on Instagram: “Oh hey. Just hanging out by my window, pretending not to spy on the neighbors… #rearwindow…”

Amikor megérkeztünk Emily-hez a make-up artisttal, elsőre az lepett meg, hogy nem volt vele semmi manager vagy PR-os. Ez számomra jó hír volt, mert azt szeretem, ha minél intimebb közegben fotózhatunk. Néha, ha túl sokan vannak egy fotózáson, nehéz összekapcsolódni az alannyal. Például volt olyan fotózásom, ahol a manager végig beszélt a színészhez, akit fotóztam – így nehéz volt akár az alany tekintetét is elkapni, mert egyfolytában kinézett a managerére.

Check out Emily @bigeswallz, the powerful armorer of @themandalorian in the latest issue of CB2. Hair and make up by @natashasimoneartistry Fashion designed by @nancyvolpeberinger #themandalorian #starwars #emilyswallow #disneyplus #photography #actress #picoftheday #beauty #nancyvolpeberinger #projectrunway #bravotv

127 Likes, 3 Comments – KRISZTIAN LONYAI (@krisztianlonyai) on Instagram: “Check out Emily @bigeswallz, the powerful armorer of @themandalorian in the latest issue of CB2….”

 Emily nagyon kedves és közvetlen. Amikor kérdez valamit, tényleg odafigyel, és kíváncsi a válaszodra, nem olyan felszínesen cseveg, mint manapság oly sokan.  Meglepetésemre meg a make-up artist, Natasha is nagyon kedvelte, ami ritkasag. (nevet) Emily elmesélte, hogy Floridában nevelkedett, és hogy egy csomó sorozatban játszott már a Star Wars előtt.

One of my favorite unused photos of my session with the beautiful @bigeswallz. Hair & make-up by @natashasimoneartistry #emilyswallow #picoftheday #beautiful #photography #themandalorian #starwars #thearmorer #disneyplus #actress #fashion #blackandwhite

123 Likes, 2 Comments – KRISZTIAN LONYAI (@krisztianlonyai) on Instagram: “One of my favorite unused photos of my session with the beautiful @bigeswallz. Hair & make-up by…”

Amikor a meghallgatásra ment, nem tudta, hogy milyen sorozathoz válogatnak, és sokáig azt se tudta, mire választották ki. Nagyon élvezi, hogy része lett a Star Wars világának.

Szerintem nagyon jó, hogy a sztoriba belefűztek egy ilyen erős női vezető karaktert. Ez az első évad volt, tényleg csak a kezdet. Kíváncsian várom, mit hoz a következő… Egyébként nagyon furcsa megfigyelni, hogy Magyarországon még milyen soviniszta a média. De itt, az USA-ban tényleg törekednek a női egyenlőségre.

Dolgoztál-e már mással, aki szerepelt Star Wars produkcióban?
– Nem. Emily volt az első. Legalábbis ha jól tudom. Néha nehéz követni, ki, miben játszik vagy játszott.

Kit fotóznál le a legszívesebben a messzi-messzi galaxisból?
– Nagyon örülök, hogy Emily-t fotóztam. Egy délután alatt igazán megszerettük, mert a tehetsége mellett nagyon jó személyisége van. Rajta kívül  Carrie Fishert fotóztam volna a legszívesebben.  Olyan jó fej volt, kiváló humorérzékkel. Sajnos ez már nem lehetséges.

Rajongó vagy-e, s ha igen, hogyan alakult ki nálad mindez?
– Nem tudom, mennyire lehetne rajongónak hívni. Gyerekkoromban rengeteg figurám volt, és egy időben megvolt az összes Star Wars Legóm. Ma is nagyon szeretem a Star Wars filmeket, amihez nyilván egyfajta nosztalgia érzés is kötődik. Az ébredő Erő a kedvencem. Kíváncsi vagyok, milyen új sztorikkal fog előrukkolni a Lucasfilm a következő években. Itt, az USA-ban A mandalore-i nagyon népszerű, és sok rajongó szerint évek óta ez az első olyan projekt, ami méltán viseli a Star Wars brandet.

Nyitókép: Emily Swallow (Lónyai Krisztián)

Legfontosabb posztjaink