Valójában a porgok akarták megenni Csubit

Sokat nem tesznek hozzá a Star Wars-kánonhoz a gazdagon illusztrált gyermekkönyvek, de kicsiknek és nagyoknak is szórakoztató olvasmányok lehetnek.

A Star Wars mindenkié, beleértve a legkisebbeket is. George Lucas marketingpolitikájának köszönhetően szinte a franchise-zal egyidősek a gyerekeket megcélzó játékfigurák, nem is beszélve a két „nagy sikerű” Ewok-filmről. Az Expanded Universe (Bővített Univerzum) írói is igyekeztek megcélozni a fiatalabb közönséget, elég csak felemlegetni a szintén kétes hírű Darth Vader kesztyűjét, és a többi Star Wars Junior történetet. Persze a serdülőknek és fiataloknak szóló könyvek között kifejezetten jó történetek is születtek, a Jedi Akadémia vagy a Jedi Növendék sorozatokat én például nagyon szerettem gyerekként.

Természetesen, azzal hogy a Lucasfilm a Disney tulajdonába került, nem csökkent a fiatalokat célzó tartalmak száma, sőt, – tekintve az anyacég fő profilját – a kisiskolásoknál is ifjabb „olvasókat” és nézőket is megcélozták. Az olvasássegítő és foglalkoztató könyvek mellett igazi Star Wars-mesekönyvek is születtek, ráadásul ezek többsége az egységes kánon részei, tehát hivatalosan a filmekkel egyenrangú tartalmak! Emellett természetesen az IDW kiadó nagy sikerű képregényei, valamint a rajzfilmsorozatok is újabb és újabb felületet nyitnak a gyerekek számára, hogy megismerkedjenek ezzel a varázslatos világgal.

Nem lehet szó nélkül hagyni a magyarul Star Wars: A Sors erői címmel futó animációs minisorozatot sem, melyet a rajongók egy része máig nem tud hová tenni.

A Magyarországon 2017. július 15-től a Disney Channelen futó sorozat fő célközönsége ugyanis a legkisebb tévénézők, különösen a kislányok. A körülbelül három perc hosszúságú epizódok egy vagy több, a filmekből és más animációs sorozatokból ismert karakterre fókuszálnak, akiknek pár perces kalandjai általában valamiféle gyerekek számára jól érthető morális tanulsággal zárulnak. A részek főhősei általában a filmekből és animációs sorozatokból ismert női karakterek – Leia, Padmé, Ahsoka, Hera Syndulla, Sabine Wren, Rey, Jyn, Qi’ra – talán azt is remélve, hogy az ifjú leányok már korán az „ewok-macik” és társaik felé fordulnak. A női túlsúly azonban idővel eltűnt az epizódokban, egyre fontosabb szerepet kapott Anakin Skywalker vagy Han Solo, míg Luke-nak már saját részei is vannak. Ráadásul – bár ezt a magyar gyerekek kevéssé érzik – a minisorozat részeiben igen gyakran az eredeti színészek (Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill, Felicity Jones, Lupita Nyong’o, stb.) kölcsönzik a hangjukat a karaktereknek.

A sorozat fő alkotója az a Dave „Kánoncsináló” Filoni, aki a sokak által rajongott A klónok háborúja illetve Lázadók animációs sorozatokat is jegyzi, neve tehát garancia a kánon-kontinuitásra. Nincs ez másképp a Sors erői esetében sem. A sorozat egyrészt több, a Legendákban felbukkanó szereplőt (például Jaxxont, Kneesaa ewok hercegnőt, vagy az Endoron élő rémisztő goraxot) emelt vissza a kánonba, másrészt az egyik epizódból derült ki legelőször az is, hogy a Lázadók főhősei közül Hera Syndulla és Chopper bizonyosan megélik az endori ütközetet, amelyben részt is vállalnak.

A rövid műfaj arra is alkalmas, hogy azonnal lépést tartson a filmekkel, hiszen például nem sokkal a Solo: Egy Star Wars-történet megjelenését követően már kaptunk is egy új, Qi’rára fókuszáló epizódot.

Az azóta két évadra, négy fejezetre és 32 részre bővült sorozat tehát lényegében több funkciót tölt be: igyekszik megcélozni a leendő kis Star Wars-rajongókat, „easter egg”-gyűjteményként szolgál a régi rajongók számára, emellett animációs jutalomjátékot kínál a leglelkesebb színészeknek és színésznőknek.

Hasonló tendencia figyelhető meg a könyvek esetében is. A Kolibri Kiadó jóvoltából már több efféle gyerekkönyv látott napvilágot magyarul, legyen szó akár kezdő olvasóknak szóló, a filmek történetéhez pluszinformációkat is nyúltó olvasókönyvekről (például: David Fentiman: Finn küldetése; Jason Fry: Zsivány Egyes: Egy titkos küldetés, stb.), színezőkről, vagy éppen makettépítő-könyvekről (például Katrina Pallant: Építs saját TIE-Lopakodót).

Snoke budoárjától karabastozáson át Jango Fett fejeséig

Ugyancsak nekik köszönhetően jelent meg legutóbb magyar fordításban két kánon-mesekönyv: a Csubi és a porgok, valamint a BB–8 a sivatagban címmel. Nézzük, utóbbi két könyv mit is ad a kánonhoz. A BB–8 a sivatagban című történetet a bestseller gyerekkönyv-író, Drew Daywalt vetette papírra, melyet Matt Myers látott el gyönyörű illusztrációkkal.

Myers rajzai élőek és magával ragadóak, segítik a kis mesehallgatókat – és meseolvasó szüleiket – hogy jobban beleéljék magukat a Jakku kietlen világába.

Drew Daywalt – Matt Myers: BB–8 a sivatagban. Kolibri Kiadó, Budapest, 2018. 1999 Ft.

A történet során BB–8 útját követhetjük végig attól a pillanattól kezdve, hogy Poe Dameron parancsára elmenekül a lángokban álló Tuanulból, addig, amíg Rey megmenti őt Teedo fogságából. Lényegében tehát a történet Az ébredő Erő egyik kimaradt jeleneteként is felfogható, hiszen egy, a filmben nem látott eseménysort dolgoz fel. Ahogy a Sors erői esetében, úgy itt is megragadható a morális tartalom, kalandja során BB–8, bár sürgeti a Poe által rábízott küldetése, mégis minden esetben megáll segíteni, amikor erre szükség van, legyen szó akár a Teedo által foglyul ejtett rakodódroidról, Fezről (F3-ZK), egy éhező roncsvadász-családról, vagy éppen egy sérült happabore-ról. BB–8 tehát mindig segít, és a könyv végére úgy tűnik, hogy éppen ez lesz a veszte, hiszen áldozatvállalásának köszönhetően újra Teedo fogságába kerül. Ám a reménytelen helyzetben valóban érvényesül a könyv népmesei tanulsága, a „jó tett helyében jót várj”, s a felbukkanó Rey megmenti a kis droidot. Rey és BB–8 története tehát itt kezdődött, míg kalandjaikat Az ébredő Erő, A Sors erői, valamint az IDW képregényei is tovább fonják és ismertetik.

A Csubi és a porgok, ahogyan az már a kötet címéből is kiderül Az utolsó Jedik történetéhez kapcsolódik. Szerzője az Emmy-díjas Kevin Shinick, aki dolgozott George Lucassal, Stan Leevel, a KISS zenekarral és még Mike Tysonnal is. Az előző mesekönyvhöz hasonlóan természetesen ez esetben is egy gazdagon illusztrált kötetet kapunk, Fiona Hsieh (https://twitter.com/fionapup) alkotásai teszik elevenné a történetet. A könyv hősei a gyerekek nagy-nagy kedvencei, maguk a porgok. Az előző kötethez hasonlóan ez a mese is csupán apró dolgokat ad hozzá a kánonhoz, ám a felnőtt olvasó számára is szórakoztató jeleneteket tartalmaz. Bár a könyv címe alapján akár receptekre is gondolhatnánk, a porgok ízére vonatkozó információkról az olvasó egy korábbi cikkünkben olvashat, és nem ebben a kötetben.

Kevin Shinick – Fiona Hsieh: Csubi és a porgok. Kolibri Kiadó, Budapest, 2018. 2499 Ft.

Kifejezetten humoros azonban, hogy a filmmel ellentétben itt először a porgok gondoltak élelemforrásként Csubira, majd a vuki kék puffancsaira.

A könyvből választ kapunk arra is, hogy miért lepték el a porgok a Falcon fedélzetét: a hajó egyik leszállótalpa ugyanis éppen egy porgfészken landolt, elpusztítva az apró madarak által elraktározott élelemkészletet. A porgok és Csubi éhség-konfliktusa végül együttműködéssel és barátsággal zárul, ugyanis a vuki egy halban gazdag tóra talál, ahol immár közösen szerezhetik be napi betevő falatjaikat. Sőt még valamiféle holosakk is lejátszódik Csubi és az egyik porg között!

Azok tehát, akik az Erő mély filozófiáját, vagy akciódús űrcsatákat várnak ezektől a történetektől, minden bizonnyal csalódni fognak. A könyvek – ahogyan A Sors erői – a gyerekközönség számára készültek, az ifjú rajongók szárnypróbálgatásait segítik morális tanácsokkal, vagy éppen szórakoztatják őket egy könnyed esti mesével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink