Augusztusban ünneplünk, mutatjuk, hogyan!

Illusztráció a Dunántúli Napló 1979. augusztus 18-i számában az Egy új reményről megjelent kritikához (Hungaricana)

Augusztus 16-án lesz az Egy új remény magyarországi bemutatójának negyvenedik évfordulója. Elmondjuk, miként ünnepeljük az évfordulót!

1979. augusztus 16-án hivatalosan is bemutatták Magyarországon a Csillagok háborúja később negyedik részének nevezett, Egy új remény címre keresztelt epizódját. A premier körül még mindig sok a kérdés, ezért egy  levéltári kutatás  során vizsgáltuk az illegális vetítéseken már korábban is megnézhető alkotás bemutatásának körülményeit. Ennek eredményeiről egy hosszabb cikk formájában számolunk majd be.

A jeles évforduló kapcsán annak is utánajárunk, hogy mit adott a Csillagok háborúja Magyarországnak, hogyan hatott a franchise hazánkra. E tekintetben az első nagyobb témát a közélet és a politika jelenti majd mint a társadalom lenyomata. Szentelünk egy cikket  a Csillagok háborúja parlamenti felszólalásokban való előfordulásainak,  valamint egy nagyobb szövegben beszámolunk arról is, hogy  hat ellenzéki párt milyen válaszokat adott a témát firtató kérdéseinkre.  (Sajnálatos módon a kormánypártok és két ellenzéki formáció nem reagáltak a megkeresésünkre.) Utóbbi kapcsán rövid kvízt is rendeztünk a Huttcast, a Ziro.hu podkasztjának július 26-i adásában.

„Palpatine egy bolond, bezzeg Krennic!” – Huttcast #002
Az adásban Földi Bence főszerkesztőnk, Kádas István főszerkesztő-helyettesünk és új szerzőnk, Szegvári Zoltán beszélgetett. RÉSZLETEK ITT.

A társadalmi hatásokat  a kultúra tekintetében is vizsgáljuk.  Egy cikkben ugyanis vendégszerzőnk írja majd meg, milyen Csillagok háborúja utalásokra bukkant az elmúlt negyven év magyar irodalmi műveiben.

Aki tavaly május végi indulása óta követi a Ziro.hu-t, tudhatja, hogy volt már egy nagyszabású vendégcikk-sorozatunk, amelyben megannyi filmkritikust, újságírót, gondolkodót és a hazai Star Wars szervezetek képviselőit kértük fel, hogy írják meg, miként látják a franchise jövőjét. A Star Wars jövője (SWJ) c. nagy sikerű sorozatunkat  idén egy újabb követi, ám reményeink szerint mind volumenében, mind merítésében felülmúlja majd a SWJ-t.  Az idei véleménycikk-sorozatban sokkal többen jelezték a részvételüket, köztük már nemcsak hazai, hanem külföldi potenciális vendégszerzők is. A Star Wars híreket angolul is követő olvasóink ismert nevekkel találkozhatnak majd a Ziro.hu-n, akik a magyar rajongóknak is üzennek majd angolul és magyarul is közzétett cikkeikben. A szerzőket egyébként arra kértük, meséljék el, mit adott nekik és országuknak a Csillagok háborúja.

Ezek a nagyratörő terveink, remélhetőleg minden meg is valósul majd, hogy méltóképpen megünnepelhessük majd veletek – ha csak virtuálisan is – szeretett franchise-unk magyarországi megjelenésének negyvenedik évfordulóját.

Amennyiben szeretitek, amit csinálunk, és szívesen támogatnátok is a munkánkat, látogassatok el a Ziro.hu/Tamogatas oldalra, ahol minden fontos infót megtalálhattok arról, miként segíthettek.

Legfontosabb posztjaink