Shadows of the Empire: vissza a ’90-es évekbe!

A mozikban éppen nyitóhétvégéjét tartotta a Marvel Studios legújabb filme, mely az  1990-es évek közepére vezet minket vissza. Visszatekintő cikkünkben most mi is visszatérünk a múlt eme izgalmas időszakába, hogy felelvenítsük az egyik legjelentősebb, nagyszabású Star Wars multimédiás projektet, a Shadows of the Empire-t.

Mi is az a multimédiás projekt?

A Lucasfilmnél többször előfordult, hogy egy-egy nagyobb attrakciójukat multimédiás projektbe ágyazták. A kifejezés alatt a Star Wars franchise-on belül többnyire azokat a vállalkozásokat nevezzük, amelyek  ugyanazt a tematikát egyszere többféle platformra jelentetik meg, történeteket, melyek egymással összefüggnek, egymáshoz kapcsolódnak.  Példaként említhetjük a Klónok háborúja-projekt esetében azt, hogy a Gendry Tartarovsky-féle animációs sorozat mellett könyvek (például: Töréspont, Cestus csapda), képregények (például: Clone Wars Adventures), számítógépes játékok (Star Wars: Republic Commando) és játékfigurák is tovább szőtték a klónháborús érát, és a főhősök kalandjait. Ennek a projektnek azonban sok állítását „kikukázta” a 2008-as A klónok háborúja film, majd az ezt követő animációs sorozat, melyhez viszont egy újabb multimédiás projekt társult.

Ugyanez a struktúra tovább él a Disney-érában is, az új trilógia filmjei hasonló felvezetést kaptak, a Journey to Star Wars: The Force Awakens és a Journey to Star Wars: The Last Jedi is egyfajta multimédiás projektnek minősül, de a két, klónok háborúja idején játszódó animációhoz hasonlóan a Star Wars: Lázadók sorozat is egy egész multimédiás projektbe ágyazódott.  És ha már rajzfilmek, Lucas régi, kevéssé sikeres animációs sorozatai, a Star Wars: Ewoks és a Star Wars: Droids is valójában már multimédiás projektek voltak, a Wookieepedia szerint. S bár utóbbi listán a Galaxy’s Edge park köré épülő projekt nem szerepel, a hozzá kapcsolódó könyves, képregényes bejelentések alapján, valószínűleg ez esetben is multimédiás projektben gondolkozik a Lucasfilm.

Irány a Batuu!
Egyre inkább közeledünk az eddigi legnagyobb volumenű Star Wars-projekt megnyitásához Anaheimben és Orlandóban (majd később Párizsban): lassan a véget érnek a Disneyland új Star Wars-témájú részlegének, a Galaxy’s Edgenek a munkálatai. Így nem meglepő, hogy a nyári nyitás előtt egyre-másra csepegtetik az információkat a nagyérdeműnek. Új szerzőink, Jégh Attila és Füle Miklós bemutatkozó cikkükben utánajártak, hogy miről is szól e nagyszabású élménypark. RÉSZLETEK ITT.

Nemcsak filmekhez és sorozatokhoz készültek multimédiás projektek, hanem például számítógépes játékokhoz is. Az említett Republic Commando később maga is ilyen hátteret kapott, ahogyan mondjuk a Force Unleashed vagy a The Old Republic játékok is.

Ezen multimédiás projektek közül az egyik legsikeresebb a Shadows of the Empire,

mely a Star Wars „sötét korszakában” született, s amely a Star Wars Explained-es Alex Damon szerint a legközelebbi dolog volt a mozifilmekhez. Az 1996-ban startoló projekt ugyanis minden háttéranyagot tartalmazott, ami mozifilmek kidobásakor jöhet (számítógépes játék, akciófigura, könyvek, képregények), csak magát a moziflimet nem (de például „filmzenét” már igen!) .  Ráadásul ebben a projektben sokkal aktívabban részt vett a Lucasfilm, mint előtte a Bővített Univerzum egyéb darabjaiban.  Damon szerint a filmek, és A klónok háborúja sorozat mellett, ez lehetett volna az a következő szelet, ami még becsúszhatott volna a kánonba is. Nézzük meg, mi is volt ez a projekt, ami a hozzám hasonló, a ’90-es években gyerekkorukat élő felnőttekben ma is megmozgat valamit, amit nemes egyszerűen csak „nosztalgiának” nevezünk. Most a Den of Geek segítségével mi is felelevenítjük ezt a projektet.

A Shadows of the Empire multimédiás projekt

1996-ban járunk. Elnökválasztási év volt Amerikában, újra is választották Bill Clintont. Olimpia volt Atlantában. Egy éve ért véget a délszláv háború. Felavatták az ópusztaszeri Emlékparkot. A mozikban a Függetlenség napja, a Mission: Impassible és a 101 kiskutya c. filmeket vetítették. Megjelent a Pokémon. A Star Wars frontján viszont már tizenhárom év telt el A Jedi visszatér óta, de már annak is három éve, hogy Timothy Zahn Az utolsó parancs című regényével befejezte a Thrawn-trilógiát. Az előzménytrilógia még messze járt. ÉS EKKOR: jött a Shadows of the Empire.

A projekt felelt azért, hogy az előzményfilmek érkezése előtt

 1. felrázza a rajongótábort,
 2. biztosítsa, hogy a marketinggépezet és a média minden csatornája készen álljon a következő filmekhez,
 3. megnézze meddig feszegethetik a franchise határait az új filmek – és az eredeti trilógia felújított változata – előtt.

A projekt az első tervek szerint az Egy új remény és A Birodalom visszavág között játszódott volna, később azonban John Knoles, a LucasArts fejlesztőjének hatására egy izgalmasabb időszakba, a V. és a VI. rész közé került az idővonalon. A vállalkozás gerincét Steve Perry regénye, A Birodalom árnyai (Shadows of the Empire) jelentette. A könyv a klasszikus főhősök – Luke, Leia, Lando és Csubi – kalandját követte végig, akik a karbonba fagyasztott Han Solót igyekeztek megtalálni, melyhez belemerülnek a galaktikus alvilág sűrűjébe.

A történet azonban néhány legendás karaktert is életre hívott. Közülük a legjelentősebb kétségkívül Xizor herceg, a Fekete Nap vezetője, Vader vetélytársa. A könyvet megjelentető Bantam kiadónak konkrét elképzelése volt az új gonoszról:

legyen korrupt, ravasz, és eléggé büszke ahhoz, hogy Vaderrel is szembemenjen.

Xizor maga a falleen fajba tartozott, melyet a Fekete Naphoz hasonlóan szintén a projekt kedvéért hoztak létre. Ezek a zöld hüllőszerű humanoidok képesek ferromonok kibocsátásával befolyásolni más fajok érzelmeit. Xizor magát  Leiát is ferromonjai hatása alá kerítette, s megtalálta a módját, hogy a Skywalker-családot sebezhetővé tegye.  Nemcsak Luke-ot és Leiát, hanem Vadert is. A történetfolyam izgalmas és sötét eleme Xizor és Vader harca Luke Skywalker életéért, és Palpatine császár kegyeiért. A Fekete Nap tagjai közül Xizor mellett elsősorban Gurit kell még kiemelni, a falleen herceg gyönyörű és halálos „amazondroid” testőrét.

Az antagonista mellé egy új főhös is érkezett, Dash Rendar személyében.

Dash Rendar különböző ábrázolásai (ScreenRant)

Bár a Lucasfilm  és a Bantam állítása szerint nem akarták, hogy a hiányzó Han Solót egy Solo-másolat helyettesítse, mégis  egy olyan „helyettes-csirkefogót” hoztak létre, aki macsó csempészként járja a galaxist YT–2400-as koréliai hajója, az Outrider fedélzetén, droid társával, Leebóval.  Rendar családja tönkretétele miatt bosszút esküdött az Uralkodó ellen, s amolyan hansolós módon lépten-nyomon belecsöppen a Lázadók ügyébe: segít a Zsivány osztagon a Hothon, segít a bothanoknak megszerezni a második Halálcsillag terveit, és hasonlók.

Bothanok: a Lucasfilm szerint nem biztos, hogy külön faj
Eddig azt hihettük, különálló fajról van szó, de a Lucasfilm Story Group egyik tagja elbizonytalanító választ adott ezzel kapcsolatban. Mit tudunk a bothanokról? RÉSZLETEK ITT.

A projekt azonban a regény mellett számos további tartalmat magába foglalt, úgyhogy a teljes történet megismeréséhez és a komplex élményhez érdemes volt összegyűjteni a darabokat. Dash Rendar története például a számítógépes játék központi eleme lett, az ő kalandjain keresztül élhettük át a történetet. A képregény-sorozat pedig Boba Fettre fókuszált, és azokra a harcokra, amelyeket értékes zsákmánya (Solo) megtartásáért vívott. Ha a teljes multimédiás projekt történetét nézzük, röviden a következőképp foglalható össze:

 1. Dash Rendar részt vesz a hoth-i csatában, segít a Zsivány osztagnak.
 2. Xizor herceg el akarja pusztítani Vadert, és átvenni a helyét az Uralkodó jobbján. Palpatine-nak szüksége van a hercegre a II. Halálcsillag építése miatt. Xizor gyönyörű testőrrobotját, Gurit megbízza Skywalker meggyilkolásával.
 3. Boba Fett  lerázza IG–88-at, és a Gall bolygóra vonul vissza. A Tatuinon, Ben Kenobi kunyhójában Luke egy Ben által hátrahagyott könyv segítségével hozzáfog új fénykardja elkészítéséhez.
 4. Lando elküldi Dasht, hogy keresse meg Han Solo nyomait. Dash az Ord Mantellen találkozik IG-88-al, és kideríti Fett hollétét. Dash követi a nyomokat a Gallra, ahol megfutamítja Bobát.
 5. Fett igyekszik leszállítani Jabbának Han Solót, de ehhez még rengeteget kell küzdenie a lázadókkal, és további rivális fejvadászokkal (Zuckuss, 4–LOM  és Bossk).
 6. A bothan kémek értesülést szereznek a II. Halálcsillag terveiről, melyek a Suprosa hajón vannak. Dash és Luke ellopja a terveket.
 7. Luke, Dash és a bothanok a Kothlis bolygón igyekeznek megfejteni a terveket, amikor Xizor fejvadászai elkapják Luke-ot. Lando és Dash segítségével azonban Luke megszökik, Vader pedig megtudja, hogy Xizor meg akarja öletni a fiát.
 8. Xizor hatása alá keríti Leiát a coruscanti palotájában. Luke és társai behatolnak a Coruscantra, megmentik Leiát.
 9. Űrcsata a Coruscant felett a Birodalom és a Lázadók között.  Megjelenik az ekkorra már eléggé morcos Vader, aki csapatait Xizorra küldi, s nem bánik kesztyűs kézzel a herceggel.
 10. Boba Fett végre leszállítja Jabbának értékes rakományát, de Luke, Leia, Lando már készülnek a tervükkel, hogy megmentsék Hant a hutt palotájából.

Utóélet és rekanonizálás

A projekt óriási siker lett, ami később mintául szolgált a fentebb említett multimédiás vállalkozások számára is. Talán ez a legnagyobb eredménye:  napjainkig megalapozta a Lucasfilm marketing-stratégiáját.  Hovatovább az egész mostani kánonra is tekinthetünk egy nagy, összefüggő multimédiás projektként.

A történet is folytatást kapott, a Dark Horse kiadó 1998-ban megjelentetett képregény-minisorozatában, mely Shadows of the Empire: Evolution címet viselte, és Gurit helyezte középpontba. A projekt néhány eleme ráadásul az Egy új remény felújított változatába is bekerült. Ezek egyike Dash Rendar hajója, az Outrider, mely megfigyelhető a film alábbi verziójában, ahogy elhagyja Mos Eisley űrkikötőjét. Szintén átkerült a speciális változatba a Shadows of the Empire siklómotor-dizájnja. Az YT–2400-as hajótípus pedig később a Lázadók sorozatban is felbukkant.

Outrider ?

Outrider?

A Fekete Nap és Xizor herceg később több különböző könyvben szerepet kapott, ám az új kánonrendszer létrehozásával Dash Rendar és Xizor herceg története – egy időre? – a Legendák közé került.  Na de ez nem minden!  A Fekete Nap és a falleenek karrierje ugyanis megállíthatatlan lett. A bűnszövetkezetet és az azt irányító fajt a kánonba Dave Filoni hozta be azzal, hogy szerepeltette őket A klónok háborúja animációs sorozatban.

A Fekete Nap ettől kezdve több kánontartalomban is megjelent, az Utóhatás trilógiától, az Ahsoka, a Tarkin, a Sötét tanítvány és a Végső dobás könyveken, a két Darth Maul és a Han Solo: Imperial Cadet képregényeken keresztül egészen a Lázadók sorozatig. Sőt még a Forces of Destinyben is említik, míg szimbóluma az Ellenállás sorozatban is felbukkan. Ráadásul a szervezet tagja volt portálunk névadója, Ziro is.

Galaktikus alvilág: az Öt Szindikátus
A Solo: Egy Star Wars-történetben Enfys Nest öt alvilági szervezetről tett említést. Utánamentünk, hogyan is fest a galaxis alvilága, melyek a fontos szindikátusok, illetve betekintést nyújtunk abba is, hogy miben különböztek ezek a Legendákban. (A Solóra vonatkozó spoilereket tartalmaz!) RÉSZLETEK ITT.

Xizor herceg kánonbeli létéről egyelőre nem tudunk, a szervezetet utolsó ismert vezetője, „fajtársa”, Ziton Moj, aki Maul Árnyékkollektívájának is tagja volt. A Vaderrel Palpatine kegyeiért rivalizáló vezető szerepét azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a kánonban Xizor helyett Thrawn főadmirális tölti be.

Bár Xizor herceg maga nem vált még kánon karakterré, Dash Rendar, Leebo és az Outrider igen!

Dash kánonbeli viszahozásáról talán sokan még nem hallottak, ugyanis ez elég friss fejlemény. Tavaly a Solo: Egy Star Wars-történet „multimédiás projekt” keretében jelent meg Jason Fry Tales from Vandor című könyve, melyben Dash és Leebo is visszatér. Történetéről azonban egyelőre még nem tudunk sokat, csak annyit, hogy kalandjaik során egyszer Han és Csubi is beléjük botlott.

Shadows of the Empire bár mára már múlt, és Legenda, de nélkül a Star Wars franchise valószínűleg nem úgy nézne ki ma, ahogy ismerjük.

Nyitókép: Leia és Xizor herceg (SciFiNow)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink