Mentsük meg Amidala királynőt! – 20 éves lett a The Phantom Menace videojáték

Idén nemcsak a Baljós árnyak bemutatójának 20. évfordulóját ünnepeljük, hanem a filmhez kapcsolódó multimédiás projekt részeként készült videojátékokat is. Így a film narratíváját feldolgozó és azonos címen megjelent Star Wars: Episode I – The Phantom Menacet is (a továbbiaban TPM). Ideje leporolni és megemlékezni az egyik közkedvelt Star Wars játékról.

Mikor 1998-ban már mindenki a közelgő első részt várta, a LucasArts már dolgozott a filmhez kapcsolódó két játékon is, a TPM a film történetét dolgozta fel, a Racer pedig egy autó fogatversenyzős kalandnak készült. A LucasArts ekkor már  bizonyította, hogy képes jól együttműködni és játékokat szállítani a Lucasfilm aktuális multimédiás projektjeihez,  ennek legjobb példája a Shadows of the Empire volt.

Shadows of the Empire: vissza a ’90-es évekbe!
Az 1990-es évek közepére, a múlt eme izgalmas időszakába térünk vissza, hogy felelvenítsük az egyik legjelentősebb, nagyszabású Star Wars multimédiás projektet, a Shadows of the Empire-t. RÉSZLETEK ITT.

A fejlesztést a LucasArts kiadta a mára már megszűnt Big Ape Productions-nek, a játék PC-re és Playstation 1-re jelent meg. A fejlesztés menetéről nem sokat tudunk, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a Big Ape csapata komoly munkát fektetett a korszaknak megfelelő, modern 3D játékmenetre és fénykardpárbajokra. A grafikus motor egy hibrid játékmenetre épült, alapvetően over the head (felülnézetes) TPS (third-person shooter) kalandjáték, feleletválasztós RPG (role-playing game) elemekkel.

Érdemes megjegyezni, hogy a Star Wars játékok közül ez volt a harmadik 3D-s grafikájú, ahol fénykarddal harcolhattunk.

Az 1997-es Jedi Knight: Dark Forces II. és az 1998-as Jedi Knight: Mysteries of the Sith játékokban lehetett korábban fénykarddal harcolni, viszont azokban a fénykarddal való vívás és az erőhasználat is jobban kidolgozott motorral működött. A TPM összesen 11 pályára osztott, ezek lineárisan követik a film jeleneteit. A pályaelemek egymásból ágaznak el, néhány helyen (mint Mos Espában) egy nagyobb teremből, városrészből (hub) indulnak, így néhol igen nagy teret járhatunk be – mindezt egy töltőképernyővel, amely a korabeli grafikus erőforrásokat tekintve komoly fejlődésnek számított.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace – PC Full HD Gameplay (Level 1)

This is game from 1999. Finally I got to PC version, enjoy it in Full HD! Star Wars Episode I: The Phantom Menace – PS1 Gameplay Star,lego,minecraft,wars,star wars,star wars i,clone,gameplay,tutorial,play,video,Qui-Gon,Obi-Wan,jedi,darth,vader,darth vader,intro,film,movie,maul,lightsaber,Anakim,skywalker,anakim skywalker,r2d2,c3po,The old Republic,Star wars the old republic,Lego Star,Game,Luke,Yoda,Light,Episode,Playthrough,Battle,Sith,Force,Unleashed,Clones,Playthrough Part

Négy karakterrel játszatunk (Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn, Padmé és Panaka százados), amelyek nem választhatók, az adott pálya határozza meg, kit kell éppen irányítanunk. A történet igazi főszereplői Obi-Wan és Qui-Gon, legtöbbször őket irányítjuk, Padmé és Panaka inkább érdekesség, velük más szempontból ismerjük a film történéseit.

Az irányítás korabeli kalandjátékoknak megfelelő, PC-n egy billentyűzet is elég hozzá, még az egeret sem kell használnunk hozzá.

Legfőbb ellenségeink a Kereskedelmi Szövetség harci droidjai, velük viszonylag könnyen lehet végezni, azonban több pálya végén főellenségekkel kell megküzdenünk, amelyek nagyobb kihívást jelentenek.  Természetesen az utolsó pálya végén Darth Maul vár minket.  A felülnézetet szokni kell, mert nem látunk távol előre és emiatt néha váratlanul jönnek szembe a harci droidok, akik néhol igen nagy ellenfélnek számítanak, nem árt ügyeskedni és kerülni a komolyabb közelharcokat.

A fénykardunk mellett lőfegyverekből is bőven kijut, ezzel is jobban hasonlítva a Dark Forces szériára vagy a Shadows of the Empire-re. Mivel az akció-TPS műfaj mellett itt RPG elemek is vannak a játékmenetben, aktuális főhősünknek lehetősége van interakcióba lépni a felbukkanó, de nem játszható karakterekkel is. Az ilyen játékokra jellemző feleletválasztós párbeszédek többféle megoldást is szolgálnak az adott küldetésnek, amely leginkább a Tatuinon eltöltött időre lesz érvényes.

Több órányi párbeszédet rögzítettek a játékhoz, a szinkronhangok között a film színészei is feltűntek saját szerepükben, mint Jake Lloyd (Anakin), Ahmed Best (Jar Jar) vagy Andy Secombe (Watto). Az RPG ilyen formájú megjelenése új volt a Star Wars játékoknál, hangsúlyosan és tökéletesítve pár évvel később a Knight of the Old Republicban alkalmazták ismét (egy, az utóbbi játékról szóló könyvről hamarosan kritikával jelentkezünk!).

Persze a játék sosem volt tökéletes, több zavaró is hiba van benne, beakad a karakter, hibásan mozognak, rossz a textúra, néha nem érzékeli a kapcsoló, ha megnyomjuk. Ezeket nem javították ki az évek során, de ennyi év után az idő megszépít mindent, ugye.

A játék ma húsz éve, 1999. április 30-án került a boltokba Észak-Amerikában, akkor még csak PC-n. Meglepő módon ez a film világpremierjét két héttel előzte meg,  úgy tűnik a spoilerek elkerülése akkoriban még nem volt olyan divat, mint ma.  Európában már a filmmel egy időben jelent meg PC-s változat, Playstationre csak augusztusban adták ki, ez a fajta késleltetett megjelenés akkoriban teljesen megszokott volt. A játék – akárcsak a film – hatalmas siker lett, mind a kritikusok, mind a rajongók nagyon kedvelték (a PC-s verzió kicsit jobb értékeléseket kapott, mint a Playstationös). Rengeteg példány fogyott belőle, az Egyesült Államokban több mint háromszázezer TPM-et adtak el 2000 novemberére, az Egyesült Királyságban is toplistás volt, ott kétszázezer példány talált gazdára.

Sajnálatos módon – a többi LucasArts játékkal szemben – sem a GOG, sem a Steam nem adta ki feljavítva mai operációs rendszerekre, így ha nem porosodik valahol egy Playstation 1 vagy egy régebbi asztali gép, akkor egy mai gépen kicsit nehézkes a futtatása. Kisebb keresgéléssel az ember rábukkanhat az interneten megoldásokra, a rajongók készítettek nem hivatalos javító patch-eket, amelyekkel lehetséges akár egy mostani Windows 10-es laptopon is elindítani a játékot.

 A Star Wars: Episode I – The Phantom Menace egy nagyon hangulatos és izgalmas történetközpontú fénykardozós akciójáték.  Mind játékmenetben, hangulatban hűen tükrözi a Baljós árnyak világát és a mai napig megállja a helyét, bármikor előlehet venni egy kis nosztalgikus kalandozásra. Jó lett volna, ha a 20 éves évfordulóra valahol megjelent volna egy remastered kiadásban…


Források: GOG.com, IMDb, PCGuru.hu, Playdome.hu, Play-Old-PC-Games.com, RockPaperShotgun.com, Wikipedia, Wookieepedia

Nyitókép: Az első összecsapás a The Phantom Menace játékban (YouTube)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink