Parti Nagy Lajos is írt a 35 éve tévében vetített Csillagok háborújáról

1984 karácsonyán megállt az élet Magyarországon: akkor láthatta először a nagyérdemű a Csillagok háborúját a televízióban.

Idén augusztusban volt negyven éve, hogy bemutatták hazánkban a Star Wars negyedik epizódját, az Egy új reményt, amelyet akkor még Csillagok háborújaként ismerhettünk. Nyáron elmeséltük, hogyan juthatott el Magyarországra a film, amelyet 1984. december 25-én 20.05-kor a Magyar Televízió is műsorára tűzött.

Sok szempontból volt izgalmas ez a vetítés. Öt évvel jártunk a hazai bemutató után, de néhol még mindig játszották a filmet a mozik. Az epizód felvezetőjében az országosan ismert Takács Marika bemondónő pedig annak rendje és módja szerint el is spoilerezte a filmet, amikor így fogalmazott:

„…mint minden meseszerű történet, benne a jó és a rossz küzdelme követhető nyomon. S talán nem árulunk el nagy titkot, ha előre elmondjuk, hogy ebben a filmben is a jó győzedelmeskedik.”

Takács Marika 1984. december 25-én felvezeti a Csillagok háborúját az MTV-n (Videa)

Barta Zoltán, a Magyar Star Wars Klub vezetője a klub honlapján közzétett cikkében azt írta, „Az 1984. december 25-én, este 20.05-ös kezdettel induló filmről nem volt nehéz megállapítani, mekkora nézőcsúcsot jelentett a Magyar Televízió történetében. Ezután  tizennyolc évig nem játszottak Star Wars filmet magyar tv-állomások,  de ez egy másik történet.”

Mint írta, nemcsak ezért volt történelmi jelentőségű a vetítés, hanem azért is, mert  ekkor láthatták először a magyar nézők az „Episode IV: A New Hope” feliratot a film elején.  A filmhez  ekkor készült el az első magyar szinkron  (a mozikban feliratosan ment), amelyet később a Guild-es kiadáshoz is felhasználtak.

Részlet a Rádió- és televízióújság1984/52-es számából (StarWarsKlub.hu)

A Rádió- és televízióújság (RTV) a „Közkívánatra!” felcímet követően egyenesen Han Solo karakterével kezdte a szereplők felsorolását – annak ellenére, hogy a filmnek inkább Luke Skywalker a főszereplője. Az akkori szinkronstáb is megtalálható volt az újságban, amely az alábbi tartalomismertetővel ajánlotta az Egy új reményt a nézők figyelmébe:

„Fénykard és lézerfegyver, fehér ruhás hercegnő és vakmerő kalandor, »félelmetes« szörnyek, aranyszívű és -színű robotok. A képzelet minden kelléke és szereplője felvonul George Lucas korszakot indító űrmeséjében”.

A film természetesen a korszak tévékritikusait is megmozgatta. Egyikük később a magyar szépirodalom legnagyobbjai közé emelkedett. Parti Nagy Lajos 1984. december 27-én így írt a Dunántúli Napló hasábjain a 25-én levetített filmről:

„Bár például a közkívánatra és csemegeként feltálalt Csillagok háborúja finoman szólva sem igényelt teljes odafordulást, a szem sarkából is pontosan követhető volt, hogyan űzi egymást a jó és a gonosz, és hogy nyeri el mindenki méltó jutalmát. Sokrétű film ez a Csillagok háborúja. Lehet – csak teljesen fölösleges – politikusán nézni, lehet – csak épp nem az – paródiaként, és lehet mesefilmként. Hiszen az. A világ talán legdrágább mesefilmje.”

Szerettük volna megkérdezni Parti Nagy Lajost, mit gondol mai fejjel a Csillagok háborúja univerzumról, ám sajnos nem jártunk sikerrel. „(…) én se Csillagok háborúja rajongó, se szakértő nem vagyok, s még ahhoz is, hogy amolyan nézői általánosságokat mondjak, újra kéne néznem, amihez, ha kedvem lenne is, nincs elég időm. Úgyhogy kedves kérésére sajnos nemmel kell válaszolnom” – írta megkeresésünkre.

Ha Parti Nagy Lajos újdonsült elemzésével nem is tudunk szolgálni, a film 1984-es, tévés változatával igen.  A filmet ugyanis a VHS-magnók elszaporodásának köszönhetően sokan rögzítették.  Ez egyrészt segítette a rajongás ébrentartását, másrészt azt is, hogy ma is meg lehessen tekinteni az akkori változatot, íme:

Nyitókép: R2-D2 az 1984 karácsonyán levetített Egy új remény-változatban (Videa)

Legfontosabb posztjaink