[Exkluzív] Nagyra nőtt, de csúszik a Vader: Egy rajongói film

Magyar rajongói filmből nemzetközi produkcióvá terebélyesedett és már tízmilliós költségvetésnél jár az alkotás. A készítőkkel beszélgettünk, INTERJÚ!

Tavaly nyáron, az első felvételeket követően beszélgettünk először Varga Dezsővel, a Vader: Egy rajongói film rendezőjével. Decemberben hírt adtunk egy werkvideójukról is, amelyben arról tájékoztatták a rajongókat, hogy a munkálatok felénél tartanak. Mostanra azonban úgy fest, inkább a negyedénél, mert időközben nagyra duzzadt a produkció. Ami fontos,  jelen állás szerint jövő tavaszra tervezik a megjelenést, ráadásul mozis vetítésekkel is számolnak  – erről a cikk végén írunk bővebben.

Varga Dezső rendező utasításokat ad a stábnak a Vader: Egy rajongói film nyíregyházi forgatásán, 2018 decemberében (Janics Attila)

Vfx, csaták, jelmezek, nemzetközi stáb

Tavaly nyári beszélgetésünk óta rengetegen csatlakoztak a stábhoz, köztük sok vizuális effektekkel (vfx) foglalkozó szakember, olyanok is, akik világszínvonalú stúdióknak dolgoznak vagy dolgoztak. Varga Dezső elmondása szerint ők minőségi munkát akarnak kiadni a kezükből, ehhez viszont idő kell, ez magyarázza a film a tervezettnél hosszabbra nyúló munkálatait is. Mint mondta, korábban DSLR-kamerákkal forgattak, ám azok a felvételek a profi vfx-eseknek nem voltak elegendőek, ezért egy igazi filmes kamerát is vásároltak. Jeleneteket nem kell újraforgatni emiatt, össze lehetett fésülni a régebbi felvételeket az újabbakkal. A vfx-eseknek köszönhetően a filmben  egy rövid jelenet erejéig felbukkanó Jar Jar  is pompásan fog kinézni. „Amennyire tudjuk, George Lucas egyik kedvenc karaktere, mi így kedveskedünk neki” – mondta erről Varga Dezső.

Sok minden folyik párhuzamosan, és bár a stáb nem közölt erről semmit a Facebookon, voltak forgatások is. Főként greenbox technológiával vettek fel rövid jeleneteket Nyíregyházán, ahol a producerré előlépett egyik szereplő, Kévés György révén egy nagy raktárépületet is szereztek. A hatalmas alapterülete miatt óriási lehetőségek rejlenek abban a helyiségben, ha jelentkeznének még szponzorok, díszleteket is építhetne a stáb. Apropó Nyíregyháza: az ottani lőtéren veszik fel a film egyik kezdőjelenetét tavasz végén vagy a nyár elején – az időjárástól is függ. A film úgy kezdődik, hogy a hatvanhatos parancs kiadását követően a klónok egy része valamiért életben hagyta a jedik egy részét és hagyják őket elmenekülni.

A Vader legvégén pedig a fresiai csatát láthatjuk: egyszerre küzdenek majd a felek az űrben és a szárazföldön, valamint Vader leszámolását is megtekinthetjük.

A klónjelmezeket Dukovits Krisztián készíti erőltetett ütemben. A klón egyenruhákhoz mérten a lázadóknál is profibb jelmezekre volt szükség, ezért készíttettek tíz, A Jedi visszatérben látható lázadó ruhát is. Ombódi Árpád a vezető 3D-s a filmben, részben az ő, részben egy orosz alkotó tervei alapján készültek 3D-nyomtatással a filmben használt kellékek. Varga Dezső elmondása szerint minden fegyver filmhű, élőben elképesztően jól néznek ki. A maszkok pedig Írországban készülnek, a filmre való tekintettel féláron, de így is több tízezer forintra rúg darabja.

A Vader: Egy rajongói film stábja Nyíregyházán forgat 2018 decemberében (Janics Attila)

A Vajdahunyad várában felvett jeleneteknél segítették a stábot az 501-es Légió és a Lázadó Légió magyar helyőrségei, valamint a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub tagjai. A fresiai csatához pedig majd szeretnék felkérni a környező országok hasonló szervezeteit is, hogy szálljanak be. Ezzel még nemzetközibbé válna a produkció, amelyben Simon Wilkie, híres brit C–3PO imitátor is szerepelt. Varga Dezső szerint Wilkie a Vajdahunyad várában felvett jelenetek másnapján a IX. epizódban forgatott. A produkción egy kanadai vfx-es is dolgozik, így  a magyar rajongói film tényleg nemzetközivé vált. 

Varga Dezső rendező Fazekas Attila Star Wars-képregényeinek gyűjteményes kiadásával ajándékozza meg a C–3PO-t alakító Simon Wilkie-t a Vader: Egy rajongói film Vajdahunyad vári forgatásán, 2018 novemberében. A kötetet a jelenlévő stábtagok, valamint Fazekas Attila aláírása ékesítette (Janics Attila)

„Úgy nő mint egy lufi, ahhoz képest, hogy szilveszterkor kitaláltam a kazánházban. Meg sem fordult a fejemben, kisebb volumenben gondolkodtam”

– mesélte Varga Dezső.

Forgatókönyv, vívási stílus, költségvetés

„Valami hihetetlen, hogyan készül ez a film, mert még most sincs végleges forgatókönyvünk” – mondta portálunknak a rendező. Eredetileg James Luceno: Sötét Nagyúr c. regénye adta az ihletet, de mára eltávolodtak a sztoritól. Jelentkezett egy Brüsszelben élő magyar író, Tomasovszki István (Stephen Paul Thomas), aki átszabta és felturbózta az addig elkészült forgatókönyv-vázlatot. „Nem is nagyon ismertünk rá a filmünkre, de sokkal jobb lett” – fogalmazott Varga Dezső. A csontváz persze maradt (Vader üldözi az életben maradt jediket), de a párbeszédek, részletek révén más szövet került rá. A párbeszédek egészen az utószinkronig alakulni fognak, a szerzőnek nehéz dolga van, mert a már felvett párbeszédek szájmozgásaihoz is igazítania kell majd a végleges szöveget. Egy jelenetet kivéve azonban minden korábban felvett párbeszédet igyekeznek hasznosítani.

Olyan ötleteik is voltak, amelyek révén a film belesimulhat a meglévő Star Wars-kánonba is, annak ellenére, hogy a kiindulópont egy ma már a Legendák körébe tartozó regény volt.

Arra a kérdésünkre, hogy Vader a film során melyik vívási stílussal fogja csapkodni az ellenséget – azaz inkább az Anakin-félében, vagy az Egy új remény stílusában –, Varga Dezső azt mondta, egyik sem. „Nálunk Vader még nagyon új, teljesen szokatlan neki a maszk, a ruha.  Azt fogjuk bemutatni, amikor a ruhához szabottan átalakítja a vívási stílusát. Egy picit esetlen és ügyetlen lesz,  többet fogja használni az Erőt” – mesélte a rendező. Látjuk majd azt is, hogyan hangolja Palpatine Vadert, miként forr a düh a Sötét Nagyúrban. A filmben láthatunk majd kaszkadőröket és – a kendós tapasztalatokkal bíró Széplaky Géza főszereplő, valamint a Vadert alakító Bakancsos Ádám révén – szépen megkomponált vívójeleneteket is.

A Vader: Egy rajongói film Vajdahunyad vári forgatása, 2018. november (Janics Attila)

 A film költségvetése már tízmillió forintra rúg,  ebben a jelmezek, fegyverek, három darab 3D-nyomtató vásárlása és minden más is benne van. „Ott tartunk, hogy még szükségünk lesz támogatókra, mert például a nagy csatajelenetnél jó lenne pirotechnikát is használni, hogy ne utómunka legyen, hanem a kamera vegye fel” – mondta a Ziro.hu-nak Varga Dezső. „A felvételek tekintetében tényleg csak a fele van hátra” – folytatta. Hátra van még Vader leszámolása a jedikkel, az említett nagy csatajelenet (amihez ismét kellenek majd statiszták, erről a film Facebook-oldalán értesítik a rajongókat), valamint párbeszédek és greenbox-felvételek. A film utószinkronos lesz,  felmerült az is, hogy angol nyelvű szinkronnal is felkerül majd az internetre  – ezek mind további költségeket jelenthetnek.

Hang és zene

A hangot 5.1-ben vették fel, emellett saját zeneszerzője is van a produkciónak Balogh Ferenc személyében, aki Dezső kollégája az ATV-ben és korábban a Pannon Csillagda zenéit is ő írta. Kérdésünkre Balogh Ferenc elárulta, azt kérték tőle, hogy a klasszikus trilógia zenei világának irányába induljon el. „Most azt hallgatom rongyosra, főleg az Egy új reményt” – mondta a zeneszerző.  John Williamsre épül majd a zene,  de sok egyedi hangulatú eseményre kell majd reflektálni, így vadiúj dallamokat is ír majd a williamsi motívumok megjelenítése mellett.

Palpatine a Vader: Egy rajongói film Vajdahunyad vári forgatásán, 2018 novemberében (Janics Attila)

 A zene hibrid megoldással készül,  hangminta pakkokból rakja össze szintetizátorokkal, aztán erre még élőben többször rájátszanak zenészek is a jobb hangzás érdekében. Ez a módszer egyébként nem idegen Hollywoodtól, sok nagy film (pl. Transformers) zenéje készült már ekképpen. „Beszéltünk arról is, hogy rendes szimfonikus zenekarral játsszuk fel az egészet, de ez sokba kerülne” – fogalmazott Balogh Ferenc. Varga Dezső hozzátette:  ha egy hazai szimfonikus zenekar felajánlkozik, szívesen fogadnák a segítségüket.  Balogh Ferenc azt is elárulta, hogy a zajokat is utólag kell rögzíteni a filmhez, így nagy munka vár a hanggal foglalkozó csapatra.

„Irány a moziba be?”

Utánajártak annak is, hogy van-e lehetőség arra, hogy moziban mutathassák majd be a rajongói alkotást. Annak elvileg nincsen akadálya, ha egy településen valamelyik mozi szervez egy Star Wars-napot, akkor ott ingyenesen bemutassák a filmet, ami mellé kiállítást is rendeznének a kellékekből. Vannak már helyszínek, ahol megindult az egyeztetés minderről, de várják további művelődési központok, mozik jelentkezését.  Bővebb tájékoztatást később ad majd a stáb arról, hogy hol és mikor lehet majd megtekinteni a filmet. 

„Ha ezzel elkészülünk, és felálltam a film végén a moziteremből, megiszok majd egy sört vagy pezsgőt” – mondta a már most kissé fáradtnak tűnő Varga Dezső, aki szerint lesz utóélete a produkciónak, főleg, ha sok helyszínen bemutatják majd. Éppen ezért a filmben használt kellékek egy részétől nem válnak meg, de a többségét megpróbálják majd eladni. A klón, rohamosztagos és lázadó jelmezeket méretre gyártatják, úgy szervezik be a később benne szereplőket, hogy a film után ők meg is vásárolják a jelmezeket.

A Vader: Egy rajongói film stábja Nyíregyházán forgat 2018 decemberében (Janics Attila)

A közeljövőben a korábbinál is profibb, ám megoldásaiban szokatlan werkfilmmel jelentkezik a produkció, ahol az alkotók is mesélnek majd az élményeikről.  Nyár végére pedig félperces, ízelítő előzetest is szeretnének a Vader: Egy rajongói filmből,  nem sokkal később pedig egy hosszabb, sztoriról is többet mesélő, utószinkronizált előzetes érkezhet majd.

Végezetül jöjjön egy képgaléria két forgatásról:

Nyitókép: A Vader: Egy rajongói film Vajdahunyad vári forgatása, 2018. november (Janics Attila)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink