Tíz érdekesség a galaktikus állatvilág fajairól

A sarlacc életkorától Bor Gullet faján át a porgok őséig sok minden kiderül a Fajok enciklopédiája c. in-universe referenciakötetből.

A karácsonyi Star Wars-könyvpiac egyik terméke a főszerkesztőnk, Földi Bence által fordított Fajok enciklopédiája, mely bár korántsem tartalmaz mindent a galaktikus fajokról, és állatokról, ám egy gyönyörűen illusztrált és érdekes referenciakötet. A könyvről korábban már írtam egy kritikai összefoglalót, ezúttal, némi kedvcsinálóként tíz érdekességet emelek ki a tartalomból. Mivel az értelmes fajok mellett számos állatot is felsorakoztat a kötet, melyekről talán kevesebbet tudunk, ezúttal rájuk koncentrál cikkem. Nézzük!

1.) A sarlacc életkora

A Jedi visszatér egyik különleges és rémisztő faja a nagy sarlacc, amely az Északi-dűnetengerben élt. A sarlaccok amellett, hogy félelmetes ragadozók, kifejezetten hosszú ideig élnek: a felnőttkort csupán harmincezer évesen érik el! Ekkor ássák be magukat a homokba – szájjal felfelé.

2.) A krayt sárkány kincse

Maradjunk a Tatooine-on. A bolygó egyik rémisztő fenevadja – a filmekből csak említés szintjén ismert – krayt sárkány. Az ijesztő csúcsragadozó azonban a buckalakók és a jawák számára is kedvelt préda, ugyanis értékes gyöngyöket termelnek.

3.) Bor Gullet faja

A Zsivány Egyes emlékezetes szörnye volt Bor Gullet, aki információkat szedett ki Saw Gerrera foglyaiból. A bor-nak is nevezett gondolatolvasó faj a mairan névre hallgat, és a Mairesről származik.

4.) A növényevő gyilkos

A klónok támadása filmben az aréna egyik fenevadja a három szarvval bíró, dinoszaurusz-szerű reek valójában egy növényevő faj. A geonózisi őrök azonban kiéheztették, majd húst adtak nekik, amitől agresszívak lettek. Ennek a húsnak köszönhető, hogy eredeti zöldesbarna bőrük is vörösre színeződött. Érdekesség, hogy az Ellenállás animációs sorozatban Poe Dameron is ijesztő szörnyként gondol a reekekre.

5.) Anakin bizarr hátasa

Maradva A klónok támadásánál, a film egyik bugyuta jelenete, amikor Anakin Skywalker a Naboo bolygón egy shaak hátán bohóckodik. A húsukért tartott állatok furcsa testfelépítésüknek köszönhetően hamar elvesztik az egyensúlyukat, így beeshetnek a folyókba is. Szerencséjükre azonban zsírpárnáik miatt fennmaradnak a vízen és lebegnek.

Episode 2 GIF by Star Wars – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Star Wars GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

6.) Mindig van egy nagyobb hal

A Naboo vízi világa korántsem idilli. A Baljós árnyakban felbukkan például az agyaras colóhal nevű veszélyes lény. Szétnyitható állkapcsukkal szinte bármit fel tudnak falni, azonban az emésztésük nagyon lassú, így ha nem vigyáznak, zsákmányuk akár belülről felfalhatja őket. Ráadásul a colóhal ínyencségnek számít!

7.) Ahsoka merész társa

A Lázadók animációs sorozatban Ahsoka Tano elmaradhatatlan társa a bagolyszerű convor, amely a Lánynak is attribútuma. A convor ravasz és merész kis madár, a Wasskah nevű bolygón a rankorok vermeiben élnek!

8.) A fényevő űrférgek

A Birodalom visszavág filmben látott, az aszteroidamezőben élő rémisztő űrféreg egy különös szilikon alapú létforma. Épp ezért táplálkozása sem szokványos, a csillagok energiakibocsátásával, az aszteroidák ásványi anyagaival, esetleg mynockokkal táplálkoznak. Az űrférgek osztódással szaporodnak, akár 900 méteresek is lehetnek, és a vákuumot is túlélik!

Sci-Fi Space GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

9.) A kiborg-lény

Az ébredő Erőben a Jakku élővilágának egyik különös faja a teedók által hátasként használt luggabeast-ek. Ezek ugyanis kibernetikus lények, a mechanikus rendszereknek hála nagyobb távolságokat tudnak bejárni, ráadásul élelemre és vízre sincs szükségük, ugyanis kábeleken kapnak táplálékot. Optikai szenzoriak miatt pedig a fémeket is képesek kiszűrni a sivatag homokjában.

10.) Mert nem hagyhatjuk ki a porgokat!

Az utolsó Jedikben felbukkanó vízimadarak, a porgok, valamint az ugyancsak az Ahch-To szigetén élő értelmes lények, a Gondnokok faját alkotó lanaik ugyanazoktól az ősöktől származnak. A porgok azonban nem lettek intelligensek, bár állítólag jó a hangutánzó képességük.

Nem is Csubi akarta megenni a porgokat. Na de milyen az ízük?
Két cikkben is foglalkoztunk korábban Az utolsó Jedikben felbukkant madarakkal. A Csubi és a porgok c. gyerekkönyvből kiderült, hogy először a porgok gondoltak élelemforrásként Csubakkára és annak kék puffancsaira, ahogy az is, hogyan alakult végül a vuki és az állatok viszonya. Mindezekről itt olvashattok.

Csubakka végül nem kóstolta meg a porghúst a filmben (és egyelőre azon kívül sem), pedig igazi ínyencség lehet. Mivel az állatok a lundák miatt kerültek Az utolsó Jedikbe, utánajártunk, milyen ízük lehetett, cikkünk erről itt olvasható.

Nyitókép: Sarlacc-illusztráció a Fajok enciklopédiájában (Fotó: Földi Bence / Ziro.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfontosabb posztjaink