„Thrawn mindig győzni fog” – Timothy Zahn az új könyvéről

Három évvel ezelőtt a legnagyobb, és legkellemesebb meglepetésünkre bejelentették Thrawn főadmirális kánonba emelését, valamint hogy Timothy Zahn új történeteket ír népszerű karakteréről. Zahn nem is lustálkodott, a három év során immár a harmadik kötet jelent meg a mai napon a nemzetközi piacon. Ennek apropóján készített interjút a szerzővel Kristin Baver a hivatalos honlapra.  Vigyázat, a cikk végén egy örömteli, ám spoileres információ is olvasható! 

Thrawn: Treason címet viselő kötet (melyet már el is kezdtem olvasni) két szálon indítja el a cselekményét: az egyik Thrawn szála, mely a Star Wars: Lázadók sorozat 4. évadjának idején, a lothali sikertelen blokádtörés, és Hera Syndulla fogságba esése után veszi fel a fonalat. A Birodalom katonai géniusza egy számára sokkal bizonytalanabb csatatérre kényszerül, a politika terepére, ahol két igazi predátor,  Wilhuff Tarkin nagymoff és Orson Krennic igazgató hatalmi játszmájába csöppen.  A kockázat azonban jelentős, ugyanis a TIE Defender program folytatása, és ezzel együtt a Birodalom Thrawn szerinti jövőbeli életbenmaradása a tét. És hogy mit csinál Palpatine? Élvezi, hogy a legfontosabb alattvalói egymás torkán köszörülik késeiket.

„Itt a Harmadik Birodalom köszön vissza, Hitler ugyanis szándékosan engedte össze a legfőbb embereit, hogy egymással harcoljanak, mert így nem támadnak ellene” – nyilatkozta Zahn. „Láthatjuk, hogy Palpatine ugyanezt műveli, ha engedi Tarkin és Krennic adok-kapokját, akkor legkevésbé sem döntenek úgy, hogy összefognak. Ennek történelmi alapja van.”

A másik szál a Thrawnról szóló első kánonregény „Watson”-ját, Eli Vantót hozza vissza a titokzatos Ismeretlen Területekről, ráadásul Ar’alani admirális és egy egész chiss hadihajó társaságában. Ez az a szituáció, amikor Thrawn döntéshelyzetbe kerül, választania kell a népe iránti lojalitás, valamint a Palpatine császárnak fogadott hűség között.  Ne feledjük persze, hogy Thrawn nem véletlenül a legokosabb birodalmi főadmirális!

 „A sakktábla mindkét felén játszom. Nem akarok ostoba ellenfeleket, vagy ostoba hősöket. Az unalmas. Azt akarom, hogy mindkét oldal legyen eszes a saját paraméterein, a saját tudásuk határain belül, így mindkét fél okos. Általában tudom, melyik oldal fog győzni és azon az irányon dolgozom”

– mondta a StarWars.com-nak Timothy Zahn. És hogy miért ilyen sikeres még mindig Thawn főadmirális karaktere?

„Az nyűgöz le leginkább, hogy a rajongók még mindig érdeklődnek Thrawn iránt, másodsorban pedig, hogy még mindig képes vagyok új történeteket találni, amit elmesélhetek róla. Az ilyen hosszú ideje futó karakter esetében fennáll a veszély, hogy kiég, hogy ismétled magad. De az a csodálatos dolog ebben az újabb trilógiában, hogy mivel egy teljesen különböző korszakban játszódik, mint azok, amiket korábban valaha írtam, így van egy teljes csapatnyi új karakterem. Itt egy teljesen különböző politikai/katonai helyzet, szóval ez nem ugyanolyan. Thrawn ugyanaz, ám teljesen más dolgokkal szembesül.”

Thrawn  és Eli Vanto mellett természetesen a Chimaera legénysége is visszatér, így a főadmirális másik „padawanja”, a csillagrombolót irányító Karyn Faro vezérőrnagy is. Új karakterekként megismerhetjük viszont Krennic asszisztensét, a főnökét bálványozó Ronan ezredest, valamint a Steadfast chiss hadihajó legénységét, és titokzatos, Erő-érzékeny navigátorait,  az úgynevezett „skywalker”-eket.  Az először a Kirajzás regényben megismert Ar’alani admirálisnak is nagyobb szerep jut immár, valamint kapunk egy kellemes meglepetést is.

ÉS ITT JÖN A SPOILERES RÉSZ

Végre újra találkozhatunk Gilad Pellaeonnal egy Zahn-regény lapjain.

Na és mit gondol az alkotó,  le tudja győzni valaki Thrawnt?

„Még a legjobb tábornokoknak és admirálisoknak is vannak vakfoltjai. Úgy érzem, ha megadod Thrawnnak a tökéletes kontrollt és a tökéletes információmennyiséget, mindig győzni fog. Úgy tudod őt legyőzni, hogyha olyan dolog elé állítod, amit nem tud irányítani, vagy amit nem lát előre.”

Legfontosabb posztjaink