Vissza a gyerekkorba: itt a Disney-korszak első KJK könyve a messzi-messzi galaxisból!

Lapozgatós, több történetvonalat is felmutató, a Star Wars világában játszódó könyvet adott ki a Kolibri Kiadó. Itt az Obi-Wan és Anakin küldetése!

Idén már 37 éves a legendás Kaland–Játék–Kockázat, miután 1982-ben megjelent a Steve Jackson – Ian Livingstone páros első ilyen könyve, A Tűzhegy Varázslója. A kötetet további sztorik követték, és aki a kilencvenes években volt gyerek, jó eséllyel találkozott ezekkel a könyvekkel. E sorok írója is falta a több végkifejlettel kecsegtető sztorikat, amely azt a képzetet nyújtotta olvasóinak, hogy ők dönthetik el, hogyan alakul a főhős sorsa.

Éppen ezért örültem nagyon, amikor kiderült, hogy a messzi-messzi galaxisban játszódó ilyen jellegű könyvek írásába fogott Cavan Scott (akinek legutóbbi „könyvéről” itt írtunk). Pláne nagy volt az öröm, amikor megtudtam, hogy magyarul is kiadják ezek közül a harmadikat, amelyben Anakin, valamint Obi-Wan egy küldetését élhetjük át – a sztori több mint húsz lehetséges befejezést ígért.

Na de milyen a könyv?

Innentől kicsit  SPOILERES  lesz az ajánlónk.

Cavan Scott: Star Wars: Obi-Wan és Anakin küldetése. Kolibri Kiadó, 2019. 2499 ft. Ford.: Wohl Anita

A Dönts és lapozz! címre keresztelt sorozat első magyarul megjelent kötete annyiban különbözik az egykori Kaland–Játék–Kockázat sorozattól, hogy itt nem egy saját karakterrel indulunk, hanem Anakin Skywalker nevében kell döntéseket hoznunk. A történet az első néhány lapozgatás során meglepően, már-már bosszantóan lineáris, de később realizáltam, hogy a könyv alapproblémájához mindenképpen el kell jutnunk.

Ez a probléma nem más, mint hogy Yoda mestert elrabolták a Jedi Templom tanácsterméből.

Innentől kezd izgalmassá válni a történet és a lineáris vonalvezetést is felváltják a KJK könyvekből jól ismert párhuzamos sztorivonalak. Cavan Scott pedig zseniális a rövid, pár oldalas részletekben való hangulatteremtésben. A könyvben találunk hutt énekest, gungan masszőrt, kiderül az is, hogy Mace Windu fiatalon igen jó színész volt. Olyan klasszikus mondatok is visszaköszönnek a könyvben, mint a Baljós árnyakban szintén Obi-Wan szájából elhangzó „Nem érzek semmit”.

Emellett kapunk egy új bűnszervezetet is, a Nova Bűnszövetkezetet.

 A történet ráadásul kanonizál is:  a Besh Gordon rendszert, amely a kétezres évek elején kiadott Star Wars: Republic képregénysorozat 49. számában, 2003-ban bukkant fel először. A rendszer és az itt található Kerék nevű űrállomás nem itt, hanem a szintén Scott által írott egyik Star Wars Adventures történetben bukkant fel, de ebben a könyvben nevezték először BDT-0978-as kódnéven és ismertük meg a hátterét. A Kerékkel Scott feltehetően a Dooku: Az elveszett jedi c. hangoskönyvének megírása során találkozhatott. A helyszínt ugyanis először a szintén 2003-as Jedi: Count Dooku c. képregényben említették meg – könnyen lehet, hogy az adatgyűjtés során bukkant rá a szerző az űrállomásra.

Ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik az egyre izgalmasabbá. Az egyetlen negatívum, amit fel lehet róni az Obi-Wan és Anakin küldetése c. könyvnek, hogy nem neveli a fiatal olvasót a Jedi Rend magasztos elveinek követésére, hanem Anakin fejével kell gondolkoznunk, számolnunk kell az ifjú padavan lobbanékony természetével és kivagyiságával.

Mindezeket egybevetve a nosztalgiázni vágyó felnőtteknek, valamint a kiskamasz és kamasz rajongóknak is egyaránt ajánljuk az Obi-Wan és Anakin küldetését. Remek szórakozás és a több sztorivonal miatt többször is kézbe vehető.

Hogyan tovább?

Hozzá kell tenni, a Kolibri a Dönts és lapozz! sorozat harmadik kötetét adta ki először magyarul. Az év második felében Magyarországon is megjelenik az első, amelyben Han Solo és Csubakka mellé szegődhetünk majd egy küldetés erejéig, és amelyben állítólag mandalore-iak is felbukkannak! Reméljük, idővel a sorozat második könyve is megjelenik majd magyarul, ott Luke-ot és Leiát kísérhetjük el egy küldetésre.

Mit tervez a Kolibri az év második felére SW-fronton?
A Skywalker korához két könyv is érkezik, emellett azt is megtudhatjuk, hogyan ne dézsmáljanak meg minket az ewokok. RÉSZLETEK ITT.

Cavan Scott pedig nem áll le az ilyen sztorikkal – hál’istennek! –, májusban ugyanis bejelentették, hogy  októberben megjelenik a negyedik Dönts és lapozz! könyv.  A kötet a Skywalker kora felvezetéseként is szolgál, benne Finn, Poe és BB–8 kalandját követhetjük végig egy veszélyes, de szükségszerű küldetés során. Ahogy az eddigi összes kötetet, ezt is Elsa Charretier illusztrálja majd – az én ízlésemnek nem annyira tetsző, de mindenképpen igényes módon. Reméljük, ezt is lapozhatjuk majd a jövőben magyarul.

Nyitókép: A Star Wars: Obi-Wan és Anakin küldetése egy példánya (Földi Bence / Ziro.hu)


HELYESBÍTÉS: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, ez az első lapozgatós SW szerepjátték-könyv, ami magyarul megjelent. Ám olvasónk jelezte, a kétezres ébek végén két A klónok háborúja sorozathoz kapcsolódó ilyen kötetet is kiadott az Egmont. A hibáért elnézést kérünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink