Obi-Wan két éve sújtott le Maulra

A Lázadók harmadik évadának egyik fontos epizódjáról a Magyar Nemzet Online-on írtam korábban, e cikket közöljük, kissé aktualizálva.

Sok fontos epizódja volt a Lázadók animációs sorozatnak, amely a Zsivány Egyes előtti időszakban játszódott és egy lázadó sejt történetét mesélte el. Dave Filoni és a Lucasfilm csapata a harmadik évad vége felé egyre több ponton kötötte össze a történetet a már ismert alkotások eseményeivel.

A két évvel ezelőtti epizódban ismét felbukkant a Baljós árnyak egymondatos Sith-lovagja, Darth Maul, akit a Filoni-csapat „élesztett föl” korábban. Az Obi-Wan Kenobi által félbevágott, Sátánra hajazó karakter műlábakon közlekedett A klónok háborújában, majd a Lázadókban próbálta maga mellé állítani a főhőst, Ezra Bridgert.

A „Twin Suns”, azaz „Ikernapok” című epizód a Tatuinon játszódott, dramaturgiailag nem is lett túl jól felépítve, hiszen hosszú ideig nagyon vontatott, a katarzis maga viszont egy-két másodperc csupán. A már megőrült Maul Bridgert felhasználva jut el Kenobihoz, majd ismét összecsapnak. Erre a Baljós árnyak óta már többször is volt példa az animációs sorozatokban, ám

Maul ezúttal is veszített, immár valóban eggyé válva az Erővel.

Érdekesség, hogy Obi-Wan alapvetően nem akart ismét megküzdeni Maullal, ám utóbbi rájött, hogy a Jedi miért bujkál éppen a Tatuinon: meg akar védeni valakit. Az információ miatt dönt úgy Obi-Wan, hogy véget vet az elborult elméjű Maul szenvedéseinek, majd az Egy új reményből már jól ismert párafarmhoz utazik, ahol egy rohanó fiút is megpillant…

Darth Maul vs Obi-Wan | Star Wars Rebels | Disney XD

Darth Maul and Obi-Wan Kenobi face off for the final time. Official Site: http://www.disneyxd.com Click the SUBSCRIBE button to get notifications when new Disney XD videos are posted! Like Disney XD on Facebook: https://www.facebook.com/DisneyXD Follow @DisneyXD on Twitter: https://twitter.com/DisneyXD Follow @DisneyXD on Instagram: http://instagram.com/DisneyXD Click the SUBSCRIBE button to get notifications when new Disney XD videos are posted!

„Éppen megfelelő pillanat volt ez arra, hogy elvarrjuk ezt a történetszálat”

– mondta az epizód tévés sugárzását követően Dave Filoni executive producer az io9-nak. Elmondása szerint a Lucasfilm Story Grouppal egyeztetett arról, hogy van-e további terv Maullal valamelyik későbbi Csillagok háborúja-sztoriban.  Miután kiderült, hogy nincs, kitalálták, hogyan írják ki a történetből, ezúttal végleg. 

A Dathomir fiától a Vörös Hajnal fejéig: Darth Maul
Bemutatjuk a legsikeresebb zabrak karakter furcsaságoktól sem mentes életútját. RÉSZLETEK ITT.

Ennek mikéntjéről egyébként hosszasan vitatkoztak, szerinte nem volt indokolt, hogy hosszú fénykardpárbaj végén essen el az egykori Sith-tanítvány. Elmondta, hogy Akira Kuroszava 1954-es, A hét szamuráj című filmjének egyik karaktere, Kjúzó ihlette a párbajt. A szamuráj szintén nem akar megvívni egy párbajt, mert tudja, hogy hamar véget ér majd. Érzékeltetni akarta, hogy Obi-Wan már nem az a fiatal és vakmerő harcos, aki szembeszállt a Naboon az akkor erősebb Maullal, hanem megvilágosodott a sivatagban.

SEVEN SAMURAI, Akira Kurosawa, 1954 – Sparring Scene

SEVEN SAMURAI now streaming on FilmStruck: www.filmstruck.com One of the most thrilling movie epics of all time, Seven Samurai (Shichinin no samurai) tells the story of a sixteenth-century village whose desperate inhabitants hire the eponymous warriors to protect them from invading bandits.

„Azt is megmutatja [a párbaj], hogy mi is a különbség a sithek és a jedik között. A jedi önzetlenné vált, a sith önző maradt”

– mondta Filoni, aki szerint a párbajuk végén is ezért kapja el Obi-Wan a földre rogyó Mault.  Mault a bosszúvágy hajtotta, míg Kenobi próbált megbocsájtani ellenfelének  – mesélte az executive producer. Elárult még egy érdekességet: a sith pont ugyanazzal a mozdulatsorral próbálja legyőzni Obi-Want, ahogy azt tette egykoron Kenobi mesterével, Qui-Gon Jinnel. Ám Obi-Wan karakterfejlődése nyomán felkészült erre, és könnyedén hárítja a támadást, majd véget vet az egyik legmenőbb sith életének. A párbajjal kapcsolatos szavait így zárta Dave Filoni:

„Poénkodtunk azon is, hogy Obi-Wan akár több részre is vághatná Maul tetemét és elvihetné a Tatuin különböző pontjaira, mert ugye egyszer már félbevágta és mégis visszatért. De többé már nem fog”.

És hogy az Obi-Wan által megvédeni szándékozott személy miért tűnt fel az epizód végén? Filoni szerint minden Lázadók-részt úgy írnak meg, hogy az új rajongók is értsék, el legyenek magyarázva az utalások, ezért kellett beletenniük a tatuini naplementében rohanó karaktert.


A cikk eredetije a Magyar Nemzet Online-on jelent meg 2017. március 19-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink