Tokióból érkezett Budapestre a 35 éve bemutatott A Jedi visszatér

1984 szeptember 13. Ekkor – azaz 35 éve – jelent meg a magyar mozikban a Star Wars VI. epizódja, A Jedi visszatér. De hogyan került a film Magyarországra?

A „nagy évfordulóra” – tehát az első Csillagok háborúja film magyarországi megjelenésének negyvenedik évfordulójára – készülve, főszerkesztőnkkel, Földi Bencével levéltári kutatást folytattunk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának óbudai kutatótermében. A kutatás során a Mozgóképforgazlmazási Vállalat (MOKÉP) iratanyagában kerestünk a Star Wars filmek magyarországi átvételére, illetve bemutatására vonatkozó adatokat.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Több mint két évvel az amerikai premier után, 1979. augusztus 16-án, azaz negyven éve mutatták be a Csillagok háborúja c. filmet Magyarországon. Idén márciusban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) közölt egy 1979. márciusi, szigorúan titkos jelentést, amelyből kiderült, hogy az Egy új reményt politikailag kifogásolhatónak tartotta a hatalom. Ám a filmet néhány hónappal később mégis bemutatták – ez az ellentmondás késztetett arra, hogy a lehető legpontosabban próbáljam feltárni e globális franchise első darabjának magyarországi premierje körüli eseményeket. E cikk korabeli sajtóbeszámolókra, levéltári kutatásra, valamint a MOKÉP akkor vezérigazgatójával való beszélgetésre támaszkodva mutatja be, milyen lépések vezettek odáig, hogy hazánkban is bemutatták a később Egy új reményre átkeresztelt filmet. RÉSZLETEK ITT.

Az akkor évfordulós film mellett azonban A Jedi visszatérhez is találtunk némi adatot.

Az iratanyagból megtudhattuk például, hogy az 1983. év filmvásárlásai áttörték a kialakult gyakorlatot, ugyanis több világsikert (E. T., A Jedi visszatér) még a premier évében megvásárolták, annak ellenére, hogy így nagyobb jogdíjat kellett fizetniük.

A Jedi visszatér árát is ismerhetjük: akárcsak a korábbi két epizód, ez is 12.000 dollárba került (ez mai árfolyamon közel 31 ezer dollár, azaz több mint 9,3 millió forint. A film ára még az átvételét megelőzően derült ki, egy bizonyos Szluháné egyezkedett erről Henri Ruimyval, a 20t Century Fox európai igazgatójával. Az erről készült feljegyzés szerint akkor még nem látta a filmet átvételi bizottság, ám „kilátás van a közeljövőben való megtekintésre”.*

Végül a MOKÉP  Információs és piackutatási osztályának 1983. év október és november havi jelentéséből  a film átvételének pontos körülményeit is megismerhettük:

1983 novemberében egészen Tokióból érkezett hazánkba a VI. epizód.

Történt ugyanis, hogy a MOKÉP igazgatója, Gombár József vezette delegáció Japánban tartózkodott, ahol átvett 13 japán játékfilmet, valamint

megnézte és ugyancsak átvette a Jedy visszatér [sic!] című amerikai filmet is (a Csillagok háborúja 3. része)**

Ezt követően a vásárlást – 12 ezer dollárért – egy külkereskedelmi cég, a Hungarofilm bonyolította le.

„Filmforgalmazással foglalkozó szakemberként nagyon különleges dolog volt személyesen átélni azt, hogy a Csillagok háborúja filmek és a hozzájuk kötődő termékek hogyan írtak át szinte mindent, amit a filmiparról addig bárki is gondolt” – fogalmazott korábbi cikkünkben Gombár Józseg, a MOKÉP akkori igazgatója.

Nyitókép: A Jedi visszatér japán plakátjának részlete (FilmOnPaper.com)


* Gál Mihály: „A vetítést vita követte”. A Filmátvételi Bizottság jegyzőkönyvei 1968–1989. Gondolat Kiadó, Budapest, 2015. 659. o.

** MNL OL XXIX-I-46. Mozgóképforgalmazási Vállalat és jogutódai. 2. doboz.

Legfontosabb posztjaink