Így harangozták be a 20 éve bemutatott Baljós árnyakat

Hány kópiával ment itthon a film és mennyi volt ebből feliratos? – egyebek között ez is kiderült az előzetes cikkekből, amelyeket az Arcanum Digitális Tudástár, valamint a Hungaricana segítségével mutatunk be az olvasóknak.

Ha valamelyik cikk nem töltene be elsőre, frissítsd az oldalt! A pdf-ek jobb felső sarkánál lehet új ablakban megnyitni a cikkeket a könnyebb olvashatóság érdekében.

A kassza velük van… – Zalai Hírlap, 1999. május

Varga Csongor, a Holonet Krónikák podkaszt és rádióműsor egyik állandó vendége a saját blogjára rakta fel korábban a kivágást.

Valamikor réges-régen, a Zalai Hírlapban…

No Description

A tévé képernyője előtt: Itt a Baljós árnyak! – Új Néplap, 1999. május 21.

Érdekességgel kezdünk: egy tévékritikával, amely a Szabad a verseny c. tévés gazdasági magazinműsorról szólt. Ebben kiemelten foglalkoztak a Baljós árnyakkal mint üzleti sikerrel kecsegtető projekttel.

A Jedi-lovagok visszatérnek – Petőfi Népe, 1999. május 22.

Bán János az amerikai premierrel kapcsolatos visszhangokat, valamint a történet vázát ismertette cikkében.

Leo lesz a serdülő gonosz? – Petőfi Népe, 1999. június 19.

Bán János cikkében azt a pletykát járta körbe, hogy a második epizódban Leonardo DiCaprio neve is felmerült Anakin Skywalkerként. A cikkben egy borzasztó rajongói plakátterv is látható Leóval és a szakállas Obi-Wannal!

Heti kultúra, Fimbemutató: Az erő megint velünk lesz – Vasárnap, 1999. augusztus 25.

A pozsonyi Új Szó hétvégi különszáma a nyugati bevételekre és a trükkökre hegyezte ki rövidke beharangozóját.

A birodalom visszavár – Somogyi Hírlap, 1999. augusztus 28.

A cikkből kiderül, hogy a filmet 32 kópiával forgalmazták országszerte, az addigi rekorder Titanic 22 kópiával ment itthon. Megtudtuk továbbá, hogy „mozijegyet – a megszokottól ellentétben – csak egy héttel a vetítést megelőzően lehet vásárolni, s egy személy, csupán tíz belépőt válthat.” Innen derült ki az is, hogy a Duna Plázában vetítették az egyetlen feliratos kópiát az országban – ráadásul a fővárosban egy teljes évig tervezték adni a filmet.

Baljós árnyak között – Petőfi Népe, 1999. szeptember 11.

A szerző nélküli – de a korábbi két Petőfi Népe cikk alapján Bán Jánosra tippelnék… – írás érdekessége, hogy idézeteket tartalmaz Robin Gurland szereposztótól, ám azok forrását nem tüntetik fel. Természetesen baki akad itt is: Watoo szerepel Watto helyett.

Epizód van – Észak-Magyarország, 1999. szeptember 16.

Az általunk felkutatott cikkek közül Észak-Magyarországé volt a legalaposabb: Balogh Attila és Koncz László három hatalmas újságoldalt töltött meg mindenféle cikkekkel.

Lucas baljós árnyai – Somogyi Hírlap (és más megyei lapok), 1999. szeptember 19.

Bár itt már túl voltunk az országos premieren, mégis előzetes jellegű lett ez a háromnegyed oldalas összeállítás, amely akkor több megyei lapban is megjelent. Találunk a klasszikus trilógia színészeinek sorsát bemutató anyagot, a Baljós árnyak főbb karaktereit bemutató cikket, valamint a kinti bevételekről is értesülhettek akkor több megyében. Itt már szerepel az is, nincs szó arról, hogy DiCaprio játssza Anakint.

Ha valamelyik cikk nem töltene be elsőre, frissítsd az oldalt! A pdf-ek jobb felső sarkánál lehet új ablakban megnyitni a cikkeket a könnyebb olvashatóság érdekében.

Nyitókép: Észak-Magyarország, 1999. szeptember 16. – a lap háromoldalas beharangozó összeállításának első oldala (Arcanum)


Fontosabb cikkeink a Baljós árnyak premierjének 20. évfordulója kapcsán:

Legfontosabb posztjaink