Tartakovsky szerint Abrams tőle koppintotta Az ébredő Erő egyik jelenetét

A Klónok háborúja animációs sorozat alkotója a Digital Spynak nyilatkozva mesélt arról, mit érzett, amikor meglátta a jakkui roncsmezőt, és amikor Lucas dekanonizálta az ő szériáját.

Amikor még csak az előzménytrilógia két epizódját láttuk, egy csapat Genndy Tartakovsky vezetésével elkészített egy, a klónháborúk eseményeit feldolgozó animációs sorozatot. A Klónok háborúja a Cartoon Networkön futott, az ottani sorozatokhoz hasonló rajzstílusú széria  2003 és 2005 között háromperces epizódokban mutatta be a háború összecsapásait.  A sorozatot  George Lucas aztán dekanonizálta és elkészítette a saját, komputergrafikus változatát,  A klónok háborúját (amelynek záróévada február 21-én indul a Disney+-on).

Genndy Tartakovsky (Rotten Tomatoes)

Genndy Tartakovsky a 15 éve véget ért, bizonyos rajongói körökben még mindig nagyon kedvelt sorozatról elárulta, mindössze két hét alatt készítették el, ezért is esik olyan jól neki, hogy mennyi dicséretet kap ma is. „Szuperbüszke vagyok rá, pláne, hogy a Star Wars későbbi produktumait is megihlette” – fogalmazott a rendező, aki amikor példákat kértek tőle, nem fogta vissza magát.

Az ébredő Erő nyitójelenete a bolygó felszínére zuhant csillagrombolókkal. Ez pontosan megegyezett azzal a beállítással, amit mi is alkalmaztunk, amikor bemutattuk Grievous tábornokot. Ugyanazok a sziluettek, ugyanaz minden. Persze, eszükbe juthatott mindez anélkül is, hogy látták volna a miénket. De túlságosan gyanús, tudja? És senki sem említett meg minket”

– bosszankodott Tartakovsky. Grievous első megjelenését lent megtekinthetitek, így meg lehet ítélni, mennyire hasonlított a jakkui roncsmező e jelenetre.

Grievous tábornok első megjelenése a Klónok háborúja animációs sorozatban

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Tartakovsky arról is beszélt, hogyan érintette, amikor kiderült, a csapata által elkészített sorozatot dekanonizálták.

„Frusztráló, hogy megpróbálták kitörölni a kánonból. Első körben kánonnak számított. Aztán amikor George (Lucas) elkezdte előkészíteni a saját CG-verzióját, tisztára akarta mosni a terepet. Úgyhogy dekanonizálta a miénket. De tudod mit? Továbbléptem az egész Star Warstól. […] Nem alszom rosszul miatta (nevet). Jó tudni, hogy vannak még, akik szeretik, és hogy vannak újak, akik még csak most fedezik fel”

– mondta Genndy Tartakovsky.

A magyar szál
A Klónok háborújában „egy komplett nyelvet, a nelvaanit is a magyarból emelték át. Utóbbi oka az, hogy a rajzfilmsorozat rendezőjének, az orosz származású Genndy Tartakovskynak a magyar Stern Béla atléta unokája lett a felesége. Így szerepelhetnek olyan mondatok a sorozatban, mint ez: »Az ördög az enyém, mindent elrontottál. Ez volt az én próbám.« Anakin Skywalkernek saját nevet is ad a nelvaani népség: Halott Kéz. (A nelvaani mutációja pedig az oroszra hajaz.)” További magyar vonatkozások a Star Warsban ERRE.

A teljes sorozat felkerült a YouTube-ra, egy összefüggő, több mint két órás videóként összevágva:

Star Wars Clone Wars (2003 Full Series)

Originally in 2003 this was told in 3 minute segments. A perfect example of using your time effectively. It is staggering and wonderful in its execution and economy of narrative. I do not own this video. I have it only to share with friends and fans who were not aware of this series from 2003, to watch and have a conversation.

Tartakovsky – aki a Szamuráj Jack alkotójaként lett ismert – új animációs sorozata a Primal címet viseli. A tavaly ősszel bemutatott szériában egy ősember és egy T-rex furcsa párosa van a főszerepben.

Nyitókép: Roncsmező a Klónok háborúja animációs sorozatban (YouTube)

Legfontosabb posztjaink