Star Wars: Ellenállás – A készítők, az inspiráció és a kivitelezés

Már csak párat kell aludni az új animációs sorozatig, ezért elmeséljük, mit érdemes tudni a projektről.

Holchauzer Roland – Kádas István

A készítők

Október 7-én debütál a Lucasfilm Animation legújabb projektje a Star Wars: Ellenállás. Az ötletgazda a Star Wars: A klónok háborúja, a Lázadók, valamint az Avatar: Aang legendája animációs sorozatokért is felelős Dave Filoni, aki mára már maga is hatalmas rajongótábornak örvendhet. Filoni A klónok háborúja készítése során George Lucas kezei alatt tanulta meg, hogy miként kell egy lebilincselő, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló Star Wars-történetet készíteni. A kultuszsorozat persze nem egyedül Lucas és Filoni érdeme, írók, producerek és rendezők komoly csapata vett részt a munkában. Ez a tapasztalt és összeszokott csapat – köztük például Athena Portillo producer és Henry Gilroy forgatókönyvíró – később segítette Filonit a Lázadók megvalósításában is.

E kipróbált kreatív csapat folytatja a munkát a Star Wars: Ellenállás sorozat esetében is.

A széria ötletgazdája ezúttal is Dave Filoni, aki személyes, családi indíttatásból is vágott bele ebbe a projektbe. Filoni nagyapja ugyanis pilóta volt a II. világháborúban, ami sokban inspirálta őt, s valószínűleg ennek is köszönhető érdeklődése a világháborús vadászgépek és pilóták iránt. Bár a fő ötlet Filoni fejéből pattant ki és maga is részt vett a történet kidolgozásánál, saját bevallása szerint az Ellenállás készítésekor olyan szerepet tölt be, mint Lucas A klónok háborúja készítésekor. Na de ki lehet Filoni saját Filonija? A sorozathoz kijött két bemutató, bemutatkozó videóban a Tűzgolyó és az Ász csapatokat Filoni mellett Athena Portillo és Justin Ridge kivitelező producerek, Amy Beth Christenson rendező, valamint Brandon Auman producer és vezető forgatókönyvíró ismertetik. Bár a rajongók egy része számára ez a négy név ismeretlenül csenghet, közülük Auman az egyetlen, aki nem dolgozott korábban A klónok háborúján és a Lázadókon. Portillo már A klónok háborúja alatt is produceri feladatokat látott el, mely sorozat elkészítésében Ridge epizódrendezőként és művészként vette ki a részét. Ridge ráadásul még régebb óta dolgozott Filonival, főnökéhez hasonlóan az Avatar: Aang legendája című nagy sikerű sorozaton is munkálkodott. Az Ellenállás rendezője, Amy Beth Christenson ugyancsak részt vett A klónok háborúja munkálatain, több concept art – például a pyke-ok – is az ő nevéhez köszönhető. A sorozatok mellett videojátékokon is dolgozott, például a nemrég tizedik szülinapját ünneplő közönségkedvenc, a Force Unleashed (Tomboló Erő) játék is magán viseli keze nyomát. A negyedik készítő – Auman – viszont új ember, ő leginkább a Nickelodeon 2012-es Tini Nindzsa Teknőcök sorozatáról ismert.

A készítőgárda tehát zömmel A klónok háborúja hagyományait viszi tovább, és ugyanez figyelhető meg a kivitelezésen is. Bár sokan kritizálták a trailer alapján az animáció stílusát, ezt ugyanaz a Polygon Pictures fejleszti, akik A klónok háborúja animációjáért is feleltek. A sorozat stílusa – a korábbiaknak megfelelően – 3D CG, ám Filoni és a készítők egy, az előzőekkel szemben inkább  anime-beütésű animációban gondolkoztak, melyet a cel-shaded rajzstílussal és karakterdizájnnal valósítottak meg . A rajzstíluson az a fajta amerikai anime hatása érződik, ami Filoni és Ridge korábbi projektje, az Avatar esetében is tetten érhető.

A készítők mellett vannak visszatérők a szinkronszínészek között is. Stephen Stanton például A klónok háborúja a Lázadók számos karakterét (Tarkin, Mas Amedda, Meebur Gascon, az idős Obi-Wan Kenobi) szólaltatta meg, valamint a Zsivány Egyesben Raddus admirálisnak is hangját adta. Mary Elisabeth McGlynn a lothali kormányzót, Arihnda Pryce-t alakította a Lázadókban, míg Scott Lawrence számos számítógépes játékban (Battlefront II., Empire at War, Galactic Battleground, Rogue Squadron II. stb.) kölcsönözte Darth Vader hangját. Rajtuk kívül továbbá olyan színészek is visszatérnek, mint a Poe Dameront alakító Oscar Isaac, valamint a Phasmát játszó Gwendoline Christie, sőt BB–8 is felbukkan.

First Look Trailer – Star Wars Resistance | Disney

Take to the skies with Star Wars Resistance. Premieres Sunday, October 7 at 10pm ET/PT on Disney Channel. SUBSCRIBE to get notified when new Disney videos are posted: http://di.sn/Subscribe Get even more Disney YouTube Oh My Disney: https://www.youtube.com/user/OhMyDisney Disney Style: https://www.youtube.com/user/disneysstyle Disney Family: https://www.youtube.com/user/Disney Mickey Mouse: https://www.youtube.com/user/DisneyShorts You Might Also Like: As Told By Emoji: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpSnlSGciSWPZtUvlHLEp9_M5FPlC8LLa Tsum Tsum Shorts: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpSnlSGciSWPewHLHBq5HFLJBGhHrsKnJ Sing Alongs: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpSnlSGciSWPBUsHQKmXGX3TB-FTSO0U6 More Disney!

A sztori és a szereplők

A sorozat története mintegy fél évvel Az ébredő Erő eseményei előtt kezdődik, amikor az Ellenállás, pontosabban Leia Organa tábornok (Rachel Butera), valamint Poe Dameron (Oscar Isaac) megbízza az Új Köztársaságtól az ellenállók sorai közé toborzott ifjú pilótát, Kazuda Xionót (Christopher Sean), hogy a peremvidékek egyik óceánbolygóján található Colossus töltőállomáson kémkedjen az Első Rend után. Kazt egy veterán lázadó pilóta, Jarek Yeager (Scott Lawrence) gondjaira bízzák, aki egy szerelőműhelyt üzemeltet a bolygón. Yager emellett vezetője Tűzgolyó versenycsapatnak, amelynek Kaz is a tagja lesz. A csapat nevét a kiszuperált versenygépükről (Fireball) kapta, mely gyakorta robban fel. A csapat további tagjai egyben a műhely dolgozói, a találékony és tehetséges Tam Ryvora (Suzie McGrath), a mindig optimista kada’sa’nikto, Neeku Vozo (Josh Brener), illetve Yeager viharvert, hibás programozású asztromech droidja, R1–J5, ismertebb nevén Bucket. Ez a kis csapat alkotja a sorozat főszereplőgárdáját, akik próbálják versenyképessé tenni és akként tartani a kiszuperált Fireballt.

Star Wars Resistance: Meet Team Fireball

The actors and creative forces behind the galaxy’s newest adventure introduce you to the heroes of Star Wars Resistance. Premiering Sunday, October 7 at 10pm ET/PT on Disney Channel.

 A Colossus ugyanis számos nyakatekert repülőversenynek ad otthont, köszönhetően az állomást védő öt ászpilótának is.  Közülük a legfiatalabb a 15 éves Torra Doza (Myrna Velasco), más néven Kék Ász, aki az állomást működtető Immanuel Doza százados lánya, s aki a sorozat folyamán igaz barátra talál Kaz személyében. Rajta kívül az ász csapat további tagjai az átalakított birodalmi TIE-t irányító, birodalmi tetoválásokat és felszerelést viselő házsártos Griff Halloran (Fekete Ász, Stephen Stanton), a hűvös és számító Freya Fenris (Piros Ász, Mary Elisabeth McGlynn), a csendes kel dor fenegyerek, Bo Keevil (Sárga Ász), valamint az öntelt, ám aranyszívű rodiai, Hype Fazon (Zöld Ász).  Hype-ot a Dokik sorozat sztárja, a nagy Star Wars rajongó Donald Faison szólaltatja meg, ráadásul róla is mintázták a karaktert.  Az antagonisták között Phasma századost (Gwendoline Christie), valamint Vonreg őrnagyot (Lex Lang), az Első Rend zseniális pilótáját említhetjük meg. A sorozat október 7-én megjelenő első része egy egyórás duplaepizód lesz, mely a The Recruit címet viseli. Ezt követően hetente kapunk új részeket. A következő három epizód címe: The Triple Dark (október 14), Fuel for the Fire (október 21) és The High Tower (október 28).

The Aces | Star Wars Resistance

The skies belong to the Aces. Get to know the platform’s most daring pilots when Star Wars Resistance premieres Sunday, October 7 at 10pm ET/PT on Disney Channel.

Ihletforrások

És akkor nézzük az inspirációkat. Első helyen természetesen a klasszikus Star Wars filmek X-szárnyú pilótái, valamint a II. világháború ászai említhetők. Filoni vadászgépek és -pilóták iránti lelkesedése olyan apró, ám szimbolikus jelentőségű elemekben is megfigyelhető, mint például a sorozat egyik ászának, Torra Dozának a keresztneve, mely a Pearl Harbor-i támadást feldolgozó Tora, Tora, Tora! címre utal. A tigrist jelentő tora a japánok kódszava volt a meglepetésszerű támadás sikerességére. Míg a Tűzgolyó csapat versenygépe a klasszikus T–65-ös X-szárnyú és a II. világháború amerikai légierejét erősítő Vought F4U Corsair ötvözetének tűnik. Ugyancsak megjegyezhető, hogy a főhős, Kazuda Xiono sorozatbéli mentora, Jarek Yeager minden bizonnyal Chuck Yaegerről kapta a nevét, az első pilótáról, aki vízszintes repülésben átlépte a hangsebességet. Az Első Rend vörös ruhás pilótáját, Vonreg őrnagyot pedig az első világháború híres német ászpilótája, a Vörös Báró, Manfred von Richthofen inspirálta.  A sorozat folyamán valószínűleg további történelmi easter eggek várhatóak. 

Ugyancsak erősen kimutatható az Egyesült Államok egyik nagy kultuszanimációjának, a Robotechnek a hatása. A Robotech a Föld történetét meséli el, miután egy idegen űrhajó 1999-ben a Macross Island-ra zuhant. 2009-ben megérkezett egy másik idegen faj, a zentraedi, hogy visszavegyék a csataerődöt, az emberektől, de az emberiség az utóbbi 10 évben visszafejtette a hajót és kifejlesztette a robotechnológiát; egy átalakuló sugárhajtású repülőt, amit bevethetett a közelgő háborúban. A sorozat a vadászpilóták és civilek életét követte, akikre a háború súlya már három nemzedék óta nehezedik. Minden epizód következményekkel járt a sorozat hátralévő részére. Nagyszerű űropera volt, történetmesélés szempontjából a csúcsra járatva. A sorozat az 1980-as években volt képernyőn, mikor a közönség leginkább szomjazta az effélét, s ezt nézve cseperedett fel az ifjú Dave Filoni is.

„Az az animációs sorozat megmutatta nekem gyerekként, hogy »Azta, ezek a karakterek meghalhatnak. Roy Fokkert lelőtték. Ez hogy működik?« A benne felbukkanó szerelmi szál nagyon is olyan érzéssel töltött el, mint ami a Star Warsban történt. A zentraedi csatahajók… mind olyan hihetetlen volt számomra, hogy azt mondatta velem »Fel akarok nőni és egy ilyen animációs sorozatot akarok készíteni«”

– mondta Filoni Bryan Youngnak egy interjú során.

Ránézve a Star Wars: Ellenállás előzetesére és a két bemutatkozó videóra, úgy fest Filoni teljesítette, amit eltervezett. Ez nemcsak azon érhető tetten, hogy a főhős, Kazuda Xiono egy pilóta, hanem a Colossus is rendkívül hasonlít a Robotech SDF–1 repülőgép-hordozójára. A sorozat szinopszisa alapján úgy tűnik, rengeteg melodrámát kapunk, ami a Robotechet különlegessé tette. A cel-shaded animáció még vissza is kacsint arra az animációs stílusra, amiről a Robotech ismert volt. A Robotech különben egy lineáris történetvonalat követett, ami nagyon szokatlan volt az akkori rajzfilmek esetén és Filoni is meghatározónak nevezte mindezt. Nincs komolyabb vagy valódibb példa a Star Wars-szerű űroperára, mint a Robotech. Ha túltesszük magunkat, hogy alkalmanként meglátszik rajta, hogy elszállt felette az idő, a sorozat az egyik legizgalmasabb sztori a műfajban.  Vicces, izgalmas, érzelmes, és drámai, mely a Star Wars univerzumban is jelen lévő a lineárisabb animációs sorozatok ősének tekinthető. 

Jelentős inspirációul szolgált mind A klónok háborúja, mind a Lázadók esetében. Filoni ugyanis már a korábbi munkái során is merített ebből a sorozatból. A Robotech egyik fiatal főhőse, Rick Hunter például sok szempontból hasonlít Ezra Bridgerre. Mindkettejük a sorozat kezdetén civilként indul, kerülik a nagyobb háborút, de mindketten azon találják magukat, hogy belecsöppennek a konfliktusba. Rick Hunter számára ez a pacifizmusa hátrahagyását jelenti, hogy a Veritech vadászpilótája legyen. Ezrát pedig a jedik útjára tereli. A Lázadók befejezésének is nagyon roboteches érzete volt. Évek teltek el, ahogy a Robotech építkezett a tetőpontjához, és a végén kaptunk még egy utolsó adag akciót is, ami a karaktereinket mozgásba lendíti a jövőbe. Rick Hunter elindul egy küldetésre a galaxis ismeretlen szegleteibe, pont, mint Ezra.  A veszteség és pusztítás ellenére mindkét sorozatban a végén egyfajta happy endet kaptunk. 

Harmony Gold Usa 80S GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Anime GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy több kapocs van a Robotech és a Star Wars között, mint csupán az inspiráció. Pár élvonalas tehetség átjött az egyikből a másikba. A Robotech-regényeket Jack McKinney írta – ez Brian Daley és James Luceno duójának volt az írói álneve. Daley írta az eredeti Han Solo regényeket, amik 1979-ben és 1980-ban jelentek meg. James Lucenót szintén nem kell bemutatni, elég a Tarkinra vagy a Katalizátorra gondolni. Mark Hamill pedig a 2006-os filmben, a Robotech: The Shadow Chroniclesben kölcsönözte a hangját Daryl Taylornak, a Wolf Squadron (igen, Wolf!) vezetőjének.

A Robotech a tökéletes kiegészítés a Star Warshoz, és izgalmas látni, hogy hat a Star Wars: Ellenállásra. A Robotech maga is három különböző japán anime-sorozatból lett összegyúrva, egy olyan kulturális jelenség részeként, mely máig népszerű az Egyesült Államokban. A japán hatás természetesen nemcsak az animációs műfajban erős, hanem a filmek terén is, elég csupán Kuroszava Akira filmjeire gondolni, melyek mind a klasszikus trilógiát, mind napjaink Star Wars filmjeit újra és újra megihletik. Ugyancsak elemi inspiráció a történelem, a világháborúk története, ami már a klasszikus filmek jelmezeit és kellékeit is megihlette.

Mindez, valamint A klónok háborúja és a Lázadók készítése során gyűjtött hatalmas rutin tökéletes ajánlólevélnek tűnik az új sorozathoz is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink