Ezt írta a sajtó a 35 éve bemutatott A Jedi visszatérről

Az Arcanum Digitális Tudástár, valamint a Hungaricana segítségével kajtattunk a korabeli kritikákban az után kutatva, hogyan fogadták az 1984. szeptember 13-án bemutatott A Jedi visszatért. Az ijesztővé maszkírozott Muppet Show-n át eljutunk a bőrlehúzásokon és a be nem mutatott filmek mítoszán át addig, hogy vajon miről szólhatnak majd a további epizódok.

Film-bemutató: A Jedi visszatérEsti Hírlap, 1984. szeptember 13.

A „(bársony)” szignóval aláírt cikk szerzője szerint a film megítéléséhez „gyereknek kell lenni, testestől-lelkestől”. Ellenkező esetben türelmetlenné és bosszússá válhat a néző – véli a szerző, aki tovább megy:

„Nincs a profimódon kimunkált sci-fi-mese ámulata. Mert nincsen már mese sem”.

„(bársony)” szerint a történet lényegtelen, a szerző siralmasan erőlködött, hogy „el lehessen adni a káprázatos szörnyetegeket, (…) ezt az egész ijesztővé maszkírozott Muppet-show-t”. A szerző szerint a film nem más, mint „Szellemvasút az űrben, válogatottan képtelen lényekkel, kedvtelenítő sivár mesével”.

A teljes cikket itt éred el.

Tokióból érkezett Budapestre a 35 éve bemutatott A Jedi visszatér
1984 szeptember 13. Ekkor – azaz 35 éve – jelent meg a magyar mozikban a Star Wars VI. epizódja, A Jedi visszatér. De hogyan került a film Magyarországra? RÉSZLETEK ITT.

Filmlevél: A Jedi visszatérMagyar Hírlap, 1984. szeptember 13.

Az általam személyesen is ismert Hegyi Gyula roppant hosszú cikket szentelt az epizódnak, amelynek kapcsán megjegyezte, ugyan egy középső trilógia zárórészéről van szó, de a magyar mozinézőt ez ne tévessze meg, eljutott hozzánk mindhárom eddig elkészült film. A Jedi visszatér kapcsán külön kiemelte, hogy alig egy évvel az 1983. májusi amerikai premier után futott be a magyar mozikba – tény, ez rövidebb idő, mint amit az Egy új reménynél produkált a MOKÉP.

Kádárnak és Aczélnak sem volt kifogása a 40 éve bemutatott Star Warsszal szemben
Igyekeztünk utánajárni levéltári kutatás és egy érintett megkérdezésével, hogyan jutott el a Csillagok háborúja a magyar mozivásznakig. RÉSZLETEK ITT.

„Az elképzelt kilencrészes filmeposz középső trilógiája – A birodalom visszavág lapos és vontatott részletei után – a záró filmben váratlanul új erőre kap, a szétzilált szálak végül tökéletesen elrendeződnek, s a történet a »logic of elfland«, a Tündérország logikája szerint a véget”

– áll a cikkben, amely a Csillagok háborúja filmeket tündérmeseként, kikapcsolásra szánt szórakoztató filmként írja le. Izgalmas az a része is a cikknek, amelyben a központi hatalomtól irtózó amerikai néplélekről ír a szerző, ahogy az is, ahol a mitológiák vegyülését mutatja be. Hegyi Gyula szerint

„a trilógia természetesen (…) nem filmművészeti, hanem filmipari termék, a populáris kultúra és a modern technika jellegzetes ötleteit és lehetőségeit ötvözi a gyors és átütő siker reményében, s elég nyíltan tükrözi az amerikai ideológia néhány alapeszményét is”.

A teljes cikket itt éred el.

A hét filmjei: A Jedi visszatérMagyar Nemzet, 1984. szeptember 13.

„V. P.” más kritikusokhoz hasonlóan a Star Wars VI. felirat magyarázatával kezdi a cikkét, amelyben aztán a mindenki által jól ismert „népmesei naivitású fordulatokra” hivatkozva elspoilerezi az egész történetet (hozzá kell tenni, akkoriban a nézőközönség nem volt ennyire érzékeny erre).

„(…) naiv és tisztalelkű, gyermeki és mégis optimista mesét látunk újra Lucastól a vásznon a JÓ – így, csupa nagybetűvel! – győzedelmességébe vetett szilárd hit jegyében”

– olvashatjuk a cikkben, amely szót ejt még a technikai megoldásokról. Az írás így zárul: „Az már egészen más kérdés, hogy a cifra, méregdrága ruhába ugyancsak csenevész gondolatocska öltözött.”

A teljes cikket itt éred el.

Így harangozták be A Jedi visszatért
Hivatalosan 35 éve, 1984. szeptember 13-án kezdték játszani a mozik Magyarországon a Csillagok háborúja saga hatodik (vagy harmadik) epizódjának, A Jedi visszatért. A magyar sajtó azonban már ezt megelőzően elkezdte felvezetni a filmet. Az Arcanum Digitális Tudástár révén mutatunk négy cikket a korabeli sajtóból, amelyek a film premierje előtt jelentek meg. RÉSZLETEK ITT.

Filmjegyzet: Dzsedáj – Dunántúli Napló, 1984. szeptember 15.

Mai szemmel nézve kissé furcsa, Bodó László hogyan és milyen jellegű cikket írt A Jedi visszatérről. A szerző ugyanis maga árulja el a Dunántúli Naplóba írott anyagában, hogy szervezési hiba következtében csak a film utolsó negyven percét látta. Ennek megfelelően nem is magáról a filmről írt, hanem a címben is szereplő jedi szó kiejtéséről. Mint írja, ezt akkoriban úgy ejtették, ahogy le van írva, míg a feliratos filmben az angol kiejtés, a „dzsedáj” hangzott el.

(…) kompromisszumként ajánlanám a dzsedi-t: ez magyar is, meg angol–amerikai is”

áll a cikkben. Valószínűleg nem Bodó László egy vidéki lapba írt ajánlása nyomán, de végül ez a kiejtési forma lett a legelterjedtebb, így a szerző elégedett lehet. Bodó a cikk végén azért nem állta meg, hogy a látott negyven perc alapján ítélje meg a filmet, mint írja, „bűzlött a vászon annak a bizonyos rókának nemtudoménhányadik bőrétől”.

A teljes cikket itt éred el.

(A kritika ellenére Pécsett szeptember 16-án annyira sokan nézték A Jedi visszatért, hogy arra az időszakra az utcák is kiürültek. A Dunántúli Napló ezt írta 1984. szeptember 17-én: „Akiknek viszont sikerült tülekedés, hosszas sorbanállás eredményeként jegyet szerezniük »A Jedi visszatér« című amerikai szuperprodukcióra, nem izgultak az időjárás miatt. A belvárosi presszók, cukrászdák forgalmán is tükröződött ennek a filmnek a közönségvonzása: egy-egy előadás után a moziból érkezők lökésszerűen hatalmasat lendítettek a bevételen”.)

Moziban: Az űrmese véget ért – Tolna Megyei Népújság, 1984. szeptember 18.

Az összes kritikaíró közül Szűcs László János volt a legkevésbé járatos a Csillagok háborúja világában, és már cikke legelső bekezdésében le is buktatta önmagát. Azt találta ugyanis papírra vetni, hogy a magyar moziforgalmazás jóvoltából csak a filmsorozat felét láthatta a magyar közönség,

hármat ugyanis nem mutattak be hazánkban!”

A cikkben ezt követően amiatt panaszkodik, hogy komoly dollárkötegekért vették át az eddigi filmeket, A Jedi visszatérben látott „amorf szörnyetegek” miatt pedig „jó néhányan nehezen alszanak a vetítést követő éjszaka”. A szerző szerint e filmben kevesebb űrcsatát láthattunk, mint a korábbiakban, majd ő is lelőtt néhányat a film fordulatai közül.

Eddig csak sejteni véltük, hogy van valamilyen lényegi oksági kapcsolat Darth Vader nagyúr és az utolsó Jedi lovag, Luke között. Immár megbizonyosodtunk arról, hogy az utóbbi az előző fia. Nem mintha ez egy komoly rejtvényfeladvány lett volna, de ezt egy újabb epizódban gazdaságosabb volt hírül adni”

áll a magát mindentudónak beállítani szándékozó szerző szürreális cikkében. Az írás a végén dicséret is jut az alkotóknak: „szuper módon megcsinált játék”, amely többet ér, mint egy „középszerűen megcsinált, mindenképpen rendezői üzenetet »közvetíteni« szándékozó film”.

A teljes cikket itt éred el.

Filmjegyzet: A Jedi visszatérDolgozók Lapja, 1984. szeptember 20.

A lap arról ír, hogy George Lucas tervei szerint ez a film a középső trilógiát zárja le, de lesz még egy előzménytrilógia, majd befejező három rész is. Ez áll a cikkben:

A Jedi visszatér, ha lehet, káprázatos technikájában még a Csillagok háborúját is túllépi: volt olyan trükkje az ötszáz közül, amelyhez csupán a szükséges eszközök kerültek vagy félmillió dollárba. Feltételezhetően megtérülnek: a modern »űrlegendára« eddigis milliók voltak kíváncsiak.”

A teljes cikket itt éred el.

Heti filmjegyzet: A Jedi visszatérPest Megyei Hírlap, 1984. szeptember 20.

Takács István szerint a Csillagok háborúja filmekben „semmi más nem történik, mint az ősi mesemotívumok új környezetbe kerülnek, és új technikai eszközök segítségével mondatik el ugyanaz.” Mint írja, a trilógia a XX. század utolsó harmadának hű tükre, de egyúttal „itt egy pompás érzékkel felismert közönségigény hihetetlenül magas szintű eszközökkel és hihetetlenül finom manipulációkkal történt kielégítéséről van szó.”

A teljes cikket itt éred el.

Filmjegyzet: A Jedi visszatérNógrád, 1984. október 4.

Ahogy más kritikusok, úgy „– pintér –” is úgy kezdte cikkét, hogy elmagyarázta, ez a középső trilógia záródarabja. A szerző ennek kapcsán meg is jegyezte, illetéktelenségnek tartja, hogy egy félkész terméket bírál, de mint írta, a három film már kerek egészet alkot.

„Az igazat megvallva el sem tudom képzelni miről szól majd a trilógia két »szélső« hármas egysége. Különösen a befejező három epizód talány számomra, hiszen »A Jedi visszatér«-ben (rendező: Richard Marquand) a gonosz hatalmak megtestesítőit egytől-egyig elpusztították elpusztíthatatlan hőseink, s ha hihetünk az Öreg Joda állításának, akkor az „Erő”-t birtokló Jedi-lovag (ejted; dzsedáj) is csak egy maradt Luke Skywalker személyében, akiről nehéz feltételezni, hogy a későbbiekben rossz útra tér…”

– írja a szerző, aki szerint a film nem nélkülözi a fontos gondolatokat, amelyek nem rugaszkodnak el túlzottan a ma emberét foglalkoztató kérdésektől. A cikkben szóba kerülnek a zen buddhista tanok, a biblikus vonatkozások. „Így vagy úgy, George Lucas alkotását a misztikum szövi át, és ez, ha lehet még érdekesebbé teszi a filmregényt” – írja a szerző, aki szerint A Jedi visszatér erénye, hogy konfliktussal indít, és így „szakít a klasszikus mesedramaturgiával”.

A teljes cikket itt éred el.

Nyitókép: Illusztráció a Pest Megyei Hírlap, 1984. szeptember 20-i számában megjelent kritikához. Képaláírás: „Jelenet A Jedi visszatér című filmből: a szép Leia az undorító, go­nosz szörny, Jabba fogságában”

Legfontosabb posztjaink