Úton a Skywalker kora felé – ezt olvashatjuk októberben

Újabb hónap, tehát újabb hó eleji könyvajánló! Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy újabb hónappal kevesebbet kell várakozni. Gondoljunk csak bele, a jövő havi könyvajánlóm már A mandalore-i hónapjában fogom írni, míg az azt követőt a Skywalker kora havában. Itt vagyunk tehát a küszöbön, és ezt a könyves–képregényes megjelenések is bizonyítják!

Október 1-én jelent meg az Egyesült Államokban Delilah S. Dawson (Phasma, Black Spire) legfrissebb könyve, amely a The Skywalker saga címet viseli. Különleges kötet, amely az eddigi számozott epizódok történetét meséli el, meglehetősen sajátosan:  kifejezetten a Skywalkerek, illetve az Erő-használók történetére kihegyezve.  Több, a filmekben nem jelentéktelen karakter alig-alig bukkan fel a kötetben, cserébe a jól ismert, szeretett mesénket egy új szemszögből, kifejezetten a Skywalkerek szemszögéből ismerhetjük meg, ráadásul csodálatos képekkel illusztrálva! A könyv természetesen nem spoilerezi el a IX. epizódot, inkább felvezetésül szolgál a saga eposzinak ígért és ígérkező lezárásához.

Security Check Required

No Description

Ugyancsak október 1-én érkezett meg az amerikai könyvesboltok polcaira Cavan Scott eredetileg hangoskönyvnek írt története,a  Dooku: Jedi Lost könyvverziója. A kötet különlegessége, hogy megtartotta az eredeti párbeszédes jellegét, így tulajdonképpen

a Star Wars kánonjának első nyomtatott drámájáról beszélhetünk!

A történetet már hangoskönyvként élvezhettem, és egy remek, izgalmas olvasmányról számolhattam be nektek:

Dooku az új Potter! – Dooku: Jedi Lost hangoskönyv-ajánló
Egy Harry Potter történet a Jedi Nagytemplomban, amelyben Harryből lesz Voldemort. Ehhez tudnám hasonlítani Cavan Scott új, nagyszerű hangoskönyvét, a Dooku: Jedi Lost című produkciót. Egy egész Dooku-életutat kapunk, megismerhetjük a családját, a barátait, a gyerekkorát jedi-tanoncként, az életét padawanként, lovagként és mesterként, de emellett az is kiderül, hogyan is került egyre közelebb a Sötét Oldalhoz. RÉSZLETEK ITT.

A harmadik említésre méltó kötet október 4-én várható. Szerzője, Justina Ireland, korábban egy fiataloknak szóló történetet jegyzett, Lando’s Luck címmel. Jelen könyve, amely  a Spark of the Resistance (Az Ellenállás szikrája) címet viseli,  szintén a fiatalabb olvasóközönséget célozza meg, amely azonban Journey to Star Wars: The Rise of Skywalker kiadói program részeként a IX. epizód felvezetéséül szolgál. A történet főhősei is a zárótrilógia jelentősebb karaktereinek (Rey, Poe és Rose) egy újabb, a IX. rész előtti kalandját ismerheti meg az olvasó. Ráadásul  a könyvet Phil Noto rajzai ékesítik majd,  tehát hasonló kötetre kell gondolnunk, mint a Kolibri Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Az ébredés előtt, A mozgó célpont, A jedi fegyvere, illetve A csempész futása kötetek.

A könyvek terén megemlíthető, hogy újra kiadják a The Ultimate Star Wars frissített kötetét, valamint megjelent a Star Wars Creatures big and small gyerekkönyv, és egyéb mesekönyvek és foglalkoztató kötetek, egy friss Star Wars vicckönyv, valamint két meglehetősen figyelemfelkeltő című „életvezetési tanácsadó” a Be more Lando, how to get what you want (and look good doing it), valamint a Be more Leia, find your rebel voice and fight the system. De térjünk át inkább a képregényes frontra!

Folytatódnak a Marvel Comics jól megszokott Star Wars képregénysorozatai, a Star Wars és a Doctor Aphra (utóbbi ráadásul megkapja a harmadik Annualját is!), illetve a júliusban megkezdett legújabb Vader központú képregény a Target Vader is új füzettel jelentkezik a hónapban. Emellett új számot kapunk a várva várt Jedi: Fallen Order videójáték előzménytörténetének számító Fallen Order: Dark Temple című minisorozatból is. Két új képregényről is kell azonban beszélgetünk így október elején, ezek közül az egyik az IDW kiadóhoz köthető, és a Dooku könyv kapcsán már említett Cavan Scott nevéhez kapcsolódik. Az időzítés sem véletlen, ugyanis a  Star Wars Adventures: Return to Vader Castle  igyekszik egyfajta halloween-i kísértethistóriás hangsúlyt megütni és képet festeni.

Security Check Required

No Description

A végére tartogattam azonban a legizgalmasabbnak ígérkező történetet, méghozzá az Ethan Sacks által írt és Luke Ross által rajzolt Star Wars Allagiance minisorozatot, amely ugyancsak a Skywalker korát hivatott felvezetni.  Ráaádásul a négyrészes sorozat mindegyik számát megkapjuk még októberben! 

Mit is tudunk a képregény történetéről?

„Az Első Rend által az egész galaxison át üldözött Ellenállásnak szörnyű szüksége van hajókra, fegyverekre és újoncokra, hogy képesek legyenek az utolsó harcra Kylo Ren erőivel szemben. A kétségbeesés egy küldöttség felállítását eredményezi Leia Organa tábornok és Rey vezetésével, hogy felkérjék a Lázadás veteránjait, és a régi szövetségeseket, a mon calamarikat, hogy csatlakozzanak a harchoz. Évtizedekkel a birodalmi megszállást követően, ami rabszolgasorba taszította a bolygót, azonban akadnak olyanok, akik minden másnál jobban szeretnék, hogy megkadályozzank egy újabb háborút, amely a népük vérével öntözi a Mon Calamari tengereit. Egy rendszerrel odébb Poe Dameronnak és Finnek is megvan a saját küldetése: meg kell találniuk egy fegyverraktárat a távoli Avedot holdon, tudatában annak, hogy rájuk vadászik a galaxis leghírhedtebb bűnbandája.”

ITT egy kis ízelítőt is találtok a minisorozat első számából!

Végezetül tekintsük át röviden az ehavi magyar megjelenéseket is!  A Szukits jóvoltából még októberben érkezik egy klasszikus Legendák-történet, Greg Bear Az álmok bolygója című könyvének az újrakiadása, mely Obi-Wan Kenobi és ifjú padawanja, Anakin Skywalker egy különös kalandját regéli el. Ugyancsak a Köztársaság koránál maradva, csak éppen immár a kánon vizeire evezve szintén októberben jelenik meg az  Age of Republic sorozat méghozzá két kötetben, melyek a Hősök és a Gonosztevők címet viselik, témájuk gondolom kitalálható. Ugyancsak októberben – legalábbis reméljük – a hónap végén érkezik Alexander Freed remek kis pilótatörténete, A Jedi visszatér után játszódó Alphabet osztag melyet korábban én is megrecenzáltam.  Ezeken felül a gyerekkönyveké a terep, a Kolibri kiadó egy Matricás mókafüzetet, míg a Móra kiadó LEGO Star Wars köteteket jelentet(ett) meg. Jó olvasást!

Nyitókép: a Star Wars Allegiance négy füzetéből összeálló borítórajz (Wookieepedia)

Legfontosabb posztjaink