A klónok háborúja: a múltból érkező jövő

Ahsoka Tano A klónok háborúja befejező évadának előzetesében (GeekTyrant.com)

Bejelentették a tíz éves animációs sorozat befejező évadát. Így áttekintettük, milyen történeteket várhatunk a leghamarabb 2019 végén érkező epizódokban.

A San Diego Comic-Con (továbbiakban SDCC) mindig is hatalmas népünnepély különböző rajongótáborok körében. Elvégre – mint a legnagyobb eredendően képregényes, de igazából átfogóan geek program – bevonzza a legnagyobb stúdiókat, kiadókat, hogy az év ezen szakára időzítve jelentsék be újdonságaikat, vagy kényeztessék a rajongóikat exkluzív tartalmakkal!

Idén sem volt ez másképp, bár a Marvel Studios és a Lucasfilm kihagyta a buli nagyját, de a TV-szekció megcsillantotta, hogy önállóan is képes felrobbantani az internetet!

(StarWars.com)

Az egész úgy kezdődött, mintha A klónok háborúja animációs film és sorozat a 10. évfordulóját ünnepelnék. Jött Dave Filoni, Athena Portillo, Ashley Eckstein (Ahsoka), Matt Lanter (Anakin) és Kevin Kiner (zeneszerző), akik tökéletesek egy ilyen nagyszerű eseményre. Könnyes visszaemlékezések, anekdoták, vázlatok a sorozat korai készítési fázisából, megemlékezés Ian Abercrombie-ra, aki Palpatine hangját adta a sorozatban. Aztán történt még valami…

De ne szaladjunk előre! Az első érdekesség, amit kiemelnék, hogy beszéltek pár szót a sorozat eredeti koncepciójáról. A Lázadókhoz hasonlóan indult volna – később ezt a koncepciót használták fel annak az animációs sorozatnak a kezdeténél. Lett volna öt teljesen új karakter: egy Jedi Mester, Sendak, a padawanja Ashla (belőle lett később Ahsoka), egy gungan, Lunkeyz és két csempész, Cad és Lupe. Az ötlet nem volt rossz, de jött Lucas és azt mondta, hogy a saját karaktereit akarja a középppontban látni, azaz Anakint és Obi-Want, de az előbbinek szeretett volna egy padawant. Így Ashla/Ahsoka megúszta a mészárlást.

A klónok háborúja eredetileg tervezett szereplői (Tumblr.com)

Aztán Filoni mesélt arról, hogy minden évad történetét két hét alatt dolgozták ki a Skywalker-Ranchen. Lucas, Filoni és az írószoba összeült és napi 3 epizód történetét álmodták meg. A bemutatott vázlatok Filonitól származtak és a legtöbb ilyen üléseken készült.

Dave Filoni és George Lucas a Skywalker Ranchen (Twitter)

Lucas nemet mond a fiatal Plo Koon történetére (StarWars.com)

Persze mind tudjuk, hogy A klónok háborúja nem úgy végződött ahogy eredetileg tervezték, elvégre még hetedik, sőt, a nyolcadik évad történetét is kitalálták, többnyire meg is írták. Ám a folytatás lehetetlen volt, mivel a sorozat a Cartoon Networkon futott, a Lucasfilmet pedig megvette a Disney. Így fogták magukat és létrehozták a The Clone Wars Legacy nevezetű, több médián átivelő projektet, és próbálták visszaadni, amit a TV képernyőjén jogi akadályok miatt már nem tudtak.

Ez a projekt az alábbi történeteket mentette meg:

1.) Darth Maul: Dathomir fia

(AdventuresInPoorTaste.com)

A Darth Maul: Dathomir fia egy négyrészes képregény-minisorozat volt Jeremy Barlowtól, amit még a Dark Horse adott ki – és mellesleg az egyetlen Dark Horse cím, ami ma is kánonnak számít. Ebből tudjuk meg, hogy Maul miként szökött meg, miután Sidious legyőzte a fivérét és őt börtönbe vetette. A történet eredetileg a 6. évad négy epizódját képezte volna.

2.) Utapaui Kristálykrízis

No Title

No Description

Ez félkész állapotban felkerült a StarWars.com-ra, kicsit furcsa így befejezetlen animációval nézni, de a szinkronszínészek felmondták a soraikat és egészében megtekinthető. Ebben Obi-Wan és Anakin igyekeznek egy nagy kyberkristályt megkaparintani a szerparatisták elől és itt lett először elhintve, hogy a Halálcsillag potenciálisan kyberkristályt használhat. (Anakin/Vader erre jóval később jön rá, amikor egy szabotázsakció után nyomozva átvizsgálja Galen Erso irodáját (Darth Vader Annual #2).

3.) Rossz Tétel

No Title

No Description

Először a Celebration Anaheimen vetítették le a négy félkész epizódot (a hatodik évad kilencedik részétől a 12-ig), amiben egy új klónegységgel ismerkedhetünk meg. Ők bizonyos szempontból defektesek, eltérnek az eddig megismert klónoktól és egyes érzékszerveik fejlettebbek, mint a többieké. A Bad Batch (azaz Rossz Tétel) nevű egységet Hunter irányítja, a küldetésük pedig az Echo nevű klón megmentése volt. Ez a sztori lett volna a 7. évad nyitánya.

4.) Sötét tanítvány

(StarWars.com)

A Sötét tanítványból könyv lett, amelyet Christie Golden írt és már itthon is megvásárolhatjátok. A sztori főszereplői Asajj Ventress és Quinlan Vos. A regény nyolc részen alapul, amiknek megírták a forgatókönyvét, de végül soha nem gyártották le a részeket.

A Legacy-történetekről, azok tervezett gyártási számairól és további érdekességekről a StarWars.com-on olvashattok, itt a félkész epizódokat is meg lehet nézni. Persze a fentieken kívül is rengeteg sztorit dolgoztak ki.

Miért is írtam ennyit a Star Wars: A klónok háborúja hagyatékáról? Nos, mert az erről szóló SDCC-panel végén leadtak egy kisfilmet. A hangulatkeltő közepén pedig ez a felirat volt olvasható:

„Egy háború maradt befejezetlenül… mostanáig.”

Star Wars: The Clone Wars Official Trailer

Star Wars: The Clone Wars. Reporting in for another tour of duty.

Még mielőtt a jelenlévők levegőt vehettek volna, bepillantást nyerhettünk az egyik Bad Batch epizódba, immáron teljesen befejezve, majd pedig egy jelenetet a leginkább várt befejezetlen történetből, a Mandalore ostromából!

A Mandalore ostroma sztoriról van némi információnk, de sajnos nem sok. Filoni interjúiból kiderült, hogy ezzel szerették volna lezárni az egész sorozatot. A történet szerint Ahsoka Tano összeállt volna Obi-Wan Kenobival és Anakin Skywalkerrel, miután Bo-Katan Kryze figyelmezteti a Jedi Rendet, hogy Maul visszatért Mandalore-ra az Árnyékkollektíva maradványával. Azonban a csata közben Grievous tábornok megtámadja Coruscantot és elrabolja Palpatine-t. Így Anakinnak és Obi-Wannak el kell mennie, hogy megmentsék a főkancellárt – ezzel kezdetét veszi A Sithek bosszúja. Ahsoka és Rex maradnak a klónok élén a Mandalore-on, ott is éri őket a 66-os parancs. A sztori egy részét adaptálta E.K. Johnston az Ahsoka c. regényben, illetve a Lázadókban is megemlítették.


A trailerrel véget ért az SDCC-panel, de a hivatalos oldalról most már azt is tudjuk, hogy a Disney streaming-szolgáltatásra érkezik majd az új, 12 részes évad, legkorábban a jövő év végén. Addig is be kell érnünk Filoni legújabb sorozatával az Ellenállással, amely most ősszel – feltehetőleg októberben – rajtol!

(StarWars.com)

A teljes panelről a MakingStarWars.com készített felvételt, itt lehet megtekinteni:

The Clone Wars is back! 10th Anniversary Panel at SDCC 2018!

The 10th Anniversary of The Clone Wars panel at San Diego Comic Con 2018 where it was announced the series would be returning! Full Stories at MakingStarWars.net: https://makingstarwars.net/2018/07/video-the-clone-wars-is-back-10th-anniversary-panel-at-sdcc-2018/ https://makingstarwars.net/2018/07/star-wars-the-clone-wars-is-returning-clonewarssaved/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink