Újabb kiváló Claudia Gray regény! – Master & Apprentice könyvajánló

Az Egyesült Államokban a Celebrationt követően jelent meg Claudia Gray új regénye, a Master & Apprentice (Mester és tanítvány), mely Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi egy izgalmas közös kalandját mutatja be, még a Baljós árnyak előtti időből. A könyv bepillantást enged a nagy konfliktus előtti Köztársaság és a Jedi Rend életébe, néhány érdekes új karaktert felsorakoztatva.  Enyhén spoileres könyvajánlók következik. 

Sokan egyetértenek velem abban, ha azt mondom, hogy Claudia Gray az egyik legjobb író, aki a Star Wars kánonkönyveken dolgozik. Eddigi munkái, az Elveszett csillagok, Vérvonal, valamint a Leia, az Alderaan hercegnője egyaránt izgalmas, fordulatás és lebilincselő olvasmányok, szép stílusban megfogalmazva. Az írónő emellett kiválóan ért a fantasy- és scifi-románcok megkonstruálásához, ami korábbi írói rutinjának is köszönhető.

Szerzőportrék 2.: Claudia Gray, aki magát nevezte el
Timothy Zahnt követően legújabb szerzőportrénk Claudia Grayt mutatja be, akinek ebben a hónapban várható la legfrissebb kötete. Claudia Gray személyéről keveset tudhatunk meg, a saját szerzői honlapja is titokzatos. A Claudia Gray sem a valódi neve, csupán írói álnév, a valóságban Amy Vincentnek hívják. Az álnév használatát azzal indokolja, hogy szeretett volna saját magának nevet adni, hiszen az mókás. Gray New Orleansban lakik, egy több mint száz éves lila házban, és ideje nagy részét regényírással tölti. Amikor épp nem ír, hobbijai közé tartozik az olvasás, utazás, túrázás, főzés és a zenehallgatás. Az írónő emellett kifejezetten aktív a közösségi média különböző fórumain is. RÉSZLETEK ITT!
 Claudia Gray ezúttal is remek regényt  írt, amelynek fő érdemei – korábbi műveihez hasonlóan – a karakterei élő és hihető személyisége, motivációinak megértése, valamint a szereplők közötti kapcsolat fejlődésének kidolgozása. A főhősök ezúttal nem egy ifjú, vagy épp tapasztalt Leia Organa, s nem is két fiatal szerelmes, mint Thane és Ciena, hanem egy jedi mester és tanítványa, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi. Spoilereket mellőzve is kijelenthető, hogy a kötet címe tökéletesen kifejezi a tartalmat: a könyv fő mozgatórugója a két karakter közötti kapcsolat, a mester és tanítvány konfliktusoktól és nehézségektől sem mentes kapcsolata, avagy

hogyan alakul ki az kölcsönös tisztelet és bizalom a két, eltérő jellemű jedi között, ami már a Baljós árnyakban tetten érhető.

Nemcsak a mester és tanítvány közötti dinamizmus, hanem az ő jellemük és személyiségük fejlődése is fontos szerepet kap a kötetben, mely nyilvánvalóan kihat a kapcsolatukra is. A könyvből megismerhetjük a mindig renitens Qui-Gon Jinn szoros kapcsolatát az Élő Erővel, és a jedi misztikával, kiderül a könyvből az is, hogy mi a Rend és mi Qui-Gon véleménye az ősi próféciákról, azokról a  Kiválasztottról szóló, és egyéb jóslatokról,  melyek végül az előzménytrilógia, sőt az egész Skywalker-saga mozgatórugójává válltak. Megismerhetjük az ifjú Obi-Want is, akinek ifjonti érdeklődése némileg eltér a filmekből megismertektől. Az is kiderül, hogy kötetben 17 éves padawan hogyan válik az egyik legkiválóbb jedilovaggá, s hogyan és miért változik meg a kapcsolata a repüléssel.

Star Wars GIF by Cheezburger – Find & Share on GIPHY

Crafted from the finest Internets.

Természetesen új karaktereket is kapunk. A legfontosabb talán Rael Averross, Dooku korábbi tanítványa, aki ebből kifolyólag Qui-Gonnal is szorosabb kapcsolatot ápol. Ahogy Jinn, úgy Averross is renitens  és különc jedi, mégis a kettőjük személyisége és a Rend szabályaihoz való hozzáállása eltérő. Averross a kötet egyik kulcsszereplője, hiszen ő vonja be Qui-Gont és Obi-Want a pijali konfilktusba. A pijali incidens révén  Gray egy krimit írt, ahol Sherlock és Watson szerepét Qui-Gon és Obi-Wan látják el,  az ő feladatuk, hogy kinyomozzák, kik azok, akik meg akarják akadályozni a pijai egyezmény aláírását. A bűntény és nyomozás a Cluedo játékot vagy a Poirot filmeket is idézi, megvannak a gyanusítottjaink, a félrevezetések, és a váratlan fordulat, amely után fény derül az egészre.

A nyomozás további mellékszereplőket is felvonultat, Qui-Gon és Obi-Wan kutatását új szereplők segítik. A kötet fontosabb alakjai közé sorolhatjuk mindenképp Rahara Wick és Pax Maripher, a két drágakő-tolvaj karakterét, akik lehetőséget adnak Gray számára arra, hogy egy egyáltalán nem túltolt, mégis emberi románcot is megrajzolhasson kötete lapjain.

A pijali események mellett azonban sokkal jobban megismerhetjük a Jedi Rend működését is, valamint azokat a problémákat, amelyek végül segítették Palpatine tervét a Rend elpusztítására. Ugyancsak „baljós árny” a Köztársaság működésének problémáira, valamint a vállalatok óriási befolyására utaló jelek, ahol ezúttal nem a Kereskedelmi Szövetség, hanem a legendákból – például a KotOR játékból – jól ismert, ősrégi  Czerka Vállalat  jelenti az egyik nagy konfliktusforrást. A könyv jelene mellett ráadásul a szereplők múltjába is bepillanthatunk, több „flashback”-fejezet gondoskodik arról, hogy az olvasó ne csak Qui-Gon mester és Obi-Wan tanítvány kapcsolatát, hanem Dooku mester és Qui-Gon tanítvány kapcsolatát is jobban megvilágítsák, kitekintve Qui-Gon és Averross barátságára is.

Happy Count Dooku GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Happy GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A könyv igazán érdekes és fordulatos olvasmány, remek karakterábrázolásokkal és jellemfejlődéssel. Olyasmi, amelyet már el is várunk Claudia Graytől. Hamarosan szemezgetek a könyv érdekesebb információi közül, már jóval több spoilerrel. A könyv Magyarországon a nyáron várható, a Szukits Kiadó gondozásában. Azok számára viszont, akik az ajánlóm révén kedvet kaptak arra, hogy azonnal belevágjanak, jó olvasást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink