Új kezdetet jelent a Lázadók vége

Ismét videóval jelentkeztem, persze akik inkább olvasnának, azoknak is kedvezek. Miért remek sorozat a Lázadók? — erre kerestem a választ.

Új kezdetet jelent a Lázadók vége, avagy miért jó animációs sorozat a Lázadók? | SPOILERES

Vigyázat, spoilerveszély! Ha még nem láttad a Lázadók végét, ne nézd meg 🙂 Készítette: Földi Bence (Ziro, a hutt holoüzenetei) Facebook: https://www.facebook.com/hetistarwarspletykak/ Említett cikkek: – VS.hu: https://goo.gl/6CQRp8 – Wookieepedia: https://goo.gl/Ex2jAP

Remek évadzáróval véget ért a vége felé kultikussá vált második Star Wars animációs sorozat, a Lázadók. Emlékszem, amikor a VS.hu újságírója voltam és Heti Star Wars-pletykák címen írtam össze minden héten a messzi-messzi galaxissal kapcsolatok új információkat, kételkedéssel vegyes izgalommal vártam 2014 tavaszán, milyen lesz az új animációs sorozat. Mert be kell vallanom, A klónok háborúja-sorozatot én nem néztem végig, egyszerűen elvesztettem érdeklődésemet, valahogy nem működött nálam a készítő Dave Filoniék varázslata.

De a Lázadóknál annál inkább! Mivel szkeptikus voltam, sokáig kivártam, végül az első két évadot egyben ledaráltam, onnantól pedig szinte végig megjelenés után faltam a részeket. Ennek több oka van.

  1. Egyrészt Filoniék jobban eltalálták a célcsoportot azzal, hogy A klónok háborúja fölé lőttek.
  2. Másrészt sok szempontból jobban is működött, mint a filmek, hiszen a hosszabb játékidő révén volt idő karakterfejlődésre, komplexebb történetmesélésre.
  3. Az előzőhöz kapcsolódik, hogy a főszereplő Ezra Bridgeren keresztül afféle coming-of-age (felnőtté válás) sorozatot tettek le az asztalra.
  4. Továbbá a készítők időszakba repítettek minket, amelyet a Star Wars-rajongók többsége jobban szeret, mint az előzménytrilógiák éveit.
  5. Emellett Filoniék megteremtették a bővített univerzum és a Disney-féle új kánon közötti kapcsolatot azzal, hogy beemelték például Thrawnt, akit sokan a Star Wars egyik legjobb főgonoszának tartanak.
  6. Végül, de nem utolsó sorban hajszál pontosan meg lett tervezve a Lázadók minden főbb mozzanata — évekre előre, és ez most már látszik is, hiszen évadokkal korábbi epizódokban utalgattak a későbbi eseményekre.

Mostanra elfogytak a fogyasztható epizódok, hiszen Filoniék egy új projekt felé kacsintgatnak — könnyen lehet, hogy a sorozat lezárása is ezen új projekt felé tett lépés. A Lázadók utolsó néhány epizódja sok kérdést megválaszol — pl. Ezra és Thrawn miért nem volt ott a Lázadók Szövetsége és a Galaktikus Birodalom későbbi csatáiban? Emellett sok kérdést nyitva is hagy — pl. mi lett Ezrával, Thrawnnal, Ahsokával, mi ez az egész időutazós dolog, az-e egyáltalán? Annyi bizonyos, hogy a sok nyitva hagyott kérdéssel úgy sikerült remekül lezárni a sztorit, hogy rengeteg megvitatni való témát adtak a rajongók számára — nem, hiába utaltak az epilógusban Rex századosra, egyelőre még nem a kánon része, hogy ő lett volna az ominózus képen a jó öreg Nik Sant helyett.

A Lázadók engem meggyőzött arról, hogy Filoniék következő projektje jó lesz — ha lehet hinni a rajongók megérzésének, könnyen lehet, hogy Ezra megkereséséről fog szólni. Hogy is mondta Dave Filoni az évadzáró zárt körű rajongói vetítésén? „A Csillagok háborúja a képzelet határtalan galaxisa.” Annyi biztos, hogy lesz miből építkezni. Kíváncsian várjuk az eredményt, főleg annak fényében, hogy a Star Wars-sztorikat már nem az egész estés filmekkel, hanem az elmélyültség számára teret adó sorozatokkal lehet a legfogyaszthatóbban elmesélni.


Új kezdetet jelent a Lázadók vége was originally published in Ziro, a hutt holoüzenetei on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink