Egy éve „derült ki”, miért söpörte el a Disney a Star Wars régi kánonját

Leland Chee, “A holokron őrzője” egy podkasztban mesélt arról, mi volt az ő személyes motivációja a Bővített Univerzum eltörlésére.

– Számomra egyszerűen csak azért kellett megválni a Bővített Univerzumtól, mert abban megölték Csubakkát, akire rázuhant egy hold

– mondta a SyFy Fandom Files című podkasztjában Leland Chee. Az egy évvel ezelőtti bejelentésről főszerkesztőnk a Magyar Nemzet Online-on emlékezett meg, ennek – valamint Kádas István tavaly nyári storygoupos cikkének – segítségével idézzük fel, hogyan és miért törölték el a „régi kánont”.

Chee az említett beszélgetésben elárulta, az 1999-ben megjelent Vector Prime című ifjúsági regényben ölték meg Csubakkát (a sztori szerint feláldozta magát Han és Leia fiáért, Anakin Solóért). A karakter amúgy sem beszélt, így nehezebb volt írásban megjeleníteni, ezért döntöttek a kiírása mellett akkortájt.

A Lucasfilm Story Group oszlopos tagja elmondta, nála sokat nyomott a latban, hogy a hetedik epizódot Csubakka nélkül kellett volna megcsinálni, miután a Disney 2013-ban megvásárolta George Lucastól a jogokat. – Ha van lehetőséged élőszereplős filmben megjeleníteni Csubakkát, nem fogod ettől megfosztani a rajongókat – jelentette ki.

Ők őrködnek a Star Wars múltján, jelenén és jövőjén
Összeszedtük, mit érdemes tudni a régi kánonról, illetve az újról és az azt kidolgozó Lucasfilm Story Groupról. RÉSZLETEK ITT.

A Bővített Univerzum eltörlése

 A ma Legendák néven ismert, korábban csak Bővített Univerzumként emlegetett sztorik a galaxis több ezer éves históriáját mesélték el regények, képregények és számítógépes játékok révén.  A szövevényes hálóként összefüggő sztorik hullámzó minőségűek voltak, akadtak köztük igazán gyalázatosak, mint például a Lando Calrissian és a Sharu varázskulcsa, valamint remek alkotások is – erre a legjobb példa a Thrawn-trilógia.

A rendkívül kusza, több szintű Bővített Univerzum sztorijai között akadt olyan is – egy 2004-es képregény –, amelyben Han Solo és Csubakka kényszerleszállást hajt végre a Földön,  indiánok ölik meg a filmekben Harrison Ford által megformált Hant, holttestére pedig rátalál Indiana Jones.  A Bővített Univerzumot 2014 tavaszán törölték el végleg, kimondva, hogy azok történeteiből egyik sem szerepel majd filmvásznon.

Igaz, később voltak olyan karakterek, akiket rekanonizáltak: a legismertebb közülük pont a Thrawn-trilógia főszereplője, Thrawn főadmirális, aki a Lázadók című animációs sorozatban tűnt fel. Később Timoth Zahn regényeket is írt róla, idén érkezik a harmadik.

Nyomozás: milyen fajba tartoznak az Éjnővérek?
Különálló dathomiri faj leányai lennének az Éjnővérek? Vagy a zabrak faj dathomiri alfajába tartoznak? A Lucasfilm Story Group tagjának segítségével eredtünk a rejtély nyomába. RÉSZLETEK ITT.

A holokron őrzőjének szerepe

S hogy mi volt ebben Leland Chee szerepe? Ő a LucasArts egyik játékfejlesztője volt, míg 2000-ben fel nem fogadta George Lucas, hogy tartsa fenn és építgesse az ún. Holocron-adatbázist. Ez lett az egyik legfőbb eszköze annak, hogy felügyelni lehessen a kánonrendszer kontinuitását. Bár Lucas a különféle könyves és képregényes tartalmakat nem tartotta a saját Star Wars-világa részeinek, az új filmek megjelenése fontossá tette, hogy valamiféle rendszert teremtsenek a káoszban – ez a feladat várt Chee-re.

Ekkor még egy bonyolult, többszintes kánonrendszer jött lére, melynek legfelsőbb szintje a G-kánon volt, mely gyakorlatilag a számozott filmepizódokat jelentette. A klónok háborúja animációs sorozat indulásával egy újabb kánonszintet alkottak meg a könyvek és képregények változatos szintjei (C, S és N kánonok) fölé, az úgynevezett T-kánont, mely sok esetben felülírta a korábbi regények és képregények eseményeit. A G és T kánonok nem voltak tekintettel a többi tartalomra, bármikor átírhatták azokat, és a rendszerben hátrébb sorolhatták ezeket a történeteket. Erre jó példa Moraband, a sithek ősi bolygója, mely a Legendákban máig Korriban néven fut, de Lucasnak nem tetszett ez a név, ezért kérésére megváltoztatták.

 2014. április 25-én – azaz idén öt éve – ezt a meglehetősen kaotikus szisztémát egyszerűsítették és létrehozták az egységes kánont,  amelynek felelőse az egy évvel korábban megalapított, kreatív tanácsadókból álló testület, a Story Group lett. Nem meglepő módon maga Chee is alapító tagja lett a Story Groupnak, akit – mint láttuk – személyes indítékok is vezettek egy új kánon kialakítására.

Nyitókép: Han Solo gyászolja a magát feláldozó Csubakkát egy, az eseményt bemutató képregényben (Wookieepedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink