Obi-Wan két éve sújtott le Maulra

A Lázadók harmadik évadának egyik fontos epizódjáról a Magyar Nemzet Online-on írtam korábban, e cikket közöljük, kissé aktualizálva.

Sok fontos epizódja volt a Lázadók animációs sorozatnak, amely a Zsivány Egyes előtti időszakban játszódott és egy lázadó sejt történetét mesélte el. Dave Filoni és a Lucasfilm csapata a harmadik évad vége felé egyre több ponton kötötte össze a történetet a már ismert alkotások eseményeivel.

A két évvel ezelőtti epizódban ismét felbukkant a Baljós árnyak egymondatos Sith-lovagja, Darth Maul, akit a Filoni-csapat „élesztett föl” korábban. Az Obi-Wan Kenobi által félbevágott, Sátánra hajazó karakter műlábakon közlekedett A klónok háborújában, majd a Lázadókban próbálta maga mellé állítani a főhőst, Ezra Bridgert.

A „Twin Suns”, azaz „Ikernapok” című epizód a Tatuinon játszódott, dramaturgiailag nem is lett túl jól felépítve, hiszen hosszú ideig nagyon vontatott, a katarzis maga viszont egy-két másodperc csupán. A már megőrült Maul Bridgert felhasználva jut el Kenobihoz, majd ismét összecsapnak. Erre a Baljós árnyak óta már többször is volt példa az animációs sorozatokban, ám

Maul ezúttal is veszített, immár valóban eggyé válva az Erővel.

Érdekesség, hogy Obi-Wan alapvetően nem akart ismét megküzdeni Maullal, ám utóbbi rájött, hogy a Jedi miért bujkál éppen a Tatuinon: meg akar védeni valakit. Az információ miatt dönt úgy Obi-Wan, hogy véget vet az elborult elméjű Maul szenvedéseinek, majd az Egy új reményből már jól ismert párafarmhoz utazik, ahol egy rohanó fiút is megpillant…

„Éppen megfelelő pillanat volt ez arra, hogy elvarrjuk ezt a történetszálat”

– mondta az epizód tévés sugárzását követően Dave Filoni executive producer az io9-nak. Elmondása szerint a Lucasfilm Story Grouppal egyeztetett arról, hogy van-e további terv Maullal valamelyik későbbi Csillagok háborúja-sztoriban.  Miután kiderült, hogy nincs, kitalálták, hogyan írják ki a történetből, ezúttal végleg. 

A Dathomir fiától a Vörös Hajnal fejéig: Darth Maul
Bemutatjuk a legsikeresebb zabrak karakter furcsaságoktól sem mentes életútját. RÉSZLETEK ITT.

Ennek mikéntjéről egyébként hosszasan vitatkoztak, szerinte nem volt indokolt, hogy hosszú fénykardpárbaj végén essen el az egykori Sith-tanítvány. Elmondta, hogy Akira Kuroszava 1954-es, A hét szamuráj című filmjének egyik karaktere, Kjúzó ihlette a párbajt. A szamuráj szintén nem akar megvívni egy párbajt, mert tudja, hogy hamar véget ér majd. Érzékeltetni akarta, hogy Obi-Wan már nem az a fiatal és vakmerő harcos, aki szembeszállt a Naboon az akkor erősebb Maullal, hanem megvilágosodott a sivatagban.

„Azt is megmutatja [a párbaj], hogy mi is a különbség a sithek és a jedik között. A jedi önzetlenné vált, a sith önző maradt”

– mondta Filoni, aki szerint a párbajuk végén is ezért kapja el Obi-Wan a földre rogyó Mault.  Mault a bosszúvágy hajtotta, míg Kenobi próbált megbocsájtani ellenfelének  – mesélte az executive producer. Elárult még egy érdekességet: a sith pont ugyanazzal a mozdulatsorral próbálja legyőzni Obi-Want, ahogy azt tette egykoron Kenobi mesterével, Qui-Gon Jinnel. Ám Obi-Wan karakterfejlődése nyomán felkészült erre, és könnyedén hárítja a támadást, majd véget vet az egyik legmenőbb sith életének. A párbajjal kapcsolatos szavait így zárta Dave Filoni:

„Poénkodtunk azon is, hogy Obi-Wan akár több részre is vághatná Maul tetemét és elvihetné a Tatuin különböző pontjaira, mert ugye egyszer már félbevágta és mégis visszatért. De többé már nem fog”.

És hogy az Obi-Wan által megvédeni szándékozott személy miért tűnt fel az epizód végén? Filoni szerint minden Lázadók-részt úgy írnak meg, hogy az új rajongók is értsék, el legyenek magyarázva az utalások, ezért kellett beletenniük a tatuini naplementében rohanó karaktert.


A cikk eredetije a Magyar Nemzet Online-on jelent meg 2017. március 19-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink