A klónok háborúja: a múltból érkező jövő

Ahsoka Tano A klónok háborúja befejező évadának előzetesében (GeekTyrant.com)

Bejelentették a tíz éves animációs sorozat befejező évadát. Így áttekintettük, milyen történeteket várhatunk a leghamarabb 2019 végén érkező epizódokban.

A San Diego Comic-Con (továbbiakban SDCC) mindig is hatalmas népünnepély különböző rajongótáborok körében. Elvégre – mint a legnagyobb eredendően képregényes, de igazából átfogóan geek program – bevonzza a legnagyobb stúdiókat, kiadókat, hogy az év ezen szakára időzítve jelentsék be újdonságaikat, vagy kényeztessék a rajongóikat exkluzív tartalmakkal!

Idén sem volt ez másképp, bár a Marvel Studios és a Lucasfilm kihagyta a buli nagyját, de a TV-szekció megcsillantotta, hogy önállóan is képes felrobbantani az internetet!

(StarWars.com)

Az egész úgy kezdődött, mintha A klónok háborúja animációs film és sorozat a 10. évfordulóját ünnepelnék. Jött Dave Filoni, Athena Portillo, Ashley Eckstein (Ahsoka), Matt Lanter (Anakin) és Kevin Kiner (zeneszerző), akik tökéletesek egy ilyen nagyszerű eseményre. Könnyes visszaemlékezések, anekdoták, vázlatok a sorozat korai készítési fázisából, megemlékezés Ian Abercrombie-ra, aki Palpatine hangját adta a sorozatban. Aztán történt még valami…

De ne szaladjunk előre! Az első érdekesség, amit kiemelnék, hogy beszéltek pár szót a sorozat eredeti koncepciójáról. A Lázadókhoz hasonlóan indult volna – később ezt a koncepciót használták fel annak az animációs sorozatnak a kezdeténél. Lett volna öt teljesen új karakter: egy Jedi Mester, Sendak, a padawanja Ashla (belőle lett később Ahsoka), egy gungan, Lunkeyz és két csempész, Cad és Lupe. Az ötlet nem volt rossz, de jött Lucas és azt mondta, hogy a saját karaktereit akarja a középppontban látni, azaz Anakint és Obi-Want, de az előbbinek szeretett volna egy padawant. Így Ashla/Ahsoka megúszta a mészárlást.

A klónok háborúja eredetileg tervezett szereplői (Tumblr.com)

Aztán Filoni mesélt arról, hogy minden évad történetét két hét alatt dolgozták ki a Skywalker-Ranchen. Lucas, Filoni és az írószoba összeült és napi 3 epizód történetét álmodták meg. A bemutatott vázlatok Filonitól származtak és a legtöbb ilyen üléseken készült.

Dave Filoni és George Lucas a Skywalker Ranchen (Twitter)

Lucas nemet mond a fiatal Plo Koon történetére (StarWars.com)

Persze mind tudjuk, hogy A klónok háborúja nem úgy végződött ahogy eredetileg tervezték, elvégre még hetedik, sőt, a nyolcadik évad történetét is kitalálták, többnyire meg is írták. Ám a folytatás lehetetlen volt, mivel a sorozat a Cartoon Networkon futott, a Lucasfilmet pedig megvette a Disney. Így fogták magukat és létrehozták a The Clone Wars Legacy nevezetű, több médián átivelő projektet, és próbálták visszaadni, amit a TV képernyőjén jogi akadályok miatt már nem tudtak.

Ez a projekt az alábbi történeteket mentette meg:

1.) Darth Maul: Dathomir fia

(AdventuresInPoorTaste.com)

A Darth Maul: Dathomir fia egy négyrészes képregény-minisorozat volt Jeremy Barlowtól, amit még a Dark Horse adott ki – és mellesleg az egyetlen Dark Horse cím, ami ma is kánonnak számít. Ebből tudjuk meg, hogy Maul miként szökött meg, miután Sidious legyőzte a fivérét és őt börtönbe vetette. A történet eredetileg a 6. évad négy epizódját képezte volna.

2.) Utapaui Kristálykrízis

No Title

No Description

Ez félkész állapotban felkerült a StarWars.com-ra, kicsit furcsa így befejezetlen animációval nézni, de a szinkronszínészek felmondták a soraikat és egészében megtekinthető. Ebben Obi-Wan és Anakin igyekeznek egy nagy kyberkristályt megkaparintani a szerparatisták elől és itt lett először elhintve, hogy a Halálcsillag potenciálisan kyberkristályt használhat. (Anakin/Vader erre jóval később jön rá, amikor egy szabotázsakció után nyomozva átvizsgálja Galen Erso irodáját (Darth Vader Annual #2).

3.) Rossz Tétel

No Title

No Description

Először a Celebration Anaheimen vetítették le a négy félkész epizódot (a hatodik évad kilencedik részétől a 12-ig), amiben egy új klónegységgel ismerkedhetünk meg. Ők bizonyos szempontból defektesek, eltérnek az eddig megismert klónoktól és egyes érzékszerveik fejlettebbek, mint a többieké. A Bad Batch (azaz Rossz Tétel) nevű egységet Hunter irányítja, a küldetésük pedig az Echo nevű klón megmentése volt. Ez a sztori lett volna a 7. évad nyitánya.

4.) Sötét tanítvány

(StarWars.com)

A Sötét tanítványból könyv lett, amelyet Christie Golden írt és már itthon is megvásárolhatjátok. A sztori főszereplői Asajj Ventress és Quinlan Vos. A regény nyolc részen alapul, amiknek megírták a forgatókönyvét, de végül soha nem gyártották le a részeket.

A Legacy-történetekről, azok tervezett gyártási számairól és további érdekességekről a StarWars.com-on olvashattok, itt a félkész epizódokat is meg lehet nézni. Persze a fentieken kívül is rengeteg sztorit dolgoztak ki.

Miért is írtam ennyit a Star Wars: A klónok háborúja hagyatékáról? Nos, mert az erről szóló SDCC-panel végén leadtak egy kisfilmet. A hangulatkeltő közepén pedig ez a felirat volt olvasható:

„Egy háború maradt befejezetlenül… mostanáig.”

Még mielőtt a jelenlévők levegőt vehettek volna, bepillantást nyerhettünk az egyik Bad Batch epizódba, immáron teljesen befejezve, majd pedig egy jelenetet a leginkább várt befejezetlen történetből, a Mandalore ostromából!

A Mandalore ostroma sztoriról van némi információnk, de sajnos nem sok. Filoni interjúiból kiderült, hogy ezzel szerették volna lezárni az egész sorozatot. A történet szerint Ahsoka Tano összeállt volna Obi-Wan Kenobival és Anakin Skywalkerrel, miután Bo-Katan Kryze figyelmezteti a Jedi Rendet, hogy Maul visszatért Mandalore-ra az Árnyékkollektíva maradványával. Azonban a csata közben Grievous tábornok megtámadja Coruscantot és elrabolja Palpatine-t. Így Anakinnak és Obi-Wannak el kell mennie, hogy megmentsék a főkancellárt – ezzel kezdetét veszi A Sithek bosszúja. Ahsoka és Rex maradnak a klónok élén a Mandalore-on, ott is éri őket a 66-os parancs. A sztori egy részét adaptálta E.K. Johnston az Ahsoka c. regényben, illetve a Lázadókban is megemlítették.


A trailerrel véget ért az SDCC-panel, de a hivatalos oldalról most már azt is tudjuk, hogy a Disney streaming-szolgáltatásra érkezik majd az új, 12 részes évad, legkorábban a jövő év végén. Addig is be kell érnünk Filoni legújabb sorozatával az Ellenállással, amely most ősszel – feltehetőleg októberben – rajtol!

(StarWars.com)

A teljes panelről a MakingStarWars.com készített felvételt, itt lehet megtekinteni:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink