Hová illik az idővonalban A klónok háborúja új évada?

Bemutatjuk, mi zajlott az animációs sorozat záróévadának feltehetően legfontosabb eseményével párhuzamosan a messzi-messzi galaxisban.

Talán nem erős azt kijelenteni, hogy mióta csütörtökön a Lucasfilm bejelentette a sorozat folytatását, azóta A klónok háborúja-lázban ég a rajongótábor! A San Diego Comic-Con keretében levetített, majd az internetre is feltett előzetes alapján a várható 12 epizód fő története Mandalore ostroma lesz, mely a klónháborúk utolsó ütközeteinek egyike. Az ostrom Yavin előtt 19-ben zajlott, egy időben A Sithek bosszúja cselekményeivel.

A klónok háborúja: a múltból érkező jövő

A Sithek bosszújában a 66-os parancs végrehajtása során több fontos ütközet is zajlott párhuzamosan a Köztársaság és a szeparatisták között. Ezek egy része pillanatnyi bevágásként szerepel a filmben, a 66-os parancs végrehajtásának illusztrációjaként. A továbbiakban áttekintem röviden, hogy milyen más csatákat vívott éppen a Köztársaság és a szeparatisták, mialatt Palpatine főkancellárt megpróbálták letartóztatni Mace Winduék, és miközben Ahsoka Tano és Rex százados éppen Maullal vívott Mandalore-ért.

Utapaui csata: A Sithek bosszúja jelentős része erre összpontosul, mely során az Obi-Wan Kenobi és Cody parancsnok vezette köztársasági erők ütköztek meg Grievous tábornokkal és seregével.

Kashyyyki csata: Ebből a harcból is kifejezetten sok látható a filmben. A köztársasági csapatokat a Jedi Rend nagymestere, Yoda vezette, rajta kívül azonban részt vett a küzdelemben Luminara Unduli jedi mester, valamint a sötét oldalról visszatérő Quinlan Vos csatlakozására is számítottak, akit korábban a Saleucami elestét követően a Boz Pityre helyeztek át. Rajtuk kívül Gree klónparancsnok, illetve a vuki erőket irányító Tarfful tábornok (valamint Csubakka) vezettek csapatokat. Yoda sorsa a filmekből jól ismert, nézzük mit tudunk a másik két jediről! Luminara mesterről az a hír járta, hogy vele a Kashyyykon végeztek a saját klónkatonái, a valóságban azonban ekkor még csupán foglyul ejtették. A miriali jedimestert a Stygeon Prime bolygóra szállították, ahol a Spire nevű börtönben raboskodott, ugyanott, ahol Palpatine nem sokkal azelőtt korábbi tanítványát, Mault is fogságban tartotta (ő egyébként a mandalori támogatói segítségével szabadult ki). Luminara rabsága sem tartott sokáig, ugyanis a Főinkvizítor jelenlétében kivégezték.  Quinlan Vos azonban valószínűleg túlélte a 66-os parancsot, további sorsa a kánonban egyelőre ismeretlen. 

Cato Neimoidia-i csata: A háború egyik döntő ütközete a Kereskedelmi Szövetség központjánál zajlott, ahol a Plo Koon mester és Jag kapitány vezette erők győzelmet arattak. Sajnos ezt nem sokkal a 66-os parancs követte, s a járőröző Plo mesterrel is végeztek a klónok – ezt láthattuk A Sithek bosszújában is.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Mygeetoi ütközet: A csata célja az volt, hogy a köztársaságiak megszerzik-e a bolygót a szeparatistáktól. A feladattal Ki-Adi Mundi mestert és a Bacara parancsnok vezette galaktikus tengerészgyalogosokat bízták meg. Ők okozták a jedi halálát.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Feluciai csata: A szeparatisták által meghódított bolygót a háború egy korábbi szakaszában már megpróbálták visszafoglalni a köztársasági erők, ám akkor a Plo Koon, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Ahsoka Tano vezette csapatok visszavonulásra kényszerültek. Később a Jedi Tanács Aayla Securát és Bly parancsnokot küldték a bolygó visszavételére, ám ez a twiʼlek jedi halálával végződött – ezt szintén láthattuk a harmadik epizódban.

Star Wars GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Saleucami ostroma: Ez igazából már a 66-os parancs előtt lezajlott, és a Quinlan Vos vezette köztársasági csapatok vereségével végződött. Vos távozását követően Stass Allie és Neyo parancsnok a bolygón maradt. Neyo egy járőrszolgálat közben hajtotta végre a 66-os parancsot Allie tábornokon.

Kalleri küzdelem: Az előzőekkel ellentétben, és a Mandalore ostromához hasonlóan ez a csata nem szerepel A Sithek bosszújában, eseményeit a Kanan-képregényből ismerjük. Az ütközetben a köztársasági erőket Depa Billaba, padawanja Caleb Dume (a későbbi Kanan Jarrus) illetve Grey parancsnok és Styles kapitány vezette. A szeparatista erők élén a devaroni Kleeve tábornok állt. A csata a Köztársaság győzelmével végződött, de jött a 66-os parancs, melyben Billaba mester életét veszítette,  ám mint tudjuk, Caleb Dume megmenekült .

Lokori csata: Ez az ütközet sem szerepel a filmekben, az eseményt James Luceno: Katalizátor című könyve regéli el. A háború utolsó hónapjaiban ugyanis a Lokori bolygón dolgozott Galen Erso, és itt is élt feleségével Lyrával és a pici Jyn Ersoval. A küzdelmek azonban a tudományos kutatóhelynek otthont adó bolygót is elérték, a szeparatista erők áttörték a köztársaságiak blokádját és landoltak a bolygón.  A csata hevében az Erso család is szorult helyzetbe került, a droidhadsereg hirtelen lekapcsolása mentette meg őket.  Sajnos ezen esetben a csapatok parancsnokait nem ismerjük.

Nos ezek a csaták zajlottak Mandalore ostromával egy időben, talán egy-kettőre kitekintést is kaphatunk a sorozat epizódjaiban, vagy azok filmhíradó-szerű felvezetéseiben.

Az előzménytrilógia érájának reneszánsza jön

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink