Ilyen volt a Baljós árnyak premierje

Több sajtóorgánum is nagy erőkkel készült a húsz évvel ezelőtti bemutatóra, némelyek riporttal örvendeztették meg az olvasóikat. Az Arcanum Digitális Tudástár és a Hungaricana révén néztünk utána, milyen volt a premier.

Darth Maulból több is volt, mégis kevés – Észak-Magyarország, 1999. szeptember 17.

Ugyan az Észak-Magyarország készítette a legalaposabb és leghosszabb beharangozót a film előtt az általunk átnézett források közül, a premier másnapján mégsem szokványos filmkritikával örvendeztették meg az olvasótábort. Cikkük inkább egy riport volt, amelyen a Duna Plázába szervezett éjféli vetítésről és az azt megelőző műsorról szólt. A cikkben rajongókat is megszólaltattak, majd egy hosszabb bekezdés erejéig a filmet is véleményezték. E szerint

„a film nem egészen olyan, mint amilyennek – a java részt húsz éven felüli – rajongók várták. De hiszen a Baljós árnyak nem is elsősorban őket, hanem az általános iskolás korosztályt célozza meg, nekik szeretne új mítoszt teremteni”.

A cikk szerzői szerint az eredeti Csillagok háborúja „akkor éppen olyan rossz kritikákat kapott, mint most az első epizód”. Mint írták, „az idő majd ezt a darabot is megszépíti”. A szerzők pedig tökéletesen zárták az írást:

„A régi rajongótábor talán nem érzi annyira magáénak az új mesét, de a mai fiatalok húsz év múlva biztosan ugyanolyan lelkesedéssel fognak róla beszélni, mint a mai harmincasok a régi háromról.”

A teljes cikket itt éred el.

Csillagok háborúja éjfélkor – Népszava, 1999. szeptember 17.

A „Baljós árnyak a mozikban – A jegyek már egy héttel korábban elkeltek” alcímű cikkben szintén a Duna Plázában rendezett premierről írt Hidas Judit. Szerinte értelmiségi közönség – „többségében kockás inges bölcsész egyetemisták és számítástechnikusok” – nézte meg a filmet a Star Wars Klub tagjaival karöltve. Mint kiderült, a moziban 2500-an látták a filmet az éjféli vetítésen, ráadásul lehetett választani a szinkronos és a feliratos változatok között is.

„A klubtagok ugyan első látásra inkább a mozi által felbérelt szendvicsmen-reklámembereknek tűntek (…). Akkora volt a nyüzsgés, hogy a sok maskarás arc között már a pocakos hétköznapi polgárok is a megszólalásig Chewbaccára hasonlítottak”

– gúnyolódott a szerző, aki az egyik klubtagot is megszólaltatta. A cikkhez csatolt fotón egyébként Barta Zoltán, a Magyar Star Wars Klub jelenlegi vezetője is látható.

A teljes cikket itt éred el.

A moziknak nem baljósak az árnyak – Új Néplap, 1999. szeptember 17.

A cikkből kiderül, hogy „Szolnokon például ez alkalomra panoráma vászon és sztereó hang készült a Tisza moziba, a Nemzetiben pedig digitális hangzás várja a nézőket. A beruházások ezúttal megtérülni látszanak.” A Tisza Mozi Kft. akkori vezetője, Demeter István a lapnak azt mondta, „Ilyen még nem volt”, akkora sorok állnak a mozik előtt.

A teljes cikket itt éred el.

Nyitókép: Népszava, 1999. szeptember 17. (Szalmás Péter felvétele) „Igazi Star Wars klubtagok – ők szinte kötelezőnek érezték a jelmezben való megjelenést” – áll a képaláírásban. Jobbra Barta Zoltán, a Magyar Star Wars Klub jelenlegi vezetője


Fontosabb cikkeink a Baljós árnyak premierjének 20. évfordulója kapcsán:

Legfontosabb posztjaink