Tíz érdekesség a Master & Apprentice regényből

Claudia Gray Master & Apprentice című regénye roppant jól megírt és izgalmas, emellett számos érdekes új adalékot hoz, amelyekből mind a Jedi Rendet, mind a Baljós árnyak előtti Köztársaságot jobban megismerhetjük. Ebből szedtem most össze tíz olyan izgalmas részletet, amelyek ismerete nem lövi le a könyv fő sztoriját. Azért természetesen van egy kis  SPOILERVESZÉLY .

Claudia Gray regénye megüti a tőle megszokott magas mércét. Ismét kiváló könyvet írt, amely nyolc évvel a Baljós árnyak eseményei előtt játszódik. A könyvről írt ajánlóm itt olvasható:

Újabb kiváló Claudia Gray regény! – Master & Apprentice könyvajánló
Claudia Gray ezúttal is remek regényt írt, amelynek fő érdemei – korábbi műveihez hasonlóan – a karakterei élő és hihető személyisége, motivációinak megértése, valamint a szereplők közötti kapcsolat fejlődésének kidolgozása. A főhősök ezúttal nem egy ifjú, vagy épp tapasztalt Leia Organa, s nem is két fiatal szerelmes, mint Thane és Ciena, hanem egy jedi mester és tanítványa, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi. Spoilereket mellőzve is kijelenthető, hogy a kötet címe tökéletesen kifejezi a tartalmat: a könyv fő mozgatórugója a két karakter közötti kapcsolat, a mester és tanítvány konfliktusoktól és nehézségektől sem mentes kapcsolata, avagy hogyan alakul ki az kölcsönös tisztelet és bizalom a két, eltérő jellemű jedi között, ami már a Baljós árnyakban tetten érhető. RÉSZLETEK ITT.

Most azonban tíz érdekességet gyűjtöttem össze, amelyek hátha még jobban felkeltik a tisztelt olvasó érdeklődését a kötet iránt. Lássuk!

1.) A Kiválasztottról szóló prófécia

A kötet különösen fontos mozgatórugóját képezik a próféciák, valamint a szereplők azokhoz való hozzáállása. Ennek megfelelően – ha már bizonyos szemszögből nézve a Baljós árnyak előzményéről is van szó – a Kiválasztottról szóló híres prófécia sem maradhatott ki, amelynek szövegét jobban megismerhettük. Nézzük a Star Wars Világa fordításában, mit is mond a hírhedt jövendölés:

Star Wars Világa

Egy friss pletyka szerint Jar Jar is fel fog tűnni a 2021-ben érkező… Kenobi sorozatban. Én már csak a színésze, Ahmed Best miatt is lelkesedem az elképzelésért. Szerintem a karakter mindenképpen megérdemelne egy “megváltást” az előzménytrilógiás fogadtatása után. Nektek mi a véleményetek? Forrás: https://www.starwarsnewsnet.com/…/jar-j…

2.)  A Főkancellár Valorum előtt

Baljós árnyak idején hivatalban lévő Finis Valorum főkancellár a Master & Apprentice regényben csupán mint potenciális főkancellár-utód szerepel. A könyv idején ugyanis egy  togruta nő, Kirames Kaj  tölti be ezt a pozíciót. Kaj kifejezetten szimpatikus vezetőnek tűnik, aki kompromisszukereső politikát folytat, egyaránt népszerű a szenátorok és a nép körében, és a jedikkel is jó viszonyt ápol. Azt is megtudjuk róla, hogy A klónok háborújában is látható Shili nevű bolygóról származik, ahogyan a szintén togruta Shaak Ti mester, illetve Ahsoka Tano is. Kaj főkancellár azonban mandátuma lejárta után nem szándékozott újraindulni  a választáson, hanem azt tervezte, hogy hazatér és művészeti akadémiát alapít szülővilágán.

A nemrég magyarul is megjelent Star Wars Propaganda kötetből tudjuk, hogy a főkancellári mandátum négy évig szól, Kaj főkancellár a yavini csata előtt 44–40 között viselhette hivatalát. Bár már Kaj főkancellár utódjaként is esélyes volt Valorum kancellár, de James Luceno Tarkin című regénye alapján a két személy hivatalviselése között még Kalpana is főkancellári méltóságot viselt, az a Kalpana, aki a Dooku: Jedi Lost regény alapján már korábban, Kaj előtt is betöltötte a hivatalt.

3.) Dooku első padawanja

A regényből kiderül, hogy Qui-Gon Jinn előtt volt egy másik tanítványa is Dooku grófnak, méghozzá a különc Rael Averross, aki meghatározó szerepet tölt be a történetben. Averros rendkívül idősen, 5 éves korában (!) került be a jedi templomba, emlékezve szülőföldjére, a Ringo Vindára, ami miatt mindig is különbözött a többi jeditől. Averross igazi vagány „rosszfiú” lett a jedik sorában, alkalmasint  halálpálcát is fogyasztott, és a cölibátusi szabályokat se tartotta be.  Mindenesetre mentorálta az ifjú Qui-Gont, majd Fanry pijali trónörököst is, mint a Jedi Rend által kirendelt régens.

4.) Obi-Wan és a repülés

A könyv elején az ifjú, 17 éves Obi-Wan igazán oda van a repülésért – ez némiképp furcsának hat a karakter későbbi hozzáállásának ismeretében. A könyv során ez a viszony jelentősen megváltozik, és egy rémes élmény hatására meg is utálja a repülést az ifjú padawan. Eközben azonban kialakul egy másik szenvedélye, a lovaglás, mely az élőlények Erőn keresztül létrejövő kapcsolata révén sokkal jobb élmény lesz számára, mint a repülés. És remek érzéke is volt hozzá! Ráadásul ezt a pozitív tapasztalatot a Pijalon egy  varactyl  meglovagolása során szerzi, mely állatfaj egy másik példánya A Sithek bosszújában is feltűnik, Obi-Wan hátasaként.

(Wookieepedia)

5.) Qui-Gon meghívása a Jedi Tanácsba

A kötet egyik kulcsmotívuma, amikor a Jedi Tanácsból visszavonuló Poli Dapatian mester helyére a tanács Qui-Gon Jinnt hívja meg. A választás magát Qui-Gont is váratlanul éri, hiszen már ekkor is gyakran szembement a Tanács akaratával. A Tanács tagjai között ekkor már ott találunk jópár ismerős mestert, természetesen Yoda volt már ekkor is a Tanács feje, de rajta kívül például  Mace Windu, Saesee Tiin, Eeth Koth vagy éppen Depa Billaba  – Kanan Jarrus későbbi mestere – is a Tanács tagja volt. További érdekesség, hogy bár a Tanács általában Yoda mester szavát követte, Qui-Gon meghívása pont azon kivételek közé tartozott, amikor nem egyezett Yoda és a legtöbb tanácstag álláspontja.

6.) A Czerka Vállalat

Bár már egy korábbi referenciakötet is kánonná tette a Czerka létezését, a Vállalat igazi jelentőségét eddig csupán a Legendákból ismertük. Nagy szerep jutott a Czerka Vállalatnak ugyanis a Knights of the Old Republic valamint a The Old Republic játékokban, amelyekből kiderül, hogy egy nagyon régi és hatalmas szervezetről van szó. Nincs ez másképp a kánonban sem, felvetődik ugyanis, hogy a  Czerka talán még a Köztársaságnál is idősebb.  Hatalma szintén jelentős: elsősorban fegyvergyártással foglalkozik, emellett kereskedelmi utakat és bányákat is felügyel.  S talán a legrémesebb, hogy rabszolgamunkát alkalmaz, annak ellenére, hogy a Köztársaságban be van tiltva a rabszolgaság. 

7.) Qui-Gon és szerelem

Szintén érdekes adalék, hogy ahogy Obi-Want később Satine hercegnő késztette fontos döntésre a szerelem vagy a Jedi Rend között, úgy Qui-Gon életében a Felucián történt hasonló. Bár nevet nem ismerünk, Rael Averross epés megjegyzése szerint, Qui-Gon  a Jedi Rend minden szabályát megszegte  a Felucián. Qui-Gon szerelme egy mustafari tűzgyémántot is ajándékozott az ifjúnak, amit a jedi mester később is legbecsesebb értékei között tartott számon (annak ellenére, hogy nem kötődhetett volna tárgyakhoz sem a fénykardján kívül – a szerk.).

8.) Kohlen kristály

A kötetben szintén fontos szerepet játszik egy bizonyos kohlen kristály nevű ásvány. A kohlen külsőre és felépítésében nagyon hasonlít a fénykardokat is működtető kyber-kristályra, azonban nem kyber. A kohlen bár nem képes mindarra, amire a legendás kyberkristály, de arra felhasználható, hogy  olyan pajzsokat készítsenek belőle, ami ellenáll a fénykardnak is. 

9.) Dooku és az Erő-villámok

A könyv tartalmaz néhány flashback-fejezetet is, amelyben Qui-Gon képzésébe, és a Dooku mesterrel kialakított kapcsolatába pillanthatunk bele. Az egyik ilyen fejezetben a Numidian Prime-on járunk, ahol Dooku és Qui-Gon egy veszélyes, tömeggyilkos falleen fejvadásznőt, Shenda Molt igyekeznek kézre keríteni. Qui-Gon konfrontálódik is a fejvadásszal, s az élete is veszélybe kerül, amikor megjelenik Dooku mester,  és Erő-villámokkal készteti meghátrálásra Shenda Molt,  akit tovább kínoz, egészen addig, amíg Qui-Gon kérlelésére fel nem hagy ezzel. Qui-Gon érzi a Sötét Oldal jelenlétét, s meg sem tudja köszönni Dookunak, hogy megmentette az életét.

10.) Darth Wrend

A kötetből egy újabb régen élt sith nagyúr nevét is megismerhetjük:

Security Check Required

No Description

Nos, egyelőre ennyit a Master&Apprentice regény apró érdekességeiről. Akik kíváncsiak még hasonló apró érdekességekre , azok számára szívből ajánlom a Star Wars Explained alábbi videóját, valamint a Star Wars Világa Facebook-oldal képes posztjait, s nem utolsó sorban magát a regényt is!

41 Fun Facts from Master & Apprentice – References, Easter Eggs, Legends Connections, and More!

Get the audiobook for FREE: http://audibletrial.com/starwarsexplained Here are all the fun facts, references, easter eggs, and Legends connections I found in the new book, Star Wars: Master & Apprentice by Claudia Gray! — Subscribe for more Star Wars videos every day!

Nyitókép: Qui-Gon Jinn (StarWars.com)

One thought on “Tíz érdekesség a Master & Apprentice regényből”

  1. Pingback: 16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán • Ziro.hu
  2. Trackback: 16 érdekesség a 16 éves KotOR kapcsán • Ziro.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink