Miért változtatták meg Ahsoka kinézetét A klónok háborúja közepén?

Már nem kell sokat aludni, hogy láthassuk A klónok háborúja animációs sorozat hetedik és egyben befejező évadját a Disney+-on. Az eddig hat évadot megélt nagysikerű széria hosszú évek után végre megkapja a 12 részes fináléját és az új évad egyik legnagyobb dobása, hogy a rajongói körökben közkedvelt Ahsoka Tano is visszatér. A karakter már sok változáson ment keresztül és az előzetesek alapján nemcsak új fénykardokat, hanem új külsőt is kapott. De miért hagyta el a korábbi öltözékét?

A karakter-animáció már félúton is sokat változott

Ahsoka karaktere 2008 augusztusában debütált a sorozat nyitányának szánt egészestés filmben. Mint tudjuk, a klónháború elején Yoda mester Anakin Skywalker, a frissen lovaggá ütött jedi mellé osztotta be a fiatal togruta padawant, hogy Anakin a mestere legyen. Innen indult a nagyívű, kalandos történet és a sorozat meghatározó eleme lett kettejük kapcsolata.

 A nagyszájú padawan hamar belopta magát a rajongók szívébe.  Az első két évadban Ahsoka még egy fehér-bordó színű nadrágot és derék felett kivágott, bordó felsőt viselt. A harmadik évadban azonban megváltoztatták a külcsínét. Új öltözéke egységesen bordó színű lett, a felsőjén deréknál eltűnt, de a hátán megmaradt a kivágás, jobb lett az összhang a megjelenésében. Ugyancsak nagy változás volt, hogy két kardot kezdett használni,

a zöld pengés kardja mellé egy sárgás-zöldes színű rövidebb shotót is készített magának.

A sorozat showrunnere és rendezője, Dave Filoni szerint ennek számos oka volt.

„Ahogy haladt előre a sorozat, teltek az évek, hőseinkre egyre nagyobb hatást gyakoroltak a háború eseményei. Szerettük volna, hogy ha a kinézetükön is látszódna az a változás, amelyen keresztülmennek” – fogalmazott Filoni az IGN-nek 2010-ben. „Időben is közeledtünk a 3. epizódhoz, a sorozat animációja is egyre inkább kezd hasonlítani hozzá. Anakinnak hosszabb lesz a haja, mint amilyen Hayden Christensené volt A sithek bosszújában.” – magyarázta Filoni.

 De Anakinnak nemcsak a haja lett hosszabb, hanem a páncélja is eltűnt, amelyet az első két évadban viselt.  A harmadik évadban Anakinról és Obi-Wanról is lekerült a Tartakovsky-féle klónháborús páncélzat és újra a 3. epizódból ismert jedi viseletben láthattuk őket.

Képtalálatok a következőre: anakin and ahsoka clone wars

Anakin és Ahsoka ötlözékei (Wookieepedia; Mod DB)

Tartakovsky szerint Abrams tőle koppintotta Az ébredő Erő egyik jelenetét
A Klónok háborúja animációs sorozat alkotója a Digital Spynak nyilatkozva mesélt arról, mit érzett, amikor meglátta a jakkui roncsmezőt, és amikor Lucas dekanonizálta az ő szériáját. RÉSZLETEK ITT.

Ahsoka kinézete vele együtt változott

Mesteréhez képest, Ahsokán jobban meglátszott az idő múlása.  A sorozat elején, amikor kitört a háború, még csak egy 14 éves padawan volt,  egy cserfes kislány, aki nehezen engedelmeskedik mestere parancsainak, nem véletlenül becézte Anakin őt „Szájasnak”. Aztán a szemünk előtt kezdett felnőni, a harmadik évadra már sokkal érettebb és bölcsebb lett és látszott rajta, hogy milyen sok mindenen ment keresztül. Az öltözékének megváltoztatása mintegy kifejezte az öregedését is, mivel itt nem élő ember játszotta, ezért az animációnak ezt vizuálisan is érzékeltetnie kellett a nézővel.

„Sokat változott attól, amiken átment és amiket tett a karakter és most láthatjuk, ahogy a kinézete erre is reflektál”

– mondta Filoni.  A harmadik évad 10. részében (Heroes on Both Sides), amely majdhogynem pont a sorozat félideje, jelent meg először az „új” Ahsoka.  Ebben a részben Padmé és Ahsoka inkognitóban ellátogattak a Szeparatista Szövetség fővárosába, a Raxusra, hogy találkozzanak Padmé régi barátjával, Mina Bonteri szenátorral és egy lehetséges békéről tárgyaljanak. Ahsoka itt ismerkedik meg Mina fiával Lux Bonterivel is. A jelenet, amikor találkoznak, egyértelműen megmutatja azt az erőlépést, amely Ahsoka karakterében végbement.

Nemcsak külsőleg, esztétikailag, hanem érzelmileg is sokkal érettebb oldalát mutatja meg a padawan.

 Az epizód ezzel egyidejűleg a szeparatisták emberi oldalát is bevezeti, megmutatja, hogy ők is emberek, akiknek megvannak a saját problémáik, nézőpontjaik a háborúról.  A sorozat erénye ebben rejlett igazán,

Filoni merte elmélyíteni és másik oldalról is bemutatni azt, amelyet Lucas felvezetett az előzménytrilógiában.

Fejlődött a sorozat animációja

A karakteren végzett változtatások egyúttal ösztönözték, hogy a CGI is fejlődjön. Filoni szerint a karakter-dizájnerek, a művészi csapat az ILM-nél, illetve a Lucasfilm Animation csapata Szingapúrban, akik a renderelést végezték, az évek során egyre jobban összecsiszolódtak. Új technológiákat kezdtek bevezetni és folyamatosan keresték azokat megoldásokat, amelyeket korábban még nem csináltak.

 Az első két évadban még gyengébb minőségű volt az animáció, az élek eléggé durvák voltak, a karakterek mozgása darabosak és a szépen megrajzolt terek viszonylag üresek voltak.  Még az olyan sűrűn lakott városok, mint Coruscant, is élettelennek tűntek, ugyanis az akkori szoftver és hardver eszközökkel ennyit tudtak elérni.

Az animáláshoz Autodesket, a karakterek és bolygók részletes kinézetéhez Maya 3D modellező programot használt a csapat, az ILM pedig motion capture-t. Aztán ahogy fejlődött a vizualizációs technológia és az animációs csapat is egyre ügyesebb lett, képesek voltak még emberibbé varázsolni a karaktereket. Így nemcsak az animáció, hanem a gyártás is fejlődött, rengeteget kísérleteztek a Lucasfilm Animationnél és az ILM-nél is, hogy a sorozat még jobb legyen.

A hetedik évadra ismét változik Ahsoka külsője?

Február 21-én jelenik meg a sorozatot végleg lezáró hetedik évad, majd hat évvel azután, hogy befejezték a 6. évad sugárzását. Akkoriban vásárolta fel a Disney a Lucasfilmet és a várt záróévad helyett inkább elkezdték készíteni a Lázadókat. Azt is Dave Filoni készítette,  legalább ugyanolyan sikeres és kedvelt sorozat lett, és Ahsoka ugyancsak felbukkant benne, igaz már felnőttként, mint a lázadók ügynöke, 14 évvel A sithek bosszúja után. A rajongók mindvégig kitartottak A klónok háborúja mellett. Meghallgatva a kéréseiket a Disney visszahozta a sorozatot és

hagyták Filoninak, hogy befejezze, amit elkezdett.

A nemrég bemutatott előzetesben Ahsokának ismét új kinézete van. Hasonló felsőt és nadrágot visel, mint ahogy elbúcsúztunk tőle az ötödik évad végén, annyi különbséggel, hogy nincsenek rajta kivágások és bordó helyett szürkés-kékes, némileg más a mintázatú az öltözéke. Továbbá  az új fénykardjainak kiberkristályai kékek, nem zöldek, ezzel is jobban hasonlítva mesteréhez.  A ruhája sokkal inkább hasonlít arra, amit a Lázadókban viselt.

Képtalálatok a következőre: ahsoka clone wars 7

Képtalálatok a következőre: ahsoka rebels

Ahsoka kinézte A klónok háborúja 7. évadjában és a Lázadókban (Nerdist és SyFy Wire)

A hetedik évad izgalmasnak ígérkezik a rajongók számára. Nem csak azért, mert újra összehozza a régi csapatot (Anakin, Obi-Wan, Ahsoka, Rex), hanem mert az évad fináléja várhatóan párhuzamosan fog zajlani A Sith-ek bosszúja eseményeivel. Megtudhatjuk, hogy mi zajlott Mandalore ostrománál, ahol Ahsoka ismét szembe találja magát Maullal, miközben Anakin átáll a sötét oldalra és végrehajtják a 66-os parancsot. Láthatjuk majd, hogyan élte túl mindezt Ahsoka, Rex, Maul és Bo-Katan is, hogy aztán évekkel később újra találkozzanak egymással. Mi már alig várjuk, hogy láthassuk.

Nyitókép: Ahsoka különböző ruházatai (Medium)

Források: Cheatsheet.com; IMDb.com 1, 2; ScreenRant.com; StarWarsNewsNet.com; Wookieepedia 1, 2

Legfontosabb posztjaink